מגמת התחלואה התהפכה בשבוע החולף בישראל, כשמקדם ההדבקה עבר את הערך 1 ביום שישי, והבוקר כבר הגיע ל-1.1, לראשונה מאז אמצע ינואר השנה. ממוצע המאומתים היומי לשבוע גדול משל השבוע שעבר ועומד הבוקר על 6,774 מאומתים ליממה. סימן מדאיג נוסף הוא שאתמול, בשבת, שבדרך כלל נבדקים בה פחות אנשים מאשר בשאר השבוע נספרו בערך 7,800 מאומתים, יותר מאשר ביום שישי אז נמצאו רק כ-7,000 מאומתים. גם זו תופעה שלא ראינו מאז ינואר, אז וריאנט האומיקרון היה במגמת התפשטות.

גם מבחינת מספר המאושפזים יש מגמה של עצירת הירידה, והמדד החדש של מקדם ההדבקה על סמך נתוני אשפוז אפילו שינה כיוון וגם הוא עולה. חשוב לזכור שהמצב בבתי החולים בדרך כלל מפגר בשבועיים עד שלושה אחרי המדד בבדיקות, שכן למחלת הקורונה לוקח זמן להסתבך.

עליה נוספת נרשמה גם באחוז החיוביים בבדיקות, וזה לפי שני סוגי הבדיקות, גם אנטיגן וגם PCR, וזה אחרי תקופה לא קצרה של ירידה עקבית. אחוז החיוביים בבדיקות האנטיגן המוסדיות הגיע לשיא חסר תקדים של 34 אחוז, ואחוז החיוביים בבדיקות ה-PCR מתקרב ל-20 אחוז, ערכים שראינו כמוהם רק בשיא ההדבקות של גל האומיקרון בחודש ינואר, כשהחלו לברור את הזכאים לבדיקות PCR.

מספר המתים מקורונה בישראל מאז פרוץ המגפה עלה בסוף השבוע ל-10,419 קורבנות.

 הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 בעולם כולו נמשכת המגמה המחודשת של עליה בתחלואה שהחלה בראשית חודש מרץ. בראש רשימת התחלואה העולמית עדיין עומדת קוריאה הדרומית. אחריה גרמניה, ובמקום השלישי בימים האחרונים מדורגת וייטנם. זו מדינה של קרוב ל-99 מיליון בני אדם, ועד אמצע 2021 מספר החולים בה היה זעום ממש בזכות תוכניות פעולה למלחמה במגפה שהופעלו מיד עם הגעת החולה הראשון למדינה מסין בתחילת 2020. בשלב מסוים כבר אי אפשר היה יותר לבלום את המגפה בצעדים עם מחיר כלכלי כל כך כבד. וריאנט דלתא גבה קורבנות לא מעטים בתקופה שבה המדינה ניסתה לחסן כמה שיותר מאזרחיה הרבים. עד שהגיע האומיקרון כבר אחוזים נכבדים מהאוכלוסייה היו מחוסנים ואפילו החלו שם לחסן במנה שלישית, ולמרות ההתפשטות המהירה של האומיקרון מספר הקורבנות הלך וירד. כעת מספר המאומתים היומי מתקרב ל-200 אלף ביום, מספרים חסרי תקדים במדינה, ומספר המתים היומי עומד על כ-80. ממשלת וייטנם אפילו החליטה לסיים את חובת הבידוד עבור תיירים המגיעים מחו"ל בניסיון לחיות בזהירות עם הקורונה, כשכמעט כל האוכלוסייה שלה מחוסנת, ועדיין חלק מההגבלות קיימות. עד כה נפטרו בווייטנם 41,817 בני אדם מקורונה. מדינות קטנות ממנה כמו טורקיה, איראן, גרמניה ובריטניה נפגעו הרבה יותר מהמגפה.

אחת המדינות שנמצאת במיקום גבוה אם מודדים תחלואה יומית פר נפש היא ליכטנשטיין הזעירה והעשירה, שאתמול דיווחה על כ-200 חולים והממוצע לשבוע אצלה עומד כעת על כ-170. עד כה מתו בה 81 בני אדם, אך במדינה של פחות מ-40,000 תושבים, נתון זה ממקם אותה במקום לא כל כך טוב מבחינת התמותה העולמית, עם מספר מתים לנפש כמעט כפול מזה של ישראל. בליכטנשטיין יש רק בית חולים אחד, ואת עיקר שירותי הבריאות אזרחי ליכטנשטיין מקבלים באוסטריה או בשווייץ, שגם בהן יש כעת גל תחלואה. באוסטריה נקבעו השבוע שיאי מגפה חדשים עם כמעט 60,000  נדבקים ביממה, ובשווייץ הגיעו השבוע ל-40,000 מקרים.

 

מכון דוידסון