מאז שמגפת הקורונה התפרצה בדצמבר מומחים רבים התווכחו בכל הנוגע לרמת החומרה של המגפה. מומחים מסוימים טענו כי מדובר בנגיף מסוכן הרבה יותר מנגיפי השפעת ואילו אחרים סברו כי סיכון התמותה לא גבוה בהרבה מהסיכון למות משפעת ושהווירוס שעד כה הוביל להשבתת מדינות שלמות, הוא למעשה לא כזה מסוכן. כעת מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית טוען כי ייתכן מאוד שהיו הרבה יותר מקרים של קורונה ממה שחשבנו – מה שהופך את אחוז התמותה לנמוך הרבה יותר משחשבנו ותומך למעשה בטענה כי הנגיף פחות קטלני ממה שסברו עד כה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

המחקר נחשב לאחד המחקרים המקיפים ביותר שנעשו עד כה על וירוס הקורונה. הוא פורסם בסוף השבוע בכתב העת הרפואי medRxIV, אך טרם עבר ביקורת עמיתים, כלומר מומחים חיצוניים צריכים לבחון אותו כדי לאשר את הממצאים. החוקרים מצאו נוגדנים לנגיף הקורונה אצל כמות משמעותית של אנשים, מה שמהווה אינדיקציה לכך שיותר אנשים חלו בקורונה.

ד"ר ערן בן-דוד, פרופסור חבר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד, הוביל את המחקר, שבמהלכו נבדקו כ-3,300 מתנדבים ממחוז סנטה קלרה בקליפורניה. בין 2.5 ל-4.2 אחוז מהנדבקים נמצאו חיוביים לנוגדנים של נגיף הקורונה. כשמתרגמים את התוצאות לאוכלוסייה הכללית במחוז הזה, המשמעות היא שבמחוז שבו 2 מיליון תושבים – ככל הנראה שבין 48 אלף ל-81 אלף נדבקו בנגיף, למרות שמחלקת הבריאות במחוז דיווחה רק על כאלף מקרים, נכון לתחילת חודש אפריל, מתי שהמחקר נערך.

"שכיחות הנוגדנים באוכלוסייה של מחוז סנטה קלרה רומזת כי ההדבקה רחבה יותר ממה שצוין במספרים הרשמיים עד כה", כתבו החוקרים במאמר. "הממצאים שלנו מציעים כי יש במחוז פי 50-80 יותר נדבקים במחוז ממה שידוע בהתאם לכמות המקרים הרשמית שדווחה על ידי המחלקה לבריאות הציבור", אמר ד"ר ערן בן-דוד בראיון לדיאן סויר ברשת ABC.

עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים: מצאנו תסמינים חדשים לנגיף
>> כך ניו זילנד הצליחה למגר את הקורונה
>> "המגפה תדעך כמעט לגמרי בתוך שבועיים"

אחוז התמותה עשוי להיות 0.2 אחוז בלבד

בהתאם לממצאים הללו, ניתן לשער כי אחוז התמותה מהנגיף הוא למעשה נמוך הרבה יותר מה שדווח עד כה. לדברי החוקרים, זה הופך את אחוז התמותה במחוז סנטה קלרה ל-0.2-0.12 אחוזים בלבד. עם זאת, ציינו החוקרים, שהתוצאות הראו שלפחות ב-95 אחוז מתושבי המחוז לא נמצאו נוגדנים, כלומר עדיין לא מעט אנשים חשופים להידבקות בנגיף. ולכן אין זה אומר שאפשר לאפשר לכולם לחזור לעבודה. בנוסף לכך, גם אלה שנמצא כי יש בגופם נוגדנים למחלה עדיין צריכים להקפיד על הנחיות הבטיחות, כמו שמירת מרחק, חבישת מסכה וכו'.

 

זוהי לא הפעם הראשונה שחוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מטילים ספק בנתונים שפורסמו על נגיף הקורונה. בסוף מרץ, כתבו ד"ר בן דוד וד"ר ג'יי בהטאצ'ריה לוולס סטריט ג'ורנל כי אחוז התמותה המשוער (2-4 אחוזים) גבוה מדי בהתחשב בכמות הבדיקות הנמוכה. אמנם ייקח עוד זמן עד שנדע אם הממצאים הללו אכן מדויקים, זו בהחלט ראיה מעניינת ונוספת לכך שייתכן כי הנגיף עשוי להיות קטלני פחות ממה שסברו בעבר.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (19.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.