צמד מחקרים השווה בין כמויות הנוגדנים של קבוצות שונות בהתבסס על היסטוריית החיסונים וההדבקות שלהן בנגיף הקורונה. הממצאים שטרם עברו ביקורת עמיתים מראים כי הדבקה בנגיף האומיקרון בקרב אנשים שחוסנו מייצרת הגנה טובה אף יותר מאשר חיסון בבוסטר נוסף.
נכון לעכשיו, בישראל בני 60 ומעלה זכאים לקבלת החיסון הרביעי ולמרות הווריאנטים החדשים שעלולים להתפרץ בתקופה הקרובה, כנראה שהרחבת הבוסטר השני לכלל האוכלוסייה לא תקרה בקרוב. על פי הממצאים האלו, ככל הנראה מיליוני האנשים המחוסנים שנדבקו בגל האחרון בזן האומיקרון לא יחלו קשה מגרסה אחרת בקרוב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"עלינו לחשוב על הדבקה כשקולה למעשה למנה נוספת של חיסון"
מחקר אחד נערך על ידי חברת הביו-טכנולוגיה הגרמנית BioNTech SE והשני על ידי אוניברסיטת וושינגטון. המחקר של אוניברסיטת וושינגטון השווה בין דגימות דם של אנשים שחוסנו ואז חלו בדלתא או אומיקרון, כאלו שקודם כל נדבקו ולאחר מכן חוסנו, אלו שחוסנו אך מעולם לא נדבקו, ואלה שנדבקו ומעולם לא חוסנו.
המחקר מצא שבקרב אנשים מחוסנים שנדבקו באומיקרון יש את הכמות הגדולה ביותר של נוגדנים להגנה מפני גרסאות אחרות של הנגיף, לעומת זאת, לאנשים לא מחוסנים שנדבקו באומיקרון לא הייתה תגובה חיסונית חזקה באופן דומה כמו גם אלו שחוסנו 4 פעמים אך לא נדבקו.
"זה מצביע על כך שאנחנו בנקודה שבה אולי נרצה לשקול לקבל חיסון אחר כדי להגן על האוכלוסייה", אמר דייוויד ויזלר, עוזר פרופסור באוניברסיטת וושינגטון, שהוביל את המחקר. המדענים הצליחו גם לזהות נוגדנים ברירית האף של חולים אלו, מה שיכול לעזור לנטרל את הנגיף ברגע שהוא חודר לגוף.
האם שווה להיבדק בכוונה?
המחקר השני של BioNTech הראה שלמי שנדבק באומיקרון יש יותר תאי B מאשר אנשים שקיבלו חיזוק אך לא נדבקו. תאי B, סוג של תאי דם לבנים, הם מרכיב במערכת החיסון של הגוף המסייע בייצור נוגדנים. "עלינו לחשוב על הדבקה כשקולה למעשה למנה נוספת של חיסון", אמר ג'ון וירי, פרופסור ומנהל המכון לאימונולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה שסקר את מחקר BioNTech.
למרות זאת, אלכסנדרה וולס, מדענית באוניברסיטת וושינגטון שכתבה את המחקר, הזהירה שאנשים לא צריכים לחפש בכוונה להידבק בתגובה לממצאים. וציינה כי כל הגנות, לא משנה כמה חזקות, לא נמשכות הרבה זמן. החסינות של אנשים שחוסנו וגם של אנשים שנדבקו בעבר פוחתת לאחר מספר חודשים.