בשבועות האחרונים התחלואה בנפאל נמצאת בנסיקה ובמדינה, כמו גם בעולם, מודאגים כי נפאל בדרך להיות מוקד משמעותי של מגפת הקורונה, בדומה להודו. מממוצע של כ-100 מקרים חדשים ביום בחודש שעבר, נפאל הגיעה למצב של אלפי מקרים חדשים ביום ואתמול רשמה שיא של 8,605 מקרים חדשים ביממה. מספר הנדבקים הממוצע בנפאל בימים אלה עומד על כ-20 מקרים חדשים על כל 100 אלף איש, בדומה למספרים שנראו בהודו לפני שבועיים. 

לפי הצהרה של הצלב האדום, מדינות דרום אסיה זקוקות לסיוע חירום הומניטרי מצד מדינות אחרות בעולם, כדי למנוע התדרדרות המשבר ההומני שמתרחש בהן בימים אלה. הודו בינתיים ממשיכה לשבור שיאים, עם כ-412 אלף מקרים חדשים שנרשמו אתמול ו-3,980 מקרי מוות. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

"נפאל רושמת כמות מקרים גבוהה יותר פי 57 מהמקרים שנרשמו לפני חודש", ציין הצלב האדום. הם הוסיפו כי אחוז הבדיקות החיוביות עמד על 44 אחוזים בסוף השבוע שעבר, מה שעלול להעיד על מקרים רבים שנותרו לא מאובחנים ויכולים להוביל לעלייה חדה במקרי המוות, אם לא ינקטו אמצעים לבלימת התפשטות הנגיף במדינה. 

יו"ר הצלב האדום בנפאל, ד"ר נטרה פראסד-טימסינה אמר לאחר בהצהרה כי "מה שקורה בהודו כרגע הוא תצוגה מקדימה מחרידה לעתיד של נפאל אם לא נצליח לבלום את התפרצות הקורונה הנוכחית, שגובה יותר ויותר חיי אדם מרגע לרגע". 

העלייה החדה בתחלואה בנפאל התחילה שבועות ספורים לאחר שהחלה ההתפרצות המחודשת בשכנתה הודו. על פי הדיווחים, מספר המקרים על כל 100 אלף אנשים עלה פי 7 רק בשבועיים האחרונים. הבעיה היא שמערכת הבריאות בנפאל רעועה במיוחד והיא מתקשה לעמוד בתחלואה ההולכת וגוברת. לפי נתונים שפורסמו על ידי התוכנית הממשלתית למיגור המגפה במאי שנה שעברה, בנפאל יש רק 1,595 מיטות במחלקות טיפול נמרץ ו-480 מכשירי הנשמה - לכ-30 מיליון תושבים. במדינה יש גם מחסור חמור ברופאים, עם רק כ-0.7 רופאים על כל 100 אלף אנשים, לפי נתונים של הבנק העולמי. לשם השוואה, בהודו, שכרגע נמצאת במצב של קריסה של בתי חולים - יש כ-0.9 רופאים על כל 100 אלף איש. 

חגיגות בקטמנדו בזמן קורונה (צילום: gorkhe1980, shutterstock)
חגים דתיים ופסטיבלים באפריל תרמו להתפשטות המגפה | צילום: gorkhe1980, shutterstock

נעשים ניסיונות שונים כדי לשפר את המצב. בשבוע שעבר הוזמנו 20 אלף בלוני חמצן במטרה לנסות להתמודד עם המחסון בחמצן, שכל כך חיוני עבור הטיפול בחולי קורונה. בנוסף לכך, נבנים מרכזים שבהם ניתן יהיה לבודד חולים, כמו גם נעשית הרחבה של שירותים בריאותיים באזור הגבול עם הודו, כדי לטפל בעובדים נפאליים שחוזרים מהודו. 

עוד ב-mako בריאות:
>> נגמרה הקורונה והתחיל הצינון: למה כולם חולים?
>> מצחצחים שיניים אחרי הקפה של הבוקר? טעות
>> 10 כללי האכילה שיגרמו לכם להרגיש מעולה
  

מ-100 מקרים ליותר מ-8,000 מקרים ביום

רבים מנסים להבין כיצד נפאל הגיעה מ-100 מקרים ליותר מ-8,000 מקרים ביום, תוך שבועות ספורים בלבד. יש המאשימים את הגבול עם הודו, שהמעבר בו חופשי לחלוטין, ללא צורך להציג תעודה מזהה. בגבול זה עוברים לא מעט אזרחים נפאליים שעובדים בהודו. יש גם הטוענים כי המדיניות של ממשלת נפאל ושל ראש הממשלה, קאדגה פרסאד אולי, תרמו להתדרדרות במצבה של המדינה האסייתית. אולי ציין בעבר כי ניתן לטפל במחלה על ידי גרגור מים עם עלי גויאבה ובשנה שעברה אף טען כי תושבי נפאל בעלי מערכת חיסונית חזקה יותר עקב צריכה גבוהה של תבלינים. 

חגים דתיים ופסטיבלים שהתרחשו במהלך חודש אפריל ככל הנראה תרמו גם הם להתפשטות המגפה, זאת למרות שהוטל איסור על התקהלויות. עם זאת, נראה כי הממשלה לא השקיעה מאמצים לאכוף את ההנחיות. גם מבצע החיסונים במדינה מתקדם לאט במיוחד, עם שיעור התחסנות נמוך במיוחד. לפי נתונים מסוף חודש אפריל, רק כשבעה אחוזים מהאוכלוסייה התחסנו לפחות במנה אחת.

החל מ-26 באפריל הוטל סגר בקטמנדו במטרה לבלום את התפשטות הנגיף באזור, שאמור להימשך עד ה-14 במאי. מרבית העסקים נותרו סגורים ואנשים שנכנסים לקטמנדו מחויבים בבידוד. 

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (06.05.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.