למרות הבטחות שר הבריאות לקופות החולים, כבר שלושה שבועות שבמתחמים לבדיקת קורונה נרשמים עומסים חריגים. תלונות רבות הגיעו לידי mako בגין עומסים שנרשמים במתחמי בדיקות באזור השרון, בנתניה, המשרת גם את ערי ויישובי הסביבה, בבאר שבע, שם נבדקים גם תושבי אופקים, נתיבות והפזורה הבדואית ובאזורים נוספים.
בקופות החולים מכירים בבעיה ואומרים כי דיווחים על העומס הועברו למשרד הבריאות ומפקדת אלון של פיקוד העורף כבר לפני כשבועיים, אולם כמעט ולא נעשו פעולות מאז ולא הוקמו מתחמי בדיקה חדשים, שיקלו על העומסים. לצד אי נוחות לאזרחים, מדובר במרכיב קריטי במלחמה נגד הנגיף מאחר וגילוי יעיל ומוקדם מסייע בקטיעה מהירה של שרשרת ההדבקה.
מספר הבדיקות בישראל נע בשבועות האחרונים בין כ-50,000 ל-90,000 בדיקות ביום לעומת למעלה מ-100 אלף בדיקות בימי הגל השלישי. במערכת הבריאות והמטה למאבק בקורונה מבינים שבדיקות נרחבות ויעילות הן הבסיס למניעת התפשטות הנגיף, אך נראה שהמערכת פשוט לא מוכנה להתמודד עם היקף האזרחים שבאים להיבדק. גם בקופות החולים וגם במוקדי מד"א יודעים לדווח על מקרים רבים בהם אזרחים שהתייאשו מהתור פשוט עזבו את המתחם מבלי להיבדק.
במשרד הבריאות קוראים לכל מי שחש בתסמינים או שבא במגע עם חולה מאומת להיבדק לקורונה, גם במקרה של מחוסנים. לאלה יש להוסיף את הנוסעים והשבים מחו"ל שמחויבים בבדיקת קורונה, מי שהיו במגע עם מאומת שמספרם גדל ככול שנתוני התחלואה עולים, כך קורה שבכל יום שעובר מספרם של הנדרשים להיבדק עולה באופן משמעותי.
בכל קופות החולים, כמו גם במד"א, מציינים שכבר לפני שלושה שבועות הם החלו להעביר למשרד הבריאות ולמפקדת אלון של פיקוד העורף דיווחים על העומסים, לצד בקשה לפתיחה של מתחמים נוספים. הם מצדם עושים כל שהם יכולים בכדי לעמוד בדרישות עם צוותים שעובדים בתנאים לא פשוטים ובמשך שעות ארוכות. אולם למרות הדיווחים, כמעט על בסיס יומי, לא הועבר תקציב משמעותי ובנוסף לא בוצעה היערכות לוגיסטית במטרה להתמודד עם הביקוש הגובר לבדיקות. מה שמייצר את תורי הענק שרק הולכים וגדלים.
המחדל בנושא הוא כפול, זאת משום שנתוני התחלואה כפי שהם כיום היו ידועים כבר לפני כשבועיים. כבר אז הוצגו לדרג המדיני ומשרד הבריאות הערכות על בסיס מודלים של פיקוד העורף, שהראו כי מספר המאומתים יגיע השבוע ליותר מ-3,000 וזה בדיוק מה שקרה. לאור זה היה ברור שגם מספר הנבדקים יטפס במהירות, למרות זאת לא בוצעה הערכות מתאימה ולא נפתחו עוד מתחמים לבדיקת קורונה.
גורם באחת מקופות החולים מסביר כי הבעיה הגדולה היא שגם אם יכלו היום לשפר את המצב, התהליך ייקח שבוע וגם יותר. זאת, משום שיש צורך לגייס דוגמים ולהכשיר אותם. סיפור של כמה ימים עד שבוע. גם במקרה של אנשי המילואים, אחרי למעלה משנה וחצי של משבר, לא מעט מהם סיימו את מכסת המילואים השנתית שלהם, מה שמצריך אישור מיוחד לגייס אותם כאשר לא כולם מעוניינים ומה שגם מייקר את העלות של הגיוס שלהם. בינתיים אזרחים רבים נאלצים להצטופף בתורים ארוכים באופן חריג ונתוני התחלואה עולים, כאשר הכלי העיקרי שאמור לסייע בקטיעה של שרשרת ההדבקה לא פועל באופן תקין ומלא.
למצוקת תורי הקורונה מצטרפת גם בעיית זמני ההמתנה לתוצאו הבדיקה עבור מי שכבר הצליח להגיע ליעד ונדגם. על פי נתוני משרד הבריאות והחברות, אמינות הבדיקות עומדת על למעלה מ-95 אחוזים. רק שפה יש לציין שזה בתנאי שבדיקת הדגימה במעבדות בוצעה בטווח זמן של 24 עד 48 שעות. אולם אזרחים רבים ממתינים לתוצאות הבדיקות שעשו 72 שעות ואף מעבר לזה. ככול הנראה בשל העומס הקיים על המעבדות. המשמעות של זה היא שתוצאות הבדיקות במקרים אלה אינן אמינות. מה שכמובן מוסיף לבעיות שבשרשרת שכל מטרתה קטיעת שרשרת ההדבקה במטרה להוריד את נתוני התחלואה. קיימת סבירות גבוה כי אנשים רבים שקיבלו תוצאה חיובית לא היו נשאים של הנגיף וגרוע מכך, יש לא מעט שקיבלו תוצאה שלילית וחזרו למרחב הציבורי כשהם נושאים את הנגיף.
רונה (שם בדוי) נבדקה בשבוע שעבר לאחר שגילתה שנחשפה לחולת קורונה מאומתת, שחוסנה פעמיים. לאחר שהבדיקה הראשונה שעשתה ניזוקה וכלל לא נשלחה לבדיקת מעבדה, היא התקשרה לקופת החולים במטרה לקבוע שוב. מפני שלא היו תורים זמינים, היא נבדקה במתחם פיקוד העורף. כשהחלה לחפש את התוצאות שלא הגיעו, היא הופנתה על ידי פיקוד העורף שוב לקופת החולים. "התקשרתי לקופה, כדי לנסות להבין אם הדגימה בכלל הגיעה אליהם, הם טענו שאין להם דרך לדעת. לאחר עוד 24 שעות, שוב דיברתי עם הקופה, הסברתי להם שהכנסתי את עצמי לבידוד והם לא הבינו למה, כי אני מחוסנת. עדיין לא היו תוצאות והציעו לי ש'אם אני לא מרגישה בטוחה, אני יכולה ללכת שוב'. בסוף רק אחרי 72 שעות, הגיעה תוצאת הבדיקה השלילית", היא מספרת.
ממשרד הבריאות טרם התקבלה תגובה.