מאז תחילת מגפת הקורונה ניסו מומחים להבין אם ילדים עשויים להיות מקור הדבקה משמעותי, אך הסוגייה טרם הוכרעה, בעיקר מכיוון שעד כה נמצאו ראיות שסותרות זו את זו. תחילה, כשמרכז המגפה היה בווהאן, נראה שילדים כלל לא נדבקים בנגיף. מהר מאוד נמצא כי ילדים אכן יכולים להידבק בווירוס הקורונה, אך הם בסבירות נמוכה לפתח תסמינים חמורים כמו אצל מבוגרים.
לאחר מכן נחשף כי ילדים עלולים להיות מפיצים א-סימפטומטיים, כלומר יכולים להדביק אחרים בנגיף מבלי להראות תסמינים בעצמם. אך ראיות אחרות הצביעו על כך שילדים אמנם יכולים להידבק בנגיף ולהעבירו לאחרים, אך הם פחות מדבקים בהשוואה למבוגרים. נטען גם כי ילדים קטנים יותר מדבקים פחות. כעת מחקר חדש שנעשה על ידי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) חושף מסקנות מעניינות על נושא ההדבקה בקרב ילדים, שעלולות להשפיע על סוגיית פתיחת מוסדות הלימוד בספטמבר.
ילדים בכל הגילים עלולים להפיץ את הנגיף
המחקר התמקד במקרה ספציפי שקרה בחודש שעבר במחנה קיץ בג'ורג'יה, ארה"ב. במחנה שהו סך הכל 597 ילדים ואנשי צוות, אך תוצאות הדוח מתייחסות ל-344 מהם. מתוך 344 השוהים במחנה שנבדקו (ממוצע הגילים של המשתתפים היה 12 וממוצע הגילים של אנשי הצוות היה 17) שנבדקו, 260 נמצאו חיוביים לקורונה – יותר מ-3/4 מהמשתתפים שנבדקו. שיעור ההידבקות עמד על 44 אחוז – 51 אחוז מהם היו בני 6-10, 44 אחוז מהם בני 11-17 ו-33 אחוז מהם בני 18-21.
בכל הנוגע לתסמינים, ל-CDC יש מידע רק על 136 מהמשתתפים. 26 מהם לא הראו תסמינים כלל ואילו 100 ילדים ואנשי צוות (74 אחוז) הראו תסמינים כמו חום גבוה (65 אחוזים), כאבי ראש (61 אחוזים) וכאב גרון (46 אחוזים).
נתון מעניין נוסף שנחשף בדוח, הראה כי הנגיף התפשט במהירות – רוב המשתתפים נדבקו תוך פחות משבוע מאז שהגיעו למחנה הקיץ וזאת למרות שכל 597 המשתתפים התבקשו להוכיח כי עברו בדיקת קורונה לפני הגעתם.. "הדבקה א-סימפטומטית הייתה נפוצה וככל הנראה תרמה להפצה בלתי מובחנת, כפי שדווח בעבר", כתבו ה-CDC בדוח. "חקירה זו מתווספת לראיות נוספות שמראות כי ילדים בכל הגילים חשופים לנגיף הקורונה ובניגוד לדיווחים הראשוניים, עשויים לשחק תפקיד חשוב בהדבקה".
עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו
חוסר הקפדה על הנחיות למניעת הדבקה
ב-CDC ציינו כי במחנה הקיץ שנחקר לא הקפידו היטב על כללים שונים שיכלו להפחית את אחוז ההדבקה. רק אנשי הצוות התבקשו לעטות מסכה – הילדים לא. בנוסף לכך, הבקתות לא אווררו ופעילויות שכללו שירה בקול רם עשויות היו להשפיע גם הן על התפשטות הנגיף. במילות הסיכום, נכתב בדוח כי ריחוק פיזי ועטיית מסכות הן שתי אסטרטגיות חשובות שיש לשים עליהן דגש בסביבות כמו זו במחנה הקיץ, לטובת מניעת התפשטות הווירוס. טרם ידוע כיצד ממצאים אלו ישפיעו על סוגיית החזרה ללימודים שנידונה בימים אלה בארה"ב והאם היא אף תשפיע גם על החזרה ללימודים בארץ ב-1 בספטמבר.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (02.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.