לאחר שנדבק בקורונה ויצא שלילי לאחר חמישה ימי בידוד, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נמצא שוב חיובי בשבת בבוקר. בהודעה של הרופא הנשיאותי ד"ר קווין אוקונור הוא הסביר שמדובר כנראה ב"ריבאונד" - תופעה ש"נצפתה באחוז קטן מהחולים שטופלו בפקסלווויד".
לדברי הרופא, ביידן "לא חווה הופעה מחדש של סימפטומים, והוא ממשיך להרגיש די טוב", וכתוצאה מכך לא יחדש את הטיפול. אוקונור אמר שהנשיא נבדק ויצא שלילי ביום שלישי בערב, ביום רביעי בבוקר, בחמישי בבוקר ובשישי בבוקר לפני שנבדק חיובי בשבת בבוקר. "עם זאת, בעקבות בדיקת האנטיגן החיובית שלו, הוא יתחיל מחדש בהליכי בידוד קפדניים", ציין הרופא.
"חברים, היום נבדקתי שוב ל-COVID", כתב ביידן בטוויטר. "זה קורה עם מיעוט קטן של אנשים. אין לי תסמינים אבל אני מתכוון להיות בבידוד למען בטיחותם של כל מי שסביבי. אני עדיין בעבודה, ואחזור לדרך בקרוב".
ביידן בן ה-79, נבדק לראשונה ונמצא חיובי ב-21 ביולי. הוא חווה תסמינים קלים, כולל נזלת, עייפות, חום גבוה ושיעול. הנשיא נטל במשך חמישה ימים Paxlovid, תרופה לטיפול ב-Covid-19 קל עד בינוני באנשים בני 12 ומעלה הנמצאים בסיכון גבוה למחלה קשה.
Folks, today I tested positive for COVID again.
This happens with a small minority of folks.
I’ve got no symptoms but I am going to isolate for the safety of everyone around me.
I’m still at work, and will be back on the road soon.
מה זה ריבאונד לקורונה?
עד כה, מקרי הריבאונד המדווחים היו קלים ולא היו דיווחים על מחלה קשה. "התסמינים בדרך כלל מתונים וחולפים תוך כשלושה ימים", כך על פי הודעת ה-CDC. עוד ציון כי ריבאונד של קורונה הוא הישנות של תסמיני COVID-19 או בדיקה חיובית חדשה (לאחר בדיקה שלילית בעבר), תוך יומיים עד שמונה ימים לאחר ההחלמה והפסקת נטילת פקסלווויד. זה יכול לקרות ללא קשר למצב החיסון.
האם פקסלוביד עדיין נחשבת תרופה בטוחה?
בניסויים קליניים, פקסלוביד הפחיתה את