ככל שהקורונה נשארת איתנו יותר, כך מתגלות יותר תופעות לוואי מדאיגות של הנגיף. מה שבהתחלה נראה כמו עוד וירוס שתוקף את מערכת הנשימה, הפך בחודשים האחרונים לנגיף שהשפעותיו על הגוף רבות ושונות ותופעות הלוואי שלו ממושכות ועלולות לפגוע באיכות החיים. כעת חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד מצאו במחקר נרחב כי נגיף הקורונה עשוי להעלות את הסיכון להתפתחות של בעיות פסיכיאטריות בקרב הנדבקים.

המחקר רחב-ההיקף נעשה תוך שימוש במידע שנאסף מ-69 מיליון אנשים בארה"ב, בין חודש ינואר לאוגוסט. המידע כלל 62 אלף אנשים שנדבקו בקורונה ולטענת החוקרים מדובר במחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה בכל הנוגע לקשר שבין נגיף הקורונה לבעיות נפשיות. תוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי Lancet Psychiatry.

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החוקרים השוו אבחנות פסיכיאטריות בקרב חולי קורונה מול אנשים שחלו במחלות אחרות או סבלו מזיהומים אחרים, כמו שפעת, זיהומים בעור, זיהומים אחרים בדרכי הנשימה, אבני מרה, אבנים בכליות ושברים בעצמות. הם מצאו כי במהלך שלושת החודשים אחרי שנמצאו חיוביים לקורונה, כמעט חמישית מהמטופלים (18 אחוזים) אובחנו בבעיה פסיכיאטרית כלשהי – פי שניים יותר מאנשים שאובחנו במחלות אחרות באותה תקופת זמן.

"המחקר מדווח על סיכון גבוה יותר במידה מסוימת, לאבחון של מחלה פסיכיאטרית, בעיקר חרדה או דיכאון, לאחר אבחון של קורונה – בהשוואה למחלות אחרות", ציין ד"ר דיוויד קרטיס, יועץ פסיכיאטרי באוניברסיטת קולג' לונדון (שלא לקח חלק במחקר), בהצהרה לתקשורת המקומית. "לדוגמה, המחקר מראה על סיכוי של 18 אחוזים לאבחנה פסיכיאטרית לחולי קורונה, בהשוואה ל-13 אחוזים בקרב חולי שפעת". ד"ר קרטיס מציין כי תוצאות אלה אינן מפתיעות, בהתחשב בעומס הנפשי שעשוי להיות לחולי קורונה. ואכן זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא קשר בין בעיות נפשיות כמו חרדה ודיכאון ונגיף הקורונה. חולים רבים נתונים תחת מתח נפשי רב, בשל סיבות שונות, ביניהן חשש מנגיף שבמידה רבה נותר מסתורי ובלתי צפוי, חשש להדביק בני משפחה ולהעמידם בסיכון והימצאות בבידוד ממושך, שגורם לבדידות ולפיכך לקשיים נפשיים.

"קשה לאמוד את מידת חשיבותם של ממצאים אלו. האבחונים הפסיכיאטרים הללו הם די נפוצים כשאנשים פונים לרופאים וייתכן שזה לא מפתיע שזה קורה יותר בקרב חולי קורונה, שבאופן הגיוני חוששים מכך שיחלו בצורה חמורה ונאלצים גם להתמודד עם תקופה בבידוד".

אישה עצובה (צילום:  MAD.vertise, shutterstock)
יותר חרדה ודיכאון בקרב חולי קורונה | צילום: MAD.vertise, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה הגורם הכי משמעותי להתפשטות המגפה
>
> סובלים מנשירת שיער לאחרונה? אתם לא לבד
>
> תוסיפו את זה לחביתה - ותתחילו לרדת במשקל

בתקופה שנבדקה (14-90 יום לאחר האבחון בקורונה), החוקרים מצאו כי 5.8 אחוזים מהמטופלים אובחנו לראשונה בהפרעה פסיכיאטרית, בהשוואה ל-2.5 אחוזים ו-3.4 אחוזים בקבוצות הביקורת. בהתאם לכך, הסיקו החוקרים כי מבוגרים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר להיות מאובחנים לראשונה בהפרעה פסיכיאטרית לאחר שנדבקו בקורונה.

אין ספק שמדובר בממצאים שראוי לבדוק אותם לעומק במחקרים עתידיים, אך למחקר הנוכחי יש גם לא מעט מגבלות. המעקב אחר מחלימי הקורונה היה מוגבל בזמן, עד 90 יום בלבד ולכן לא ניתן לדעת האם מדובר בהשפעה ארוכת-טווח. ייתכן מאוד שאם המחקר היה בודק תקופה ממושכת יותר, הממצאים היו שונים. שכן, הסטרס שהם חווים בזמן שהם חולים וזמן קצר לאחר ההחלמה ככל הנראה יופחת עם הזמן, כשהסכנה לבריאותם כבר חלפה. עם זאת, ייתכן שזה יעזור למחלימי קורונה לקבל טיפול נפשי מתאים ולהבין שהם לא לבד בקשיים הנפשיים הללו.  

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (10.11.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.