מה זה לונג קוביד? קוביד?
ד" רועי ורונה, גריאטר מחוזי ב"כללית" מחוז שרון שומרון ומנהל מערך הקורונה במחוז, מסביר שהקורונה היא מגיפה חדשה יחסית. לכן, המחקר אודותיה עדיין בחיתוליו וכך גם השלכותיה ממשיכות להיחקר. אחת התופעות המרתקות ביותר שקשורות במגיפה הוא הלונג קוביד - תסמינים שמופיעים לאחר החלמה ממחלת הקורונה העשויים להימשך שבועות או חודשים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
למה יש לונג קוביד?
ד"ר שקד אשכנזי, ביולוגית וחברת עמותת "מדעת", מציינת מספר תאוריות אפשריות שמסבירות את מנגנון הלונג קוביד: "ישנן תאוריות שונות שחלק מהווירוס למעשה נשאר בגוף; שזו דלקת כרונית או שזו תגובה אוטואימונית של הגוף. לצד זה יש גם אפשרות של קרישי דם קטנטנים שנתקעים בריאות ו/או בכלי הדם הקטנים. אני מאמינה שאצל אנשים שונים יש גורמים שונים ולא בהכרח שאצל כולם מתרחש בדיוק אותו דבר".
ד"ר ורונה מסביר שכמו במקרה של וירוסים אחרים, הקורונה בעצם "מתלבשת" על מערכת העצבים בגוף, אז היא "נרדמת" למשך תקופה מסוימת ויכולה להתעורר בעתיד. לדבריו, בגיל מבוגר היא לעיתים משמשת כזרז למחלות ולתופעות שונות כמו דיכאון וירידה קוגניטיבית, שלא היו מתרחשות בשלב זה של החיים אלמלא המחלה אך לחולה בהחלט הייתה נטייה מסוימת לחלות בהן. אני מניח שככל שיהיו יותר מחקרים ונבין יותר אודות הנגיף, כך יגדל הסיכוי למצוא טיפול יעיל שמכוון באופן ספציפי לתופעות הלונג קוביד".
אגב, לדבריו יש קשר גם בין סוג הווריאנט לבין עוצמת הלונג קוביד. "הגלים הראשונים של הקורונה למשל היו מאופיינים באנשים רבים שסבלו מלונג קוביד משמעותי. לעומת זאת בגלים מתקדמים יותר וככל שהמחלה נעשה קלה יותר – תופעת הלונג קוביד פחות בלטה. אגב, גם אנשים מחוסנים סבלו פחות מתופעות אלה".
למעלה משנתיים אחרי: יותר ממחצית מחולי הקורונה הראשונים עדיין חווים לונג קוביד
כמה אנשים סובלים מלונג קוביד?
"לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמאה מיליון מחלימי קורונה סובלים כיום מתופעות לוואי שונות המכונות 'לונג קוביד'. חלקן קשורות לפן הנוירולוגי, כמו למשל הפרעות קוגניטיביות ו'ערפול מוחי' שפוגע ביכולת הזיכרון והריכוז, אליהן מצטרפות גם תופעות אחרות כמו חולשה ועייפות, דיכאון, בעיות עיכול ועוד".
ד"ר שקד מציינת כי לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה, כ-44 אחוז מכלל האנשים עם לונג קוביד, סובלים מתסמינים במשך למעלה משנה, ו - 13 אחוז מהם - למעלה משנתיים. "לפי הנתונים שנאספו, נראה כי קבוצת הסיכון העיקרית היא בעיקר נשים בנות 35 - 49, שזו כידוע אינה האוכלוסייה שלרוב מאושפזת בטיפול נמרץ. בנוסף, רואים גם ייצוג יותר משמעותי לאנשים ממעמדות סוציואקונומיים נמוכים יחסית, וגם לאנשים שעובדים מול קהל רב כמו עובדי מערכת הבריאות, מערכת החינוך ומערכת הרווחה".
