נגיף הקורונה פרץ בעיר ווהאן שבסין בדצמבר 2019. בחודשים הראשונים של המגפה, כצפוי, סין עשתה כותרות בשל היותה המדינה במצב הגרוע ביותר מבחינת מספר החולים והמתים מהמגפה. אך מאז, נראה שסין הצליחה להתגבר על הנגיף בצורה שמעט מדינות הצליחו, בייחוד בהשוואה למצב החמור שהייתה בו בהתחלה. בזמן שבאירופה חווים מה שנראה כמו גל שני ומדינות נוספות מכריזות על סגר שני – בסין מדווחים באופן עקבי מדי יום על מספרים דו-ספרתיים של מקרים חדשים בגבולותיה. כבר קרוב לשבעה חודשים שבסין כמעט אין מקרים חדשים, בזמן שבשאר העולם עוד נאבקים בנגיף ללא הצלחה רבה. ביממה האחרונה, לפי דיווח של רויטרס, נרשמו רק 24 מקרים חדשים של קורונה בסין, במדינה של מיליארד וחצי תושבים, מדובר במספר מזערי ביותר.
מתחילת המגפה, מספר הנדבקים בסין הגיע לכ-90 אלף (לפי נתונים שפורסמו במפת הקורונה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס). ואילו מדינות רבות, חלקן קטנות בהרבה מסין, כבר עברו אותה והגיעו למספרים גבוהים בהרבה של נדבקים. בארה"ב כבר נרשמו יותר מ-9 מיליון מקרים, בברזיל 5 מיליון, ברוסיה, צרפת, ספרד, ארגנטינה ואנגליה נרשמו כבר יותר ממיליון מקרים ובישראל כבר חצינו את ה-300 אלף מקרים. אז מה סין עשתה שהפך אותה ממדינה מוכת קורונה – לאחת המדינות שהכי הצליחו לבלום את המגפה?
השאלות שעולות בנוגע להתמודדותה של סין עם נגיף הקורונה הן עד כמה ההצלחה היא בזכות ניהול נכון של הרשויות? עד כמה היא בזכות המשמעת של האזרחים? והאם היא בכלל קשורה לנקיטת אמצעים של המשטר הקומוניסטי שלא היו מתקבלים במדינות מערביות?
מאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי The Lancet ניסה להתחקות אחר הסיבות להצלחתה של סין בניהול המגפה. מומחים שונים תרמו מהידע שלהם לבחינת הסיבות להצלחה ונראה שכמו הרבה דברים בחיים, ההצלחה של סין היא יותר מכלול של גורמים שונים מאשר גורם אחד שהשפיע יותר מכולם. לסין היו כמה וכמה יתרונות על מדינות אחרות בעולם שלמעשה תרמו להצלחה הרבה שלה בבלימת המגפה.
היערכות מוקדמת של המדינה והאזרחים
סין סבלה בעבר ממגפות והוכתה בצורה קשה על ידי מגפת הסארס, שמקורה בנגיף ממשפחת הקורונה. לכן אפשר להגיד שהממשלה וגם האזרחים מנוסים בתחום הזה ונמצאים עם היד על הדופק בכל הנוגע למגפות. הם זוכרים כמה קשה היה בזמן מגפת הסארס ויודעים שהם צריכים להיות זהירים וממושמעים כדי לבלום נגיפים מסוכנים שמאיימים על האוכלוסייה. זה גם אומר שסין הייתה ערוכה להגיב במהירות, בעוד שמדינות רבות סבלו מהתפרצויות קשות בגלל שהגיבו בשלב מאוחר מדי. "מהירות התגובה של סין הייתה פקטור משמעותי", מסביר גרגורי פולנד, מנהל הקבוצה לחקר חיסונים במרכז הרפואי "מאיו קליניק". "הם פעלו במהירות כדי לעצור את ההדבקה. מדינות אחרות, למרות שהיה להן זמן להיערך למגפה, התעכבו עם תגובה והמשמעות של זה הייתה אובדן שליטה על הנגיף".
רוב הקשישים לא נמצאים בבתי אבות
במדינות רבות בעולם, היו לא מעט התפרצויות בבתי אבות, היכן שלא רק יש אנשים בקבוצת סיכון, אלא הם נמצאים בחלל אחד, נחשפים לאנשי צוות שעלולים להדביקם בקורונה וחלקם מצויים בלא מעט צפיפות. אך בסין מרבית המבוגרים כלל לא נמצאים בבתי אבות. למעשה, רק שלושה אחוזים מכלל הקשישים בסין נמצאים בבתי אבות, כל השאר גרים עם ילדיהם או לבד בשכנות אליהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם
אמצעים מפוקפקים של המשטר הקומוניסטי
במשטר קומוניסטי נוקשה כפי שיש היום בסין, ניתן היה להשתמש בכלים שספק אם היו מתקבלים במדינות מערביות אחרות. כלים אלה, שכוללים חדירה לפרטיות של האזרחים כפי שרק משטרים דיקטטוריים מרשים לעצמם לעשות, לא אפשרית במדינות דמוקרטיות. "בסין, זה שילוב של אוכלוסייה שלוקחת ברצינות זיהומים בדרכי הנשימה, עם ממשלה שמטילה הגבלות על חשבון חופש הפרט, שלא היו מתקבלות במדינות מערביות", מסביר פולנד. בין היתר שימוש ברחפנים שעפים להם ברחובות ומצוידים ברמקולים שמזהירים את התושבים שלא מקפידים על ההנחיות ומעקב קפדני אחר תנועת האזרחים. נוסף לכך, לפי פולנד, בתרבות הסינית יש דגש רב יותר על מאמץ משותף, על החובה של כל אדם להתמסר עבור מטרה גדולה יותר – בשונה ממדינות מערביות כמו ארה"ב, בהן יש דגש רב יותר על אינדיבידואליזם.
גורמים נוספים שתרמו להצלחה של סין כוללים בין היתר את עצם היותה היצרנית מספר אחת בעולם של ציוד רפואי, היכולת שלה לבנות בתי חולים מאולתרים חדשים במהירות שיא וגם הסגר הנוקשה שהוטל על ווהאן, מוקד ההתפרצות, שנסגרה במשך לא פחות מ-76 ימים.
קשה להגיד אילו מהגורמים הללו השפיע יותר על ההצלחה בבלימת המגפה, אך אין ספק שסין עברה דרך ארוכה מאז דצמבר 2019 והיא אחת המדינות היחידות שהצליחו כמעט לעצור לחלוטין את התפשטות הנגיף, לאחר שהוא הכה בה בצורה כה קשה. אך סין ערוכה למגפות יותר מכל מדינה אחרת ומוכנה גם להשתמש בכלים מפוקפקים כדי לבלום את המגפה. אלה חדשות פחות טובות עבור שאר העולם, שבימים אלה נאלץ להתמודד עם מגפה שהוא לא היה ערוך לה, בשונה מסין. עם זאת, זוהי לא הפעם הראשונה שמגפה מכה במדינות שלא היו מוכנות לה וההיסטוריה מוכיחה שגם במקרים כאלה אפשר למגר את המגפה, גם אם ייקח זמן.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (02.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.