נשים הרות נחשבות לאוכלוסייה ברמת סיכון גבוהה לזיהומים רבים, כך גם לגבי קוביד 19. היות שהקורונה היא תופעה "חדשה" יחסית, לא קיימים עד כה הרבה נתונים לגבי המשמעות הרפואית של הדבקה במהלך ההריון, מבחינה אימהית או עוברית. רק לאחרונה לאחר ניסיון עולמי שהתפתח בטיפול וניהול נשים הריוניות עם קורונה, מתחילים לצוץ עדויות כי גם הקורונה קשורה בתחלואה חמורה יותר בנשים הרות, כמו גם לתוצאות עובריות לא טובות.
רוב הנשים ההריוניות שיחלו בקוביד יעברו את המחלה באופן אסימפטומטי או עם סימפטומים קלים בלבד, אבל יחסית לאוכלוסייה הכללית, אחוז גבוה יותר של נשים הרות עלולות לפתח מחלה קשה, עד כדי צורך באשפוז וסיכון של כשל נשימתי. היות והעובר המתפתח תלוי במערכות האימהיות, כשל נשימתי עלול להוביל למצוקה עוברית משמעותית וצורך ביילוד, בכדי לאפשר טיפול מיטבי שאינו מתאפשר עם הריון, או לעיתים נדירות, אף בשל חשש מהידרדרות עוברית.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ההשפעות של המחלה על העובר
בתחילת המגפה ההשערה הגורפת הייתה שהקוביד 19 הינו נגיף ריאתי בלבד, ולפיכך מלבד החרפה של המצב הריאתי של האם, הוא חסר השפעה על השליה או העובר המתפתח. אולם, מחקרים חדשים לאחרונה מראים שזיהום אימהי בקורונה עלול לגרום לשינויים שלייתיים קשים כגון פגיעה באספקת הדם השלייתית ואף התפתחות של תהליך דלקתי בשליה. שינויים אלה ידועים כקשורים לתוצאות עובריות לא טובות כגון מצוקה עוברית, עקה חימצונית ואף למוות עובר תוך רחמי.
עד כה מחקרים שבוצעו לא היו חד משמעיים על הקשר בין תחלואה בקוביד 19 לבין תמותת עוברים, אולם דיווחי מקרה חדשים של תמותת עוברים העלו חשד לקשר סיבתי בין תחלואה בקוביד 19 בכלל ובווריאנט דלתא בפרט, לתמותת עוברים. לנוכח עדויות אלה נערך מחקר ע"י ה-CDC בארה"ב שכלל מאגר נתונים נרחב של מעל למיליון ומאתיים אלף לידות בארצות הברית במהלך מרץ 2020 עד לספטמבר 2021. מטרת המחקר הייתה לראות האם נשים שחלו בווריאנט דלתא של קוביד 19 מצויות בסכנה מוגברת יותר לתמותת עובר.
המחקר הראה כי שיעור תמותת העוברים הכולל היה נמוך, כצפוי, אולם בפילוג האוכלוסייה של הנשים שחוו תמותת עובר נמצא ששיעור תמותת העוברים בנשים שחלו בקוביד 19 במהלך הריונן, היה גבוה יותר מאשר שיעור תמותת העוברים בנשים שלא חלו. כאשר תקופת המחקר חולקה לשתי תקופות – טרם הופעת הדלתא בארצות הברית ולאחר מכן כאשר הפך לווריאנט השכיח והעיקרי (מרץ 2020 עד יוני 2021 ויולי 2021 עד ספטמבר 2021, בהתאמה), הנתונים הראו שמחלה אימהית בווריאנט דלתא קשור לשיעור גבוה יותר של תמותת עוברים, יחסית לאוכלוסייה הכללית ויחסית לשאר חולות הקורונה.
אך ורק טובת המטופלים לנגד עיננו
רופאים לא יודעים הכל, אבל אין עוררין שהמטרה שעומדת מול עיננו הינה טובת המטופלים שלנו, של האם ושל העובר המתפתח ברחמה. לנתח בשעת לילה מאוחרת אישה עם כשל נשימתי משום שקיים חשש מהותי לחייה והבאת פג לעולם, על כל התחלואה והתמותה המשתמעת בכך זה מעשה נואש. אם רק יכולנו אחרת..
האם ניתן אחרת?
כן, החיסון פותח המהירות הבזק, אבל הוא מבוסס על טכניקה ידועה ושכיחה שהוכחה כבטוחה בחיסונים אחרים. כן, החיסון לא נוסה על כל האוכלוסיות, אבל נכון לעכשיו ניתן למיליוני אנשים, כולל נשים והרות ברחבי העולם עם שיעור סיבוכים מינימלי והוכח באופן חד משמעי כמקטין את שיעורי ההדבקה ואחוזי התחלואה הקשה. כן, כל עוד לא תחלי בקוביד 19, לא תחווי סיבוכים הקשורים לכך בהריון, אבל מה יקרה אם כן.. נכון להיום חיסון לכל הנשים טרם הריון ובמהלך ההריון, הינה הדרך היחידה שיכולה לעזור לנו להקטין את שיעור התחלואה האימהית ובהתאם את הסיבוכים האימהיים והעובריים.
ד"ר הילה דה-קסטרו, רופאת נשים ב"לאומית שירותי בריאות"