עם זאת, ד"ר שקד מבהירה שעדיין קשה להסיק מסקנות חד משמעיות לגבי מאפיינים שקשורים לאוכלוסיית הלונג קוביד, משום שישנם מחקרים שונים וכל מחקר או ארגון בריאות משתמש בהגדרות מעט שונות לטובת איסוף הנתונים. "ניקח לדוגמה מחקר שעקב אחרי חולים חודשיים אחרי ההדבקה. באופן טבעי, הממצאים שהוא יציג יהיו שונים ממחקר שעקב אחרי אנשים במשך שנה. יש הרבה שאלות שצריך לשאול: מיהי האוכלוסייה הנחקרת? האם מדובר רק בחולים מאושפזים שמהלך המחלה שלהם היה ידוע ומנוטר בקביעות או גם בכאלה שטופלו עצמאית בבית? - מאחר שכל מחקר מגדיר את הדברים קצת אחרת, קשה מאוד להסיק מסקנות חותכות לגבי תמונת המצב המדויקת".
מי נמצא בסיכון גבוה ללונג קוביד?
ד"ר ורונה מציין כי חולים שחוברו למכונת האקמו הם האוכלוסייה הפגיעה ביותר שסובלת מהשפעה קשה של המחלה. "אנשים שנאלצו להתחבר למכונה, שהו חודשים רבים באשפוז. בפועל, יש לכך השלכה משמעותית על בריאותם, משום שמדובר בפעולה שגורמת טראומה לגוף ולנפש. למעשה, רבים מהם כבר לא יוכלו לשוב לתפקוד נשימתי תקין וחלקם הגדול סובל גם מבעיות קוגניטיביות ומחרדות. לעיתים רבות, הריאות שלהם מצולקות ויכולת התנועה שלהם נפגעת".
נתון לא פחות מטריד, קשור לדבריו ורונה לכך שכיום לא ניתן לחזות את השפעת הווירוס לטווח הארוך. "אנחנו יודעים שיש וירוסים שונים שיכולים לפגוע במערכת העצבים, מה שעשוי להתבטא בתופעות קשות גם שנים לאחר ההחלמה, כמו למשל 'שלבקת חוגרת' שעשויה להימצא בגוף במשך שנים ולהתפרץ באופן חמור בגיל מבוגר. לצערי, זה בהחלט מעורר תהיות לגבי השלכות הקורונה בעתיד. אני לא יודע לומר כיום מה יקרה למי שחלה בעוד 30 שנה".
החדשות הטובות לדבריו, הן שבמרבים המקרים תופעות הלונג קוביד חולפות בתוך מספר חודשים. "ככל שהתופעה קלה יותר וככל שגיל המחלים צעיר יותר, כך גדל הסיכוי שהתסמינים יחלפו במהרה".
לעומת זאת, ד"ר שקד פחות אופטימית. לדבריה, חלק מהמחלימים נשארים עם תחושת המחלה במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים. "בבריטניה יש כנראה עשרות אלפים שכבר סגרו שנתיים של מחלה, ואני מכירה כאלה באופן אישי. זה קורה גם במקרים שבהם המחלה הראשונית לא הייתה קשה במיוחד. מה שמתסכל אף יותר, נובע מהעובדה שפעמים רבות פשוט לא מצליחים למצוא את הגורם לתסמינים. כלומר – אנשים יכולים להרגיש רע מאוד אבל בדיקות המעבדה שלהם חוזרות תקינות".
האם יש דרך להפחית את הסיכון ללונג קוביד?
לונג קוביד אצל ילדים
לגבי ילדים מסביר ד"ר ורונה כי "באופן סטטיסטי אפשר לומר שבגיל הרך סובלים פחות מתסמיני לונג קוביד בהשוואה למבוגרים. בד"כ בגילים צעירים התופעה מתבטאת בעיקר בתסמינים קוגניטיביים כמו למשל קשיי ריכוז, וכאמור - הסיכוי להתאושש מאלה גדול במיוחד בגיל צעיר. לעומת זאת, אצל מבוגרים התופעה מתבטאת בצורה חמורה יותר.
25% מהילדים שחלו בקורונה יפתחו תסמיני 'לונג קוביד'
התסמינים של לונג קוביד
ד"ר ורונה מונה את רשימת תסמיני הקורונה שתועדו עד כה. השכיחים שביניהם מאפיינים למעלה מ 70 אחוז מהסובלים מתופעות הלונג קוביד. אצל רובם, תסמינים אלה נעלמים לאחר כחודש וחצי. אחוז קטן סובל מהם עד כחצי שנה.
תסמינים שכיחים
- עייפות
- כאבי ראש
- הפרעות שינה. התמודדות בעיקר עם קשיי הירדמות ונדודי שינה
- הפרעות ריכוז וזיכרון
- פגיעה בחוש הריח או הטעם. רוב המחלימים מקורונה מדווחים על חזרה של חושי הריח והטעם לאחר תקופה
- קשיי נשימה, שיעול וליחה
- כאבי שרירים
- פגיעות קוגניטיביות
- קוצר נשימה
- כאבי אוזניים
- בחילה, כאבי בטן וחוסר תיאבון
- ערפל מוחי
תסמינים פסיכולוגיים
- מצב רוח נמוך
- דיכאון וחרדה
מחקר: חולי קורונה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעיות נפשיות
תסמינים נדירים
ד"ר ורונה מציין כי תופעות אלה מאפיינות כ-3 אחוז מהסובלים מלונג קוביד:
- דלקת בשריר הלב
- ורטיגו
- תסמונת PIMS
- נשירת שיער
- פריחה בעור. תופעה שתועדה בעיקר בגלים הראשונים
מחלימים מקורונה מדווחים על תופעה של ורטיגו
האם הידבקות בקורונה עלולה להוביל לאימפוטנציה?
ד"ר שקד מציינת תסמינים נוספים, אם כי פחות מדוברים:
שיבושים במחזור החודשי ובתופעות גיל המעבר – "מדובר בדיווח מאוד נפוץ אצל נשים. דיברו על זה בהקשר של החיסון, אבל למעשה זה סיבוך מאוד נפוץ של המחלה".
חיסון קורונה גרם לתסמיני מחזור גם אצל מי שלא חוו מחזור
עייפות וחולשה קיצוניים: "בבריטניה סקרו את האוכלוסייה הזאת, והגדירו את התופעה כקושי בביצוע מטלות יומיות: 67 אחוז מהנסקרים שחוו את התופעה דיווחו על קושי בביצוע מטלות יומיות, ומתוכם בערך שליש ציינו קושי משמעותי. בחלק מהמקרים מדובר באנשים שנאלצו להפסיק את העבודה שלהם בגלל העניין שכולל גם בעיות בתפקוד הקוגניטיבי, כמו למשל קושי בקריאה של מעבר למשפט או שניים".
עייפות אחרי קורונה: מהם התסמינים ואיך מתמודדים איתם?
אלו טיפולים יש ללונג קוביד?
עד לפני זמן קצר, פעלו במסגרת בתי החולים מרפאות ייעודיות שהציעו שירותים לסובלים מלונג קוביד. אולם, כיום מרפאות אלה אינן פועלות. הסיבה לכך לדברי ד"ר ורונה נובעת מההבנה שכדי לטפל בתסמיני המחלה אין צורך במרפאה ייעודית, משום שכל תסמין מטופל בהתאם לסוג המומחיות הנדרשת. "למרבה הצער, עולם הרפואה עדיין לא מצא כלים ייחודיים שבאמצעותם ניתן לסייע לאנשים שסובלים מלונג קוביד. לכן, כיום הטיפול מתמקד בבעיה עצמה ובהתאם לסוג המומחיות שהיא דורשת. הטיפולים יכולים להיות פרא רפואיים ולכלול תרגול בפיזיותרפיה שמסייע במקרים של מצוקה נשימתית או בבעיות בתנועה; טיפולים בריפוי בעיסוק ולעיתים גם כאלה הכוללים שימוש בתרופות סטרואידיות.
"מגיפת הקורונה הכתה את העולם בתדהמה. עם הזמן, למדנו לפתח תרופות, חיסונים ודרכים שעוזרות להתמודד עם השלכות המחלה. כיום הטיפול בתסמיני הלונג קוביד מתמקד בהקלה על התסמין על ידי מתן טיפול תומך. אני מקווה שעם הזמן נלמד יותר אודות המחלה ומנגנוניה וכך נוכל להתמודד טוב יותר עם השלכותיה – הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך", אומר ד"ר ורונה לסיום.