בתחילת השבוע המכון היפני למחלות זיהומיות הודיע על זן חדש של וירוס הקורונה שהתגלה בארבעה מטיילים שהגיעו מברזיל. עד כה, ידוע רק הרכבו הגנטי של הווריאנט, שנראה כי יש בו מאפיינים דומים לזן הבריטי ולזן הדרום אפריקאי. אך טרם ידוע אם הזן היפני בעל יכולת הדבקה והתפשטות גבוהה יותר, כמו הנגיף הבריטי או אם המוטציה הזו הופכת אותו למסוכן יותר.
הנגיף התגלה ב-6 בינואר, לאחר שהגיעו ארבעה מטיילים מברזיל ליפן ב-2 בינואר. גבר אחד, בשנות ה-40 לחייו, נמצא א-סימפטומטי כשהגיע ליפן ולאחר מכן התאשפז בבית החולים בשל התדרדרות במצבו. אישה בשנות ה-30 לחייה דיווחה על כאב גרון וכאב ראש, אדם נוסף שגילו בין 10 ל-19 דיווח על חום גבוה וצעירה נוספת מעל גיל 10 הייתה א-סימפטומטית. לפי המכון היפני למחלות זיהומיות, נמצאו 12 מוטציות בחלבון הספייק של הזן החדש.
עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם
לפי דיווחים של CNBC, המכון היפני למחלות זיהומיות הודיע כי כרגע קשה להם לקבוע כמה הווריאנט החדש מידבק יותר וכמה החיסונים הקיימים יעילים נגדו. "ככל שהנגיף יתפשט יותר, כך עולה הסיכוי לשינויים חדשים בנגיף", ציין תאודרוס אדהנום, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי. ברויטרס דיווחו ביום א' כי משרד הבריאות היפני חוקר בימים אלה את יעילות החיסונים הקיימים נגד הזן החדש.
בזמן שבמבצעי החיסונים יצאו לדרך במדינות רבות בעולם, ישנה דאגה רבה סביב הזנים החדשים שעלולים להיות חסינים מפני החיסונים שפותחו. עם זאת, מסתמן כי הזן הבריטי והזן הדרום-אפריקאי לא יהיו חסינים מפני החיסונים.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה וסגן דיקן הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר אילן:
"כצפוי ובאופן טבעי, זנים חדשים מופיעים בווירוס, וסביר להניח שזה לא האחרון. הזן היפני מכיל חלק מהמוטציות המוכרות שנמצאו בזנים הדרום אפריקאי והבריטי, מה שסייע להידבקותו המהירה ככל הנראה.
עדיין לא ברור האם המוטציה הזאת משפיעה על חומרת המחלה, והעניין נמצא בבדיקה. בהתאם להמלצות שניתנו על ידי משרד הבריאות היפני, נבדקת עמידות החיסונים הנוכחיים כלפי הזן. לנוכח העובדה שהחיסון מעניק הגנה מפני מוטציות אחרות שנמצאו (כמו הבריטית וככל הנראה גם הדרום אפריקאית), סביר להניח שהוא יעניק הגנה, לפחות חלקית גם מפני הזן הזה".
האם נכון להמתין ולא להתחסן כרגע עד שידעו אם החיסון אכן מגן מפני הזן החדש?
"בהחלט לא. בעיני זו אסטרטגיה מוטעית, ואסביר מדוע: ראשית, אין עדויות לכך שהזן הגיע לארץ. שנית, צריך לזכור שהמוטציות מתרבות ככל שעובר הזמן, ולכן אין שום הגיון להמתין. כלומר, ככל שיותר אנשים יתחסנו כך שעור התחלואה ירד וסביר להניח שניתקל בפחות מוטציות.
מאידך, אני לא חושב שיש מקום לשאננות ובהחלט חשוב לבדוק הגנה מפני מוטציות שונות שצצות, אך במקביל אני רואה חשיבות להתחסנות וגם – במידת הצורך - לפיתוח חיסונים נוספים שיעניקו הגנה מפני זנים נוספים".
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (12.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.