פרופ' אנטוניו ברטולטי וקולגות מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סינגפור גילו לאחרונה כי צינון עשוי להגן במידה מסוימת מנגיף הקורונה. במהלך המחקר, החוקרים לקחו דגימות דם מ-65 מטופלים. 24 מתוכם החלימו מנגיף הקורונה העכשווי (SARS-Cov-2), 23 חלו בסארס ו-18 מעולם לא נחשפו לסארס או ל- SARS-Cov-. הם מצאו כי בחצי מהאנשים שלא נחשפו לסארס או לנגיף הקורונה העכשווי היו תאי "זיכרון" מסוג T, שהראו תגובה חיסונית לקבוצת נגיפי בטא-קורונה, ל-COVID-19 ולסארס.
נגיפי בטא-קורונה וספציפית נגיפים משני זנים: OC43 ו-HKU1 גורמים לצינון רגיל, מהסוג שכולנו סובלים ממנו מדי חורף. אך במקרים מסוימים, בייחוד בקרב אנשים מבוגרים, זה לעתים נדירות עשוי להוביל לזיהום חמור בדרכי הנשימה. אותם נגיפים חולקים מאפיינים גנטיים רבים עם נגיף הקורונה העכשווי, כמו גם עם נגיפי ה-MERS וסארס, שגם הם משתייכים לקבוצת נגיפי הקורונה.
הקשר המעניין שבין צינון רגיל ונגיף הקורונה
תוצאות אלו מצביעות על חסינות שפותחה בגופם של אנשים שנחשפו לצינון הנגרם על ידי אותם נגיפי בטא-קורונה ואולי גם מצינון שנגרם על ידי פתוגנים אחרים ולא ידועים. נגיפי הקורונה אחראיים לכ-30 אחוז מכלל מקרי הצינון אבל לא ידוע כמה מהם נגרמים על ידי נגיפים מסוג הבטא-קורונה.
החוקרים סבורים כי החסינות יכולה להחזיק שנים רבות בשל תאי ה-T בגוף שנוצרו בעקבות צינון שנגרם מנגיפי קורונה שדומים מבחינה גנטית ל- SARS-Cov-2. תאי T הם חלק משמעותי ממערכת החיסון והם נוצרים בתגובה לזיהום בגוף, אך הם גם נותרים לאחר שהזיהום חלף ונחשבים למגנים מפני וירוסים מסוימים, לכן הם מכונים גם "תאי זיכרון", כיוון שהם "זוכרים" נגיפים מסוימים ולכן מגנים מפניהם לאורך זמן.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה קורה כשאוכלים בטעות עובש? רופא עונה
>> נפיחות בבטן? הסופר פוד הזה יפתור את הבעיה
>> זה הדבר האחד שלא כדאי לגעת בו בסופר
"ממצאים אלו מראים שתאי זיכרון מסוג T שתוקפים נגיפים ונוצרו בעקבות חשיפה לנגיפי בטא-קורונה מחזיקים לאורך זמן, מה שתומך בסברה כי מטופלים שחלו ב-COVID-19 יכולים לפתח חסינות של תאי T לאורך זמן", כתבו המומחים במחקרם. נוסף לכך, הם מציינים כי הממצאים גם מעלים את האפשרות המסקרנת כי הידבקות בנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה עשויה גם היא לספק הגנה מסוימת מנגיף הקורונה העכשווי או עשויים לשנות את הפתולוגיה שלו, כך שיגרום לתסמינים קלים יותר.
מחקר אחר שנעשה על ידי אימונולוגים מקליפורניה ופורסם בחודש שעבר הראה ממצאים דומים. ממצאיהם הראו כי באנשים שחלו בצינון רגיל ישנם תאים של מערכת החיסון שמסוגלים לתקוף את נגיף הקורונה העכשווי. עם זאת, המחקר הנוכחי טרם עבר ביקורת עמיתים שתאשר סופית את אמינות הממצאים מבחינה מדעית. בנוסף לכך, עדיין נדרשים מחקרים נוספים על כמות גדולה יותר של אנשים כדי לדעת עד כמה הממצאים הללו אמינים ועד כמה החסינות הזו אכן חזקה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (14.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.