המסכות נכנסו לחיינו כבר לפני קרוב לשנה ועדיין רבים מאיתנו מתקשים לחיות איתן. הן מקשות עלינו לנשום, הגומי לוחץ באוזניים והן מסתירות חלק נכבד מהפנים ומקשות על תקשורת בין-אישית. אבל הן גם מצילות חיים ומוכחות מדעית כמפחיתות סיכון להידבק בנגיף הקורונה. עם זאת, סביר להניח שנתקלתם בלא מעט אנשים שמורידים את המסכה כדי לדבר, מחשש שלא ישמעו אותם טוב עם המסכה או סתם כי היא מציקה. רבים מכם עלולים לחשוב שמדובר בפעולה תמימה ובלתי מזיקה, כי זה לא כמו להשתעל או להתעטש בלי מסכה, נכון? אז מתברר שזה ממש לא נכון. מומחים מאוניברסיטת קיימברידג' מצאו כי דיבור יכול להוביל להדבקה לא פחות משיעול.
ידוע כי ניתן להידבק בנגיף הקורונה בדרכים שונות, אחת מהן היא דרך הדבקה טיפתית, מטיפות שנפלטות ממערכת הנשימה של נשא קורונה. אם הטיפות, שנגועות בנגיף מגיעות לרקמות ריריות של אדם אחר (עיניים, אף ופה) - זה יכול להוביל להדבקה. בעוד שטיפות גדולות יותר לא מסוגלות להגיע למרחקים (לכן החוק לשמירת מרחק של שני מטרים) - טיפות קטנות יותר, כלומר רסיסים טיפתיים - יכולים להגיע רחוק יותר ואף להישאר באוויר.
חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' בנו מודלים שמנתחים ומשערים את הסיכון להידבק מטיפות ומרסיסים טיפתיים. תוצאות מחקרם, שפורסמו בכתב העת Proceedings of the Royal Society A מצביעות על כך שתוך שניות ספורות בלבד רסיסים טיפתיים מסוגלים לנוע מעבר לשני מטרים.
"צריך מסכה, צריך לשמור על מרחק וצריך אוורור טוב כדי שהחלקיקים הללו לא יצטברו בחללים סגורים וכדי שאפשר יהיה לסלק אותם בבטחה", אמר אחד החוקרים בראיון ל"גרדיאן" הבריטי. בבניית המודלים שעזרו להם לשער עד כמה הרסיסים הטיפתיים מסוגלים להדביק בסביבות שונות, החוקרים הביאו בחשבון פרמטרים שונים שיכולים להשפיע על תנועת הרסיסים הטיפתיים - ביניהם העומס הנגיפי של הנשאים וכמות הטיפות הנדרשות כדי להדביק אדם אחר.
הם הסיקו כי זה מסוכן לעמוד ללא מסכה במרחק של שני מטרים מנשא קורונה שמדבר או משתעל - שכן שתי הפעולות עלולות להוביל להדבקה. בנוסף לכך, הם מצאו כי שעה לאחר שנשא קורונה דיבר במשך 30 שניות בלבד הרסיסים הטיפתיים שנשארים בחדר בעלי עומס נגיפי גבוה יותר בהשוואה לשיעול אחד בלבד. כלומר, בחללים קטנים ללא אוורור - זה יכול להוביל להידבקות בנגיף הקורונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"
"דיבור מהווה בעיה מאוד חשובה שיש להביא אותה בחשבון, כיוון שדיבור מייצר חלקיקים קטנים הרבה יותר ואותם חלקיקים, או רסיסים טיפתיים, יכולים להישאר במשך יותר משעה בכמות שמספיקה לגרום להדבקה", הוסיפו החוקרים. אך הם מציינים כי הסיכוי להידבק מטיפות אלו תלוי בכמות הרסיסים הטיפתיים שנשמתם - וזה מושפע מגורמים שונים, כמו האם עטיתם מסכה, האם זה קרה בחלל סגור או פתוח, מידת האוורור והמרחק בין האנשים.
אמנם מסקנות החוקרים הן תאורטיות בלבד ובנויות על מודלים שמשערים את מידת הסיכון בהדבקה טיפתית, הנתונים עליהם הם התבססו הם אמינים ולכן ניתן להסיק שפחות מומלץ להוריד את המסכה כדי לדבר.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (21.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.