בסין, ששיאה של המגיפה כבר מאחוריה, מנסים לחזור לשגרה. אומרים שמיליארד סינים לא טועים – מה, אם כן, נוכל אנחנו הישראלים ללמוד מניסיונם? מעבר לאמצעים המחמירים של סגר על האוכלוסייה ובידוד החולים, אילו עוד דרכי פעולה נקטה מערכת הבריאות שם, שעלה בידיה לעצור את התפשטות הנגיף?
תחילה ניסו הסינים לפתור את המצוקה בכלים הקונבנציונליים המוכרים של הרפואה המערבית. אולם החל מאמצע פברואר, עם התפשטות המגיפה לממדי ענק, יצאו הנחיות לאפשר שילוב של רפואת סין המסורתית במערך הטיפולי במחלה. בעקבות כך, טופלו בשיטה האינטגרטיבית למעלה מ-60,000 מהחולים המאובחנים בקורונה (כ-85 אחוז מסך החולים): נוסף על התרופות הקונבנציונליות, המעקב בבדיקות מעבדה, צילומי חזה ובדיקות CT– הם טופלו גם בצמחי מרפא ובדיקור
על פי נתונים המגיעים דרך בתי החולים בסין אל מערכות הבריאות במערב עולה כי הטיפול האינטגרטיבי נמצא כיעיל ובעל התוצאות טובות. במחקר אחד שעקב אחר חולי קורונה בעלי תסמינים קלים נמצא כי משך תסמיני המחלה התקצר ביומיים, ניכר שיפור של 22% בתמונת ה-CT ובעקבות כך משך האשפוז הממוצע בבית החולים קוצר ב-1.7 ימים. מחקר אחר הראה כי בקרב חולי קורונה שטופלו בעזרת הרפואה הסינית (אל מול קבוצת הביקורת שטופלה באמצעים הקונבנציונליים בלבד) נרשמו שיעורים נמוכים יותר מבחינה סטטיסטית וקלינית של ספירת הנויטרופילים, קריאטין קינאז, LDH ,AST ומדד אוריאה בדם.
מעל הכל, מצוינת השיטה האינטגרטיבית לטובה בכך שהיא מונעת את ההתדרדרות במצבם של החולים המוגדרים כקלים עד בינוניים. עבור מערכת הבריאות הישראלית המאיימת לקרוס בימים אלו, יש בכך הקלה ראויה.
במגיפה שבה קצב ההדבקה כה מהיר, כל שיפור בקצב ריפוי החולים הוא קריטי. נכון, ישראל אינה סין, שבה תורת הרפואה המסורתית היא אבן יסוד בתרבות ושילובה בממסד הרפואי נפוץ, אולם גם בארץ קיים מערך פעיל ואיכותי של רפואה אינטגרטיבית. גם אצלנו עומדים לרשות הציבור בקופות החולים ובבתי החולים שירותים של רפואה סינית. עיקר צמחי המרפא שעושים בהם שימוש הרופאים בסין מצויים בידי המטפלים בישראל, ומאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי. אנו כמטפלים עושים בהם שימוש תדיר בעזרה למטופלים שלנו – בין השאר – בבעיות נשימה, אסתמה ומחלות ריאות. אם לדיקור ולצמחי מרפא יש כדי לתרום לאתגרים הרפואיים בשגרת היום-יום, אין ספק כי הגיעה השעה שניעזר בה גם בעת חירום שכזאת.
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> להסגר יש יתרון משמעותי שלא חשבתם עליו
>> חוששים מפני העתיד? אתם בעצם מתאבלים עליו
הניסיון הקליני בסין נצבר מפעילות בזמן אמת. המאמרים המגיעים למערב בימים אלה אינם עומדים בקריטריונים מדעיים מחמירים. ככל שהיינו רוצים להסתמך על מידע איכותי יותר, בסיטואציה שבה לא קיים פתרון רפואי מוצק כמו תרופה או חיסון, יש לברך גם על הניסיון הקליני שנצבר בבתי החולים בסין ולבחון לעומק ידע וניסיון זה.
מערך המטפלים ברפואה הסינית בישראל מכיל בתוכו גם רופאים מן השורה (M.D) שהכשירו אלפי מטפלים טובים ומסורים. הפעלתנו בהתאם לניסיון הקליני ולידע שנצבר בסין עשויה לסייע למערכת הבריאות בהתמודדותה עם המגפה. אנו מקווים שיהיו גורמים בראשי המערכת שיבחנו את הנושא וייענו במהרה לקריאתנו: תנו לנו לעזור, תנו גם לנו להיכנס מתחת לאלונקה. יש לנו מה לתרום.
* המאמר נכתב בסיוע אביב מסינגר.
אין במאמר זה כל המלצה רפואית, ההמלצה היחידה היא להישמע להוראות משרד הבריאות