יותר ממיליארד ומאתיים מיליון מנות חיסון נגד נגיף הקורונה ניתנו עד כה בעולם, והקצב ממשיך לעלות ועומד על כ-20 מיליון מנות ביממה. למעלה משליש מהן חולקו בסין, שמחסנת כעת את תושביה בקצב של למעלה משבעה מיליון מנות ביממה – יותר מפי שלושה מכמות המתחסנים היומית בארצות הברית ובהודו שאחריה ברשימה. עם זאת, הדרך לחיסון מלא של אוכלוסיית המדינה המיושבת ביותר בעולם עוד ארוכה, וסין רחוקה מאוד מחסינות עדר.
על קצב ההתחסנות הגבוה בסין מאפילים הספקות באשר ליעילות החיסונים המיוצרים במעצמה המזרח אסייתית. בשבועות האחרונים סיפרנו על הנתונים המאכזבים של אחד החיסונים הסיניים במבחן המציאות בצ'ילה. השבוע נכנסה מדינה נוספת אל מתחת לזכוכית המגדלת – הרפובליקה של סיישל. מדינת האיים הקטנה באוקיינוס ההודי החלה בינואר במבצע חיסונים מקיף, רובו בחיסון הסיני סינופארם, אבל גם בגרסה ההודית של החיסון של חברת אסטרה-זניקה, שנקרא קובישילד.
ברפובליקה הזעירה, שבה חיים כמאה אלף תושבים, הגיעו במהירות לשיעור התחסנות גבוה במיוחד:71 אחוז מהתושבים קיבלו מנה אחת לפחות ו-62 אחוז קיבלו שתי מנות חיסון. אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של סיישל הוא תיירות, ויחד עם התיירים שממשיכים להגיע, מגיעים גם הנגיפים, שמספקים הזדמנות מצויינת לבחון את יעילות החיסונים הסיניים ובמיוחד נגד הוריאנטים השונים. לאחרונה נרשמה עלייה בתחלואה במדינת האיים, כולל מחוסנים תושבי סיישל, ובעקבות זאת הוטלו הגבלות כמו ביטול אירועי ספורט וסגירת בתי ספר.
ההתפרצות המחודשת של המחלה היא ראיה ליעילות הנמוכה יחסית של החיסונים הסיניים, למרות הצהרותיהם האופטימיות מהקיץ שעבר. מומחים מארגון הבריאות העולמי הביעו גם הם ספקות לאחרונה בנוגע ליעילות החיסונים הללו, בעיקר לאור חוסר השקיפות שאפף את פיתוחם. כל זה מעמיד בסימן שאלה את אישור החירום שהיה אמור להינתן לשימוש בשניים מהחיסונים הסיניים במסגרת פרויקט Covax, המוקדש להפצת חיסונים במדינות מתפתחות.
מתקרבים לחיסון בני נוער
בינתיים חברת פייזר נערכת לקראת אישור החיסון של ילדים בני 12 ומעלה בידי מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA), הצפוי להינתן בימים הקרובים. קנדה לא חיכתה להחלטת שכנתה מדרום והקדימה לאשר את החיסון כבר השבוע. עם זאת, להחלטה הקנדית לא צפויות השלכות מעשיות בזמן הקרוב, שכן אפילו את האוכלוסייה המבוגרת הנמצאת בסיכון גבוה הרבה יותר היא מתקשה לחסן בקצב משביע רצון. נכון לעכשיו 29.7 אחוז מתושבי קנדה קיבלו מנה אחת, אך רק פחות משלושה אחוזים חוסנו פעם שנייה, עקב מדיניות ריווח בין המנות על מנת שיספיקו ליותר בני אדם. ייתכן שהאישור הוא ניסיון של קנדה לקבל עוד מנות חיסון ולתת אותן למבוגרים.
במקביל חברת פייזר נערכת להגשת החיסון שלה לאישור קבוע של ה-FDA, דבר שיאפשר לה למכור חיסונים גם באופן פרטי ישירות לצרכנים ולשנות את התמחור בהתאם. המהלך הזה מגיע על רקע דיווחים על רווח חסר תקדים של החברה, בהיקף של 3.5 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה. במקביל גוברים הקולות הקוראים לבטל את הפטנט של פייזר על החיסון כדי לאפשר ייצור חיסונים גנריים זולים יותר, וגם ממשל ביידן תומך בכך. אלו חדשות רעות לפייזר וחדשות מצוינות לעולם, ובמיוחד למדינות העניות.
בינתיים בישראל נשמעו דיווחים על כך שבמשרד הבריאות מתלבטים אם לפתוח במבצע רחב היקף לחיסון בני נוער, בהתחשב בחשש מתופעות לוואי נדירות והעובדה שהתחלואה בארץ ממשיכה לרדת גם אחרי פתיחת בתי הספר. בריאיון שנתן השבוע אנתוני פאוצ'י מצוות המשימה למלחמה בקורונה של הבית הלבן הוא ציין שהוא לא רואה מנוס מחיסון בני הנוער כדי להפחית את התחלואה, וחזה שהחיים בארצות הברית יחזרו למסלולם בסוף הקיץ.
חברת מודרנה פרסמה תוצאות ראשוניות של מחקר קליני במנת דחף שלישית של החיסון. במחקר נבדקו 40 בני אדם שקיבלו את שתי המנות הראשונות לפני 8-6 חודשים, וכעת קיבלו אחת משלוש אפשרויות: מנה נוספת של החיסון המקורי, חיסון מותאם לווריאנט הדרום אפריקאי או שילוב של שני התרכיבים. בשתי הקבוצות הראשונות נצפתה עלייה יפה בכמות הנוגדנים המנטרלים נגד הווריאנטים מדרום אפריקה ומברזיל. עדיין מחכים לפרסום הממצאים מהקבוצה השלישית. הממצאים רומזים שאם וכאשר נצטרך לקבל את המנה השלישית, היא תגן עלינו לפחות מחלק מהווריאנטים.
עוד ב-mako בריאות:
>> כך הפכה פרדס חנה ליישוב הכתום היחיד בישראל
>> רעבים כל הזמן? אולי זאת הסיבה
>> נחש הופיע בחלום שלכם? זו המשמעות
הנגיף הדרום אפריקאי: נתונים מעודדים
נסיים בשני מבחנים משמעותיים על תפקוד החיסונים בעולם האמיתי. בארצות הברית בדקו כמה אנשים חלו אחרי שקיבלו את מנת החיסון השנייה, והגיעו לשיעור נמוך מאוד של כ-9,000 נדבקים מתוך למעלה מ-90 מיליון מחוסנים. הממצא הזה חיובי מאוד, כמובן ומלמד אותנו גם על יעילות החיסונים מול הווריאנטים הנפוצים בארה"ב.
מחקר חשוב שני בדק את היעילות בפועל של החיסון של פייזר מול הווריאנט הדרום אפריקאי. המחקר נערך בקטאר, שם נגיפי הקורונה הנפוצים ביותר הם הווריאנט הבריטי והווריאנט הדרום אפריקאי, בשכיחות דומה. מעקב אחרי כ-300 אלף מחוסנים העלה שהחיסון מעניק הגנה טובה משניהם אחרי המנה השנייה. אף על פי שההגנה מתחלואה קשה וממוות היא טובה מאוד ועומדת על מאה אחוז, ההגנה מפני הדבקה בנגיף הדרום אפריקאי נמוכה יותר ועומדת על כ-75 אחוז אצל מקבלי שתי מנות חיסון. עם זאת, מנה אחת מעניקה רמת הגנה נמוכה מאוד מהדבקה בנגיף, שעומדת על כ-17 אחוז בלבד.
הממצאים הללו מעודדים מאוד, עקב החשש שהוריאנט הדרום-אפריקאי עמיד יחסית בפני החיסונים נגדו. כעת מחכים לנתונים אמינים על יעילות החיסון נגד הווריאנטים מברזיל ומהודו. לפי ההערכות, החיסון יעיל גם נגדם, אך יש לחכות לנתונים אמיתיים מהשטח. לא משעמם לרגע במאבק נגד המגפה העולמית.