מחקר שנעשה על ידי חוקרים מדרום אפריקה מעלה חשש כי החיסונים הניתנים בימים אלה נגד נגיף הקורונה עשויים להיות פחות יעילים נגד הזן הדרום אפריקאי של הנגיף. תוצאות המחקר מצביעות על יכולת של הנגיף לחדור את "חומת ההגנה" של הנוגדנים בגוף, לפחות באופן חלקי.
במחקר נבדקו נוגדנים מסוגים שונים, בעיקר אלו המתפתחים בגופם של אנשים שהחלימו מנגיף הקורונה ונוגדנים שנוצרים בגוף בעקבות טיפול בפלזמה. יש לציין כי לא נבדקו נוגדנים המתפתחים לאחר חיסון קורונה, אך החוקרים סבורים למרות זאת שהתוצאות עשויות להיות רלוונטיות גם עבור חיסוני הקורונה. הסיבה לכך היא שהמוטציות בזן הדרום אפריקאי, אלה שמאפשרות לו "לעקוף" את הנוגדנים, מצויות בחלבוני הספייק שלו, אותם חלבונים עליהם החיסונים החדשים מבוססים.
הם מציינים כי למרות שהזן הדרום-אפריקאי בעיקר ידוע בכך שהמוטציה מאפשרת לו להתפשט בקלות רבה יותר, הם מאמינים כי מוטציה זו גם מאפשרת לנגיף לנטרל לפחות חלק מחומות ההגנה של המערכת החיסונית נגד הנגיף ולמעשה עוזרת לו לעקוף אותן. במהלך המחקר, החוקרים לקחו דגימות דם מחולי קורונה שהבריאו מהנגיף ויש בגופם נוגדנים - ומאנשים שטופלו בפלזמה, הבריאו וגם אצלם נמצאו נוגדנים לנגיף. דגימות הדם הללו נחשפו במעבדה לזן הדרום-אפריקאי של נגיף הקורונה, במטרה לבדוק כיצד הנגיף מגיב לנוגדנים ועד כמה הם יעילים נגדו.
הם מצאו כי זן זה של הנגיף מצליח לעקוף את כל סוגי הנוגדנים שנבדקו. "מידע זה מדגיש את האפשרות להדבקה חוזרת בזנים אנטיגניים (של הנגיף, מ"ג) והוא עשוי להעיד על ירידה ביעילות החיסונים העכשוויים, מבוססי חלבוני ספייק", כתבו החוקרים במאמרם. משמעות התוצאות מעידה לא רק על צורך עתידי לעדכן את החיסונים נגד נגיף הקורונה, אלא גם על האפשרות להידבקות מחודשת בזן החדש, גם בקרב אנשים שנדבקו בזן קודם בשלב מוקדם יותר והחלימו. כלומר, נוגדנים של זן קודם עשויים להיות פחות יעילים נגד הזן הדרום אפריקאי. בנוסף לכך, התוצאות הללו מצביעות גם על סבירות נמוכה יותר להגיע לחסינות עדר. יש להדגיש כי המחקר פורסם אונליין לפני ביקורת עמיתים, כך שכדאי להמתין שתוצאות המחקר ייבדקו ויאושרו על ידי מומחים בהמשך.
עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף
מחקר שנעשה לאחרונה על ידי חברת "מודרנה" בשיתוף עם מדענים מהמכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב (NIH) גם כן הראה ירידה בתגובה החיסונית של הגוף מול הזן הדרום אפריקאי, לאחר קבלת החיסון של "מודרנה". אמנם מחקרם טרם פורסם בכתב עת רפואי, אך "מודרנה" טוענת כי החיסון עדיין מגן במידה מסוימת גם מפני זן זה, לפחות בטווח הקצר.
לדברי החוקרים במחקר הדרום-אפריקאי, ממצאים אלו ממחישים את הצורך המידי בפיתוח אמצעים מהירים לעדכון החיסונים בהתאם לזנים החדשים. בהתאם לכך, גם "מודרנה" וגם "פייזר" הכריזו כי הן עובדות בימים אלה על שדרוגים לחיסונים, שיתאימו לזנים החדשים שהתגלו בחודשים האחרונים של נגיף הקורונה.
"הניסיון להשליך מניסוי במבחנה על מערכת חיסון שלמה ומתפקדת מוציא מפרופורציות"
עד כמה תוצאות המחקר אמורות להדאיג אותנו? ד"ר אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב וחבר עמותת "מדעת", טוען כי "מחקרים אחרים הראו שבחלק גדול מהמקרים יש נוגדנים שמעכבים את הווריאנט הדרום אפריקני במחוסנים ובמחלימים. נכון שיש ירידה בקישור של חלק מהנוגדנים, אבל משם ועד החיסון אינו יעיל נגד הווריאנט הזה המרחק די גדול. עוד לא ראיתי הוכחות לכך שהוא מדביק יותר מחוסנים או מחלימים! הניסיון להשליך מניסוי במבחנה על מערכת חיסון שלמה ומתפקדת הוא קצת להוציא מפרופורציה את התוצאות".
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (27.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.