המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב ביצעו בדיקות חום אצל יותר מ-30 אלף מטיילים בשדות תעופה שונים ברחבי ארה"ב בחודש האחרון. אף אחת מ-30 אלף הבדיקות הללו לא הצליחה לזהות נשא של הנגיף, כך לפי תחקיר של CNN. גם מחקר שנעשה לאחרונה בבריטניה מצביע על כך שייתכן כי מדידת טמפרטורה לא בדיוק עוזרת לזיהוי נשאי הנגיף. כעת צצים עוד ועוד מומחים שטוענים כי מדובר בשיטה לא יעילה ושיש לנקוט צעדים אחרים כדי למנוע את התפשטות המחלה.  

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

למה השיטה לא עובדת?

בתחילת החודש, חוקרים בריטים פרסמו מחקר שהראה כי בדיקת טמפרטורה תיכשל בזיהוי אדם שנדבק בנגיף הקורונה במחצית מהפעמים. ישראל בעצמה נהגה בעבר לבצע בדיקות טמפרטורה במגפות קודמות, אך היום לא מבצעת בדיקות חום כיוון שהן נחשבות לא יעילות. "זה לא יעיל", אומר פרופ' איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות. הסיבה לכך שטמפרטורה תקינה עשויה להוליך שולל. מטופלים עם חום תקין עלולים עדיין להיות בשלב הדגירה של הווירוס, כלומר הם נדבקו אבל עדיין לא פיתחו חום גבוה. נוסף לכך, לפי מחקרים שפורסמו ישנו מספר קטן של נדבקים בנגיף שכלל לא יסבלו מחום גבוה.

בהתאם לכך, ישנם חוקרים שמאמינים כי בדיקת טמפרטורה בשדות תעופה אינה יעילה כלל. "אני לא חושב שבדיקת טמפרטורה בשדות תעופה יכול להשפיע באופן משמעותי על בלימת או אף האטת ההדבקה", מסביר ד"ר מייקל אוסטרהולם, אפידמיולוג ומרצה באוניברסיטת מינסוטה. "פשוט אין לנו מידע טוב שיתמוך בזה".

עוד על נגיף הקורונה: 
>> האם הנגיף מסוכן יותר לגברים?
>> האם מגיפת הקורונה תיעלם בקיץ?
>
למה ילדים בקושי נדבקים מהנגיף?

 

אז מה כן עוזר?

לצד בדיקת הטמפרטורה בשדה התעופה, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב חילקו כרטיסים למטיילים, בהם מידע שיכול לעזור להם לזהות תסמינים מוקדמים לנגיף כאשר יופיעו, כמו חום גבוה, שיעול וקשיי נשימה. זה למעשה יכול לעזור לזהות נשאים של הנגיף שעוד לא הראו תסמינים ולפיכך גם לא יסבלו מחום גבוה בעת הנחיתה. מומחים טוענים שכרטיס זה, שמחולק בשפה האנגלית והסינית – עשוי להיות המפתח לזיהוי נדבקים בנגיף. זאת בהנחה שאנשים שומרים את הכרטיס, קוראים אותו ועוקבים אחר הוראותיו, ולא חלילה מתעלמים ממנו.

עוד ב-mako בריאות:
>> בן 31 הגיע למוקד בגלל הקאות – וזה מה שגילו
>> בלי ניתוחים ותרופות: "כך ירדתי מעל 40 ק"ג"
>> מגפת הקורונה: התעלומה הכי גדולה סביב המחלה

נראה שכרטיס זה, למרות שנשמע כמו פתרון פשוט מדי, עזר לגלות שני מקרים של נגיף הקורונה, יותר ממה שבדיקות טמפרטורה עשו עד כה. ב-24 בינואר, גבר שטס לסן פרנסיסקו ונמצא בריא וחסר תסמינים – קיבל את הכרטיס שעליו הוראות שמבקשות למדוד חום פעמיים ביום ולפנות לגורמים הרלוונטיים אם אכן יש חום גבוה, או שיעול או קשיי נשימה. ביום למחרת החלו להופיע אצלו תסמינים. הוא הקשיב להוראות על הכרטיס, פעל בהתאם (ובין היתר נשאר בביתו) ובכך תרם למניעת הידבקות אנשים נוספים.

בראיונות לתקשורת ראינו לא מעט ישראלים שמסרבים להישאר בבידוד או מתעקשים ללכת לעבודה – מה שבהחלט עשוי להוביל להתפשטות משמעותית יותר של המגפה בארץ. אז הקשיבו להוראות משרד הבריאות, והישארו כמה ימים בבית ושימו לב לתסמינים. זה אולי משבש את הלו"ז – אבל מה זה כמה ימים בבית לעומת הצלת חיים?