קורונה ממושכת (Long COVID), היא מונח המתאר תסמינים ארוכי טווח בקרב אנשים שהחלימו מקורונה. ישנם דיווחים רבים על אנשים שהחלימו מהנגיף, גם אנשים שלקו בצורה קלה של המחלה וגם אנשים שלקו בצורה חמורה יותר שלה, שממשיכים לסבול מתסמינים שונים שבועות ואף חודשים לאחר שהחלימו מהנגיף.
כעת, מחקר שנעשה על ידי מדענים מהאקדמיה הסינית למדעי הרפואה, חושף במאמר לכתב העת הנודע The Lancet, את התסמינים הנפוצים ביותר שנמשכים גם שישה חודשים לאחר ההחלמה מנגיף הקורונה.
המחקר נעשה על קבוצה של 1,655 מטופלים שאושפזו בווהאן ושוחררו מבית החולים בין ינואר למאי 2020. שישה חודשים לאחר מכן, הם התבקשו לענות על שאלונים בנוגע לתסמינים ולאיכות חייהם. נוסף על כך, המחלימים עברו בדיקות שונות שמדדו את מצבם הפיזי (כמו בדיקה במהלך הליכה) ובדיקות דם.
אומנם, מדובר במחקר קטן באופן יחסי, אך הממצאים בהחלט מעניינים. החוקרים מצאו כי מרבית המחלימים (76 אחוזים) דיווחו על תסמין אחד לפחות לאחר שישה חודשים - והדיווחים היו נפוצים יותר בקרב נשים. נוסף על כך, הם מצאו תסמינים גם פיזיים וגם נפשיים.
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת הלוואי של החיסון שעלולה להדאיג נשים
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"
לפי החוקרים, אלו הם עשרת התסמינים הנפוצים ביותר שנמצאו בקבוצת המחלימים שנבדקה:
עייפות/חולשה בשרירים (63 אחוזים)
קשיי שינה (26 אחוזים)
חרדה או דיכאון (23 אחוזים)
נשירת שיער (22 אחוזים)
הפרעה בחוש הריח (11 אחוזים)
דפיקות לב מואצות (9 אחוזים)
כאבי מפרקים (9 אחוזים)
ירידה בתיאבון (8 אחוזים)
הפרעה בחוש הטעם (7 אחוזים)
סחרחורת (6 אחוזים)
כ-360 מתוך 1,655 המחלימים שנבדקו, סבלו מנשירת שיער - כלומר 1 מכל 4 מחלימים. לא מעט אנשים, בעיקר נשים, דיווחו בעבר על נשירת שיער כתסמין ממושך של קורונה. מומחים טוענים, כי ייתכן שזה קשור לרמות סטרס גבוהות. אם הגוף תחת סטרס, כמו למשל במהלך מחלת הקורונה, זה יכול להשפיע גם פיזית, ולפיכך, גם להוביל לתסמינים כמו נשירת שיער.
>> אליסה מילאנו: "זה מה שנגיף הקורונה עשה לשיער שלי"
החוקרים עצמם מציינים כי התסמינים הללו לא לגמרי ברורים. בהתחשב בדיווחים שהראו כי גם אנשים שחלו בקורונה קלה וגם בקורונה קשה סובלים מתסמינים ממושכים, קשה להבין מה בדיוק גורם לזה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (23.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.