בזמן האחרון, כבר כמעט לא מדברים על הקורונה. את מקומה תפסו עניינים חשובים יותר כמו המצב הבטחוני וגם האובך, שבאופן אבסורדי לחלוטין הגיע בדיוק ברגע שבו הסרנו סוף סוף את המסכות וקיווינו לנשום מעט לרווחה.
אלא שהדיבורים על וריאנטים חדשים והעובדה שעדיין שומעים על הדבקות, מרמזים שאולי מוקדם מדי לשמוח. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן עדיין זהיר בנוגע למצב התחלואה. "מצד אחד, אני בהחלט חושב שיש סיבות לאופטימיות, ואין ספק שאנחנו נמצאים במקום טוב יותר בהשוואה לעידן שבו פרצה המגיפה. למרבה השמחה, רוב האוכלוסייה כבר חוסנה או להבדיל גם חלתה, כך שיש חסינות יחסית טובה מול הדבקות חוזרות והגנה מול מחלה קשה.
"אולם, למרות התחושה שסיימנו עם עידן הקורונה, זה עדיין לא נגמר לדעתי. אנחנו רואים עליות וירידות בגרף, ואף שהן פחות מסיביות מאלה שבהן הבחנו בתחילת השנה כשזן האומיקרון שלט, אי אפשר לומר שהגענו לעקומה שטוחה".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה אנחנו יודעים על הווריאנטים החדשים שנצפו בעולם?
"הווריאנט העיקרי שמתפשט כרגע בעולם הוא ה-2BA. בתקופה האחרונה אותרו שני זנים בדרום אפריקה 5BA ו-4BA, שלאחרונה תועדו גם בנתב"ג ובאירופה. נראה שהם מתפשטים מהר בדרום אפריקה ואף עלולים לגרום לגל שישי שם. עם זאת, אין לנו הרבה נתונים עליהם, בעיקר משום שמרבית האוכלוסייה בדרום אפריקה צעירה יחסית ולכן לא ברור כמה הם מסוכנים לאוכלוסיות מבוגרות יותר. מה שגם מדאיג, זו מוטציה חדשה שאותרה אף היא בדרום אפריקה בשם L452R. מדובר במוטציה שיכולה לעודד התפשטות מסיבית יותר של הווירוס, אשר הופיעה בזמנו בזן הדלתא. כרגע עוקבים אחריה בעולם אבל הייתי אומר שמוקדם מידי להסיק מסקנות בנושא.
"במקביל, אותר בארה"ב סוג נוסף של ווריאנט B.2.12.1 שנמצא מידבק בכעשרים אחוז יותר מאשר ה-BA2, אך לא נראה שהוא גורם למחלה קשה יותר מ-BA2".
בוא נדבר רגע על עניין המסכות – אתה חושב שהסרתן היא צעד נכון?
"אני מאמין שמדובר בצעד הגיוני משום שבהתייחסות לנתוני התחלואה הקיימים, האפקט שלהן לא משמעותי. עם זאת, אני סבור שבהחלט יש מקום להמשיך להורות על עטיתן בתחבורה הציבורית ולא רק בטיסות, משום שהצפיפות באוטובוס או ברכבת בד"כ הרבה יותר גדולה בהשוואה לזו שבמטוס. אגב, באיטליה למשל תכננו להסיר מסכות ממש היום, אבל בינתיים דחו את ההחלטה לאמצע יוני".
"בהחלט יש מקום גם לאופטימיות"
"בשורה תחתונה, אם היה נדמה לחלקנו שהקורונה מאחורינו, הגיעו זנים חדשים כצפוי והוכיחו שאנחנו עדיין לא שם. אני מציע להמשיך לנקוט אמצעי זהירות, בעיקר במקומות צפופים ולהפעיל שיקול דעת, בעיקר כשמדובר באוכלוסייה רגישה ומבוגרת יותר. בימים האחרונים אנחנו רואים שמקדם ההדבקה נמצא בעלייה מסוימת ולכן חשוב להמשיך להיות ערים לשינויים שעשויים להתרחש. למרות זאת, ולאור העובדה שמרבית האוכלוסייה כבר חוסנה באופן כזה או אחר, אסור להיכנס לפאניקה ובהחלט יש מקום גם לאופטימיות".