מניין הנדבקים העולמי בווירוס הקורונה כבר חצה את ה-2 מיליון ומניין המתים עבר את ה-137 אלף ברגעים אלה –לפי מפת הקורונה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס ונכון ליום ה' – אבל בעולם יש עדיין מקומות שהנגיף לא הגיע אליהם. 185 מדינות בעולם אמנם נדבקו, אך עדיין יש 15 מדינות שבהן אין זכר רשמי לנגיף.
בריאיון לרשת ABC האוסטרלית, טענה מומחית הביו-אבטחה ריינה מקלנטייר מאוניברסיטת NSW כי הנתונים הללו יכולים לנבוע משלושה גורמים:
א. מערכות בריאות כושלות וכישורי אבחון לקויים שמובילים לכך שגם אם יש נדבקי קורונה במדינה, איש לא מאבחן אותם ככאלה.
ב. צנזורה שלטונית או סיבות פוליטיות (כמו שמירה על התיירות) הגורמות להסתיר את האמת.
ג. הנגיף אכן לא הגיע למדינה.
איים באוקיינוס השקט
מדינות איים קטנות באוקיינוס השקט - קיריבאס, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, סמואה, איי שלמה, טונגה, פלאו, ואנואטו וטובאלו - היו הראשונות שסגרו את עצמן על מנת שלא להדביק את אוכלוסייתן הקטנה, מחשש מערכות הבריאות הרעועות גם ככה לא יוכלו לעמוד בלחץ. חלק מהמדינות הללו עדיין מתמודדות עם ההשלכות ההרסניות של הציקלון הטרופי הרולד, שפגע בהן בתחילת החודש.
כאילו זה לא מספיק, חלקן הגדול מתאפיין בתשתית אינטרנט איטית, תשתית תחבורה לא מספקת וקשיים כלכליים בתחזוק המערכות הציבוריות. ארגון הבריאות העולמי אף ציין כי שירותי הבריאות באזור מוגבלים בלבד, וזאת למרות שהאיים נפרשים על פני רדיוס של יותר מ-5,000 קילומטרים, מה שאומר שאזרחים רבים נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים בעלויות מאוד גדולות כדי לקבל טיפול רפואי, ועל כן הבהלה הגדולה.
דרום מזרח אפריקה
מדינות נקיות אחרות הן איי קומורו ולסוטו בדרום מזרח אפריקה, בין היתר בגלל התנאים הגיאוגרפיים שבהם הן ממוקמות (הראשונה באמצע הים, השנייה על הגובה), מה שמגביל את התיירות בהן, אך גם את הגישה לסיוע בינלאומי. ראש ממשלת לסוטו אמנם סגר את המדינה רשמית בסוף החודש שעבר, מה שמסביר מדוע אין בה מקרי קורונה מאובחנים, אך יש לציין שהמדינה קיבלה רק לאחרונה 20 אלף ערכות לבדיקות קורונה שנתרמו על ידי מייסד אליבאבא, ג׳ק מא.
צפון קוריאה
המדינה טוענת שהיא נקייה מקורונה, וזאת למרות שהיא גובלת בסין, שהיא כידוע מקור ההתפרצות, ובדרום קוריאה, שנפגעה אף היא קשה מהנגיף. במקרה הזה, סביר להניח שמדובר בהשתקה מכוונת וצנזורה של המשטר הטוטליטרי שבה. ארגון הבריאות העולמי טוען כי המדינה הכניסה יותר מ-500 איש לבידוד כפוי ובדקה אותם באדיקות – ובכל זאת לא דיווחה אף לא על מקרה אחד, מה שעשוי להיות מחשיד.
״צפון קוריאה טוענת לרוב שהכל בסדר גמור אפילו שזה בפירוש לא המצב״, אומר פעיל זכויות האדם פיל רוברטסון לרשת ABC האוסטרלית. ״כל דבר אחר נחשב כחתירה נגד השליט קים ז׳אנג און וראוי לענישה. בתי הכלא, מחנות העבודה ומתקני הריכוז של האסירים הפוליטיים סובלים מבעיות בריאות חמורות גם ככה, אם הקורונה תגיע לשם אסירים ייפלו כמו זבובים״.
עוד על נגיף הקורונה:
>> רופאים צרפתים מדווחים על תסמיני עור בחולים
>> האם הבדיקות החדשות שהגיעו לארץ באיכות ירודה?
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
מרכז אסיה
גם המדינות טג׳יקיסטן וטורקמניסטן ממרכז אסיה טוענות שאין אצלן ולו מקרה קורונה אחד, שתיהן יחסית מבודדות, לא זוכות למבקרים רבים ואף שרויות במעטה חשאיות לא קטן. פעילת זכויות האדם רייצ׳ל דנבר בטוחה שמדובר במאמצים מרוכזים להסתיר את המידע על הקורונה – ״שתיהן לא בדיוק מוסרות מידע מהימן, ובהתחשב במצב הפליטים הרוסים שמגיעים אליהן, קשה להאמין לטענות הללו״.
בטג׳יקיסטן ישנם דיווחים על כך שהרשויות מונעות מגופי חדשות עצמאיים לדווח על מקרים של קורונה שנתגלו בצפון המדינה, ואף מזהירות אנשים – כולל רופאים – לא לשוחח על מה שקורה בבתי החולים. ״אם רופאים לא יוכלו לדבר בחופשיות על מה שהם צריכים מבחינת אמצעי מיגון, ערכות בדיקה או מכונות הנשמה, זה בוודאות יפגע ביכולת שלהם לטפל בחולים״, אומרת דנבר.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (16.04.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.