מוסדות החינוך בישראל נפתחו מחדש השבוע ועדיין קיים ויכוח אם באמת כדאי בשלב הזה להורים לשלוח את ילדיהם לבתי הספר. גם מורים רבים מביעים דאגה כלפי ההנחיות לחזור ללימודים בכיתות ונראה שעדיין אין הסכמה כוללת באשר לחזרה ללימודים. אך תוצאות של מחקר אוסטרלי חדש מצביעות על כך שייתכן מאוד כי החזרה ללימודים לא תוביל להתפרצות של הנגיף ולפי החוקרים, הסיכון להידבקות בנגיף בין מורים ותלמידים די נמוך. בבריטניה כבר שוקלים לשנות את ההנחיות בהתאם לתוצאות מחקר זה. האם גם בישראל נראה שינוי בגישה?
המחקר נעשה על ידי המרכז הלאומי לחקר ופיקוח חיסונים באוסטרליה (National Centre for Immunisation Research and Surveillance) במהלכו, הסתכלו החוקרים על 18 מורים ותלמידים שנדבקו בנגיף ב-15 בתי ספר שונים באוסטרליה. הם מצאו כי למרות שאותם נשאי הנגיף היו במגע עם 863 אנשים בבתי הספר, רק שניים נדבקו בנגיף.
הסיכון להדבקה במסגרת בית-ספרית "נמוך באופן משמעותי"
מדובר במחקר המשמעותי הראשון שנעשה על מורים ותלמידים וממצאיו מצביעים על כך שהסיכוי להדבקה במסגרת כיתתית הוא די נמוך. מחקרים קודמים הראו כי ילדים פחות רגישים לנגיף הקורונה ורובם (מלבד ילדים שנמצאים בקבוצות סיכון) לא סובלים מסיבוכים בעקבות הנגיף. מחקרים אחרים הראו שתלמידים לא מהווים גורם משמעותי להתפשטות הנגיף.
ד"ר סומיה סוואמינתן, מדענית ראשית בארגון הבריאות העולמי ציינה לאחרונה כי "לא נצפו התפרצויות משמעותיות בבתי ספר". בנוסף לכך, אמרה כי הסיכון בקרב ילדים הוא נמוך במיוחד. "הסיכונים לילדים הם נמוכים באופן קיצוני בכל הנוגע להדבקה (בנגיף הקורונה, מ"ג), ונצפו מעט מקרים של ילדים שהדביקו אחרים, במיוחד בסביבה בית ספרית". ד"ר סוואמינתן טוענת כי לפי מה שידוע עד כה, נראה שילדים פחות מסוגלים להפיץ את הנגיף, גם אם הם נדבקו בו בעצמם והם נמצאים בסיכון נמוך לפתח מחלה בעקבות הווירוס.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש בחן את הקשר בין הקורונה לטמפרטורה
>> שינוי מדהים: כך תעשו את הדיאטה של אדל
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
אמנם לא ידוע עד כמה הקפידו באותם בתי ספר שהשתתפו במחקר על הנחיות ריחוק פיזי והיגיינה, אך יש להניח כי מדובר בבתי ספר שהקפידו היטב על הכללים. כיוון שהמחקר נעשה באוסטרליה, מדינה עם מזג אוויר חם, בדומה לישראל, ייתכן מאוד שתוצאות מחקר זה יכולות להיות רלוונטיות במיוחד לארץ ועשויות להצביע על מגמה דומה גם בבתי ספר בארץ. כנראה שנוכל לדעת זאת רק אחרי שהתלמידים יחזרו לבתי הספר בקנה מידה רחב.