אוכלוסיית מושתלי האיברים נחשבת לקבוצת סיכון לקורונה, כיוון שהמערכת החיסונית שלהם חלשה יותר בהשוואה לשאר האוכלוסייה. כשהחיסונים הגיעו לארץ בחודש דצמבר האחרון, מומחים קראו למושתלים להתחסן בהקדם כיוון שהם בסיכון גבוה לפתח קורונה קשה – במיוחד מושתלי ריאה, שאחוז גבוה מהם מת כתוצאה מקורונה. אך בשל מערכת חיסונית רגישה יותר, אחוז התמותה מקורונה הוא גבוה יותר גם בקרב מושתלים אחרים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
כעת מחקר חדש חושף כי יעילות החיסון בקרב אוכלוסיות אלו עשוי להיות משמעותית נמוך יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. תוצאות המחקר, שפורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי הנודע JAMA, הראו כי מתוך 658 מושתלים שהשתתפו במחקר, ב-15 אחוזים מהם אותרה כמות סבירה של נוגדנים בגוף אחרי שני החיסונים. 46 אחוזים מהם לא הגיבו כלל לחיסון הראשון או השני, כלומר לא נמצאו נוגדנים בגופם כלל. ב-39 אחוזים מהם אותרו נוגדנים רק לאחר החיסון השני.
אמנם החוקרים מציינים כי ישנן גם כמה מגבלות למחקר, ביניהן העובדה שהוא התבסס על דגימות ושלא נעשה שימוש בקבוצת ביקורת של אנשים עם מערכת חיסונית תקינה. עם זאת, החוקרים מציינים במאמרם כי למרות שהמחקר מצביע על שיפור בתגובת הנוגדנים בקרב מושתלים לאחר החיסון השני - תוצאות אלו מראות כי כמות משמעותית של מושתלים עדיין עלולים להישאר בסיכון למחלת הקורונה, גם לאחר שתי מנות של החיסון. לדבריהם נדרשים מחקרים עתידיים שיתמקדו באפשרויות לשיפור יעילות החיסון בקרב אוכלוסיות אלו, כמו מנה שלישית.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבו שזה עצירות, אבל אז הגיע האבחון האמיתי
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער
זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא כי יעילות החיסון נמוכה יותר בקרב מושתלים. מחקר שנערך במרפאת ההשתלות של בית החולים איכילוב מצא כי כ-47 אחוזים בלבד ממושתלי הכבד ו-כ-37 אחוזים ממושתלי הכליה פיתחו נוגדנים לנגיף לאחר החיסון.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (06.05.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.