בשבוע האחרון מקדם ההדבקה בישראל עלה שוב ליותר מ-1 והגיע בשיא ל-1.11. מספר החולים הממוצע ליממה עמד בשבוע הקודם על 2,313 לעומת 1,892 בשבוע שקדם לו. זהו הממוצע השבועי הגבוה ביותר מתחילת חודש מאי, כשבוע לאחר שבוטלה חובת עטיית המסכות בחללים סגורים. כל זה קורה גם לאחר שהופסקו הבדיקות בנתב"ג לכל הנוחתים בישראל, וכמות הבדיקות היומית רק ממשיכה לצנוח. במקביל נמשכת העלייה בשיעור הבדיקות החיוביות.
בבתי החולים היו מאושפזים הבוקר 95 חולי קורונה במצב קשה, 36 מהם במצב קריטי. מספר המונשמים עמד על 13. מספר המתים מקורונה בישראל הגיע בימים האחרונים ל-10,864.
בעולם כולו עדיין מונים מדי יום כחצי מיליון חולים חדשים. קוריאה הצפונית ממשיכה להוביל את טבלת ההדבקות עם כ-80,000 נדבקים משוערים מדי יום, ובסך הכול כבר 4.1 מיליון נדבקים שהם איתרו, אך לא אימתו בבדיקות, מאז נודע שהנגיף התפשט למדינה לפני פחות מחודש. מספר המתים מקורונה שקוריאה הצפונית מודה בו עלה ל-71. מטבע הדברים קשה לדעת מה באמת קורה במדינה הסגורה, ומידע מגיע באופן עקיף דרך צפון קוריאנים עריקים שמקבלים מידע ממשפחתם שנותרה מאחור, ומקורות מודיעין כמו צילומי לוויין ותצפיות מקוריאה הדרומית. לפי דיווח אחד, רבים חולים מאוד ואין תרופות שיוכלו להקל עליהם בגלל מחסור כרוני שהוחרף מאז שהמדינה סגרה עוד יותר את גבולותיה בשנת 2020 עקב חשש מהמגפה. אחרים מספרים על נפגעי הסגר ההדוק בעיר הִייֶסַאן, שלא היה להם די אוכל בביתם ורעבו במשך עשרה ימים עד שהוכרז על הקלות.
גם לגבי מספר המתים האמיתי יש ספקות רבים, ומאחר שארגון הבריאות העולמי לא קיבל גישה למידע הגולמי של קוריאה הצפונית, אי אפשר גם לנסות ולנתח את מה שקורה במדינה. מה שכן ידוע בוודאות זה שכבר מאז ינואר קוריאה הצפונית הגבירה מאוד את יבוא הציוד הרפואי שלה מסין, החל במסכות, דרך תרופות וכלה במכונות הנשמה. משלוח גדול מאוד הגיע בספינת מטען לנמל צפון קוריאני כבר ב-13 במאי, יום לאחר שפיונגיאנג אישרה שהמגפה התפשטה לקוריאה הצפונית.
לעומת מספר המתים הזעום לכאורה בקוריאה הצפונית, בטייוואן שגם בה מכה המגפה לראשונה באופן רציני, מספר המתים הגיע ל-3,090 מתוך 2.45 מיליוני חולים שנספרו בחודש וחצי האחרונים. בשבועיים האחרונים יורדים שם המספרים מהשיא של 82,000 נדבקים בממוצע ליממה לכ-74,000. נתוני התמותה, שכידוע צועדים בעקבות האבחנות, עדיין לא בירידה והגיעו לכ-130 ליום בממוצע. יותר ממחצית המתים מעל גיל 80, אך יש גם ילדים, כולל שני תינוקות שאולי היה אפשר להציל אילו הוריהם היו פונים בזמן לעזרה רפואית וילד בן תשע עם מחלות רקע שלא הצליחו להציל. היום דווח שם על מותו של נער בן 15 שכבר החלים וחזר לבית הספר, ולפתע צנח ומת. חשוב לציין שמבין 151 מתי הקורונה אתמול שדווח עליהם היום, 64 לא היו מחוסנים, וזה במדינה עם שיעורי התחסנות גבוהים במיוחד, יותר מ-80 אחוז מהאוכלוסייה. הנער שמת הספיק לקבל מנת חיסון אחת לפני שנדבק. מול וריאנט אומיקרון זה לא מספיק.
במקביל לקורונה העולם ממשיך לעקוב אחרי התפרצות אבעבועות הקוף הלא אופיינית מחוץ לאפריקה. מתוך 921 המקרים שנודע עליהם עד סוף השבוע, 228 הם בבריטניה, 190 בספרד ו-143 בפורטוגל, שלוש המדינות המובילות כרגע את ההתפרצות. גם במדינות אחרות באירופה המספרים עולים ככל שגדלה המודעות לתסמיני המחלה. בגרמניה ספרו כבר 66 מקרים, בצרפת 51 ובהולנד 40. בצפון אמריקה התגלו 80 חולים בקנדה ו-27 בארצות הברית. בכל המדינות האלה ברור שיש העברה קהילתית של המחלה. באוסטרליה כבר יש ששה נדבקים, אחד מהם לא שהה מחוץ לאוסטרליה לפני שנדבק, מה שמעלה חשש לתחלואה סמויה גם שם. בימים האחרונים דווח גם על מקרה ראשון במרוקו, ויש לא מעט מקרים חשודים במדינות עם זמינות בדיקות נמוכה, כך שייקח זמן לאבחן אותן בוודאות. בארגון הבריאות העולמי מנסים לארגן את המחקר הבינלאומי על המחלה בצורה מסודרת, וערכו פגישה וירטואלית בת יומיים של אלפי משתתפים, בהם מאות חוקרים בנושא.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי