בסרטון שפרסם אתמול בטיקטוק, טען בנימין נתניהו כי יעילות בדיקות האנטיגן עומדת על "חצי חצי". בסרטון הוא נשמע מזלזל באמינות הבדיקה, מטיל מטבע וקובע: "זה כמו עץ או פלי". הסרטון עורר זעם במערכת הבריאות שטענה כי הוא מתנהל בחוסר אחריות ודוחק בכולם לערוך בדיקות PCR, מה שעלול לייצר עומסים כבדים במתחמי הבדיקות.
גם ראש הממשלה, נפתלי בנט, תקף את נתניהו אמש במסיבת עיתונאים ואמר כי: "זו פשוט התנהגות לא אחראית ולא פטריוטית, חבלה במאמצי הממשלה ובמערכה, הוא פוגע בכולנו. אני קורא לציבור כן להאמין ולהשתמש באנטיגן בצורה נכונה".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
לצד הקרב הפוליטי, ולאור השאלות הרבות שעולות בימים האחרונים על רמת אמינותן של הבדיקות הביתיות, התייחס ד"ר רועי צזנה סרטון של נתניהו, במטרה לסכם את "כל מה שהמדע יודע עד כה על יעילות בדיקות האנטיגן":
באשר למקרים שהציתו את הדיון על בדיקות האנטיגן, ד"ר צזנה ציטט מחקר שבדק 28 מתוך שלושים מקרי הידבקות - בדיקות האנטיגן שנערכו על דגימות מהאף ולא הצליחו לזהות את ההדבקה בשלושת הימים שאחרי בדיקת ה- PCR המוצלחת הראשונה. למעשה, ארבעה מתוך האנשים שאובחנו כשליליים בבחינת האנטיגן, היו מדבקים מספיק כדי להפיץ את הנגיף לאחרים.
לטענת ד"ר צזנה, "המשמעות היא שכנראה שניתן לשפר את דיוק בדיקות האנטיגן באמצעות נטילת דגימת רוק בנוסף לדגימה מהאף".
"למרות הראיות בכיוון זה, יצרני הבדיקות הביתיות וה- FDA לא אישרו לתקוע את המטוש בגרון", הוא מוסיף. "בישראל, לעומת זאת, החליט משרד הבריאות להתקדם גם בלי לחכות ל- FDA, וההמלצה הנוכחית היא להשתמש באותו המטוש כדי ליטול דגימה מהגרון, ולאחר מכן מנחיר אחד. אותה החלטה התקבלה גם בבריטניה בשבועות האחרונים".
לסיכום, הוא כותב כי: "בדיקות האנטיגן באמת רגישות פחות לאומיקרון, אבל רק בשלבים המוקדמים ביותר של המחלה – ממש בשלושת הימים לאחר ההדבקה. לאחר מכן, בדיקות האנטיגן מספקות תוצאות ברמת אמינות גבוהה. זו הסיבה שמשרד הבריאות ממליץ לאנשים בבידוד לערוך שתי בדיקות אנטיגן לאורך שלושה ימים: בדיוק כדי למנוע מצב בו נשאים ייקבלו תוצאות שליליות שגויות ויוכלו לצאת מהבידוד ולהדביק אחרים.
"כל זה לא אומר שצריך לזרוק את בדיקות האנטיגן לפח, או שיכולת האבחון שלהן עומדת על "חצי-חצי". כמו כל בדיקה וטיפול רפואי, גם לבדיקות האלו קיימות מגבלות מסוימות שצריך להכיר אותן ובהן. משרד הבריאות, כאמור, כבר זיהה את הבעיה ועדכן את הנחיות השימוש בבדיקות בהתאם".