מאז פרוץ המגיפה ועד היום (יום ד') נרשמו למעלה ממיליון ישראלים שחלו במחלת הקורונה בישראל (לא כולל 1797 מאומתים חדשים במהלך הלילה). מבצע המנה השלישית של חיסוני הקורונה בעיצומו, ועד כה חוסנו כבר כ - 1,635,520 אנשים בני 30 ומעלה. אלא שאפשרות זו אינה פתוחה בפני כולם.
גדי וליליאן (שמות בדויים) נדבקו בקורונה לפני מספר חודשים. כעת, הם מעוניינים לקבל את מנת החיסון השלישית, אך בפועל האפשרות להתחסן פתוחה בימים אלה, רק עבור בני 30 ומעלה שטרם חלו בנגיף בעבר.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הגנה איטית אך בטוחה לאורך זמן
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונתרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה, מעריך שהסיבה לכך נובעת מכך שרמת ההגנה של המחלימים עדיין גבוהה ככל הנראה.
"היום אנחנו יודעים לומר בוודאות שההגנה החיסונית של מחלימים היא הגנה ארוכת טווח. בניגוד למחוסנים שזוכים לעלייה חדה ברמת הנוגדנים מיד לאחר קבלת החיסון ולאחר מכן לדעיכה איטית שלהם; מחלימים אמנם מפתחים הגנה באופן איטי יותר, אך זו יכולה להימשך זמן רב יותר. השאלה העיקרית כרגע היא מידת העמידות שלהם לזן הדלתא, ולצערי נתון זה טרם הובהר".
סיבה נוספת לכך, נובעת לדברי פרופ' כהן מהעובדה שעדיין לא ברור מהו אפקט החיסון השלישי על קהל המחלימים. "היום יודעים לומר שהחיסון השלישי מקטין את סיכויי ההדבקה בקרב מי שטרם חלה בערך פי 6, וכך גם את הסיכוי לסבול ממחלה קשה. אני מניח שבקרוב העניין ייבדק גם לגבי מחלימים ובהתאם לכך נוכל להמליץ על חיסון שלישי לאוכלוסייה זו בלב שלם יותר" הוא אומר.
עוד ב-mako בריאות:
<<מה הסיכוי לחסל לגמרי את הקורונה?
>>פריצת דרך ישראלית במלחמה נגד זן הדלתא
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית" וראש קבינט המומחים הלאומי לקורונה, מחזק את הדברים: "כרגע נראה שישנה רמת הגנה גבוהה בקרב מחלימים, ללא עדות לדעיכה משמעותית. שאלת החיסון עבורם תידון בישיבה הקרובה של הצוות המקצועי, על מנת להעריך את הצורך בהתאם לנתונים. בסופו של דבר ההחלטה תמיד היא של מנכ״ל משרד הבריאות".
מחוסנים באופן טבעי
"מחקרים בודדים שנעשו בנושא הראו כי מחלימים שאינם מחוסנים נמצאים בסיכון של פי 2.34 אחוז להידבק שנית במחלה לעומת מחלימים שהתחסנו", מציינת ד"ר דיצה לוין אימונולוגית וחברת עמותת "מדעת". "לעומת זאת, מחלימים שחוסנו פעמיים זכו לזינוק ברמת ההגנה החיסונית שלהם וביכולתם לחסום את הווירוס".
ד"ר לוין מעריכה שהסיבה לכך שמחלימים טרם רשאים לקבל את החיסון השלישי, נובעת מכך שהם למעשה כבר מחוסנים 3 פעמים – פעם אחת באופן טבעי ועוד פעמיים באמצעות חיסון – בהנחה שאכן חוסנו. עם זאת, היא מעריכה שבשלב מסוים כאשר העניין ייבדק באופן נרחב ויוכח כי רמת ההגנה שלהם יורדת, הם יוכלו להתחסן גם במנה השלישית.
"צריך לזכור שאנחנו נמצאים בעיצומה של מגיפה ויש צורך לנהל את מצב החיסוניות הלאומית בהתאם לסדר העדיפות. באופן טבעי, סביר שמי שכבר מוגן בצורה טובה לא יהיה בראש סדר העדיפות לקבלת חיסון שלישי, אבל אני מניחה שעם הזמן ולצד דעיכת ההגנה (אם אכן תוכח כזאת), ניתן יהיה לחסן גם אוכלוסייה זו".
בדיקה סרולוגית למחוסנים
אז כרגע מחלימים לא יכולים להתחסן, אם כן מדוע בעצם אין המלצה לביצוע בדיקות סרולוגיות בקרב מחלימים? ובכן, לדברי ד"ר ארנון שחר, המנהל הרפואי של מערך הקורונה במכבי שירותי בריאות וחבר צוות הטיפול במגיפות והוועדה המייעצת למשרד הבריאות, אין סיבה להנחיה שכזאת. "העובדה שלא אותרו נוגדנים בגוף אינה בהכרח מעידה על כך שהנבדק אינו מוגן. יתרה מכך, גם אלה שבגופם אותרו נוגדנים, לא יכולים להסיק מכך מהי רמת ההגנה שלהם. נתון כזה בסה"כ מצביע על כך שהנבדק נחשף לנגיף – בחיסון או באופן טבעי. מאחר שלא ניתן להסיק מכך מסקנות חד משמעיות, אין המלצה גורפת לביצוע הבדיקות. ובכל זאת, בדיקות אלה משמשות ככלי מחקרי עבור סקר באוכלוסייה, ובהיבט זה יש להן חשיבות, בייחוד לאור העובדה שהן נערכות במקביל לבדיקות נוספות המאפשרות להשלים את התמונה הכללית לגבי מידת החסינות הכללית באוכלוסייה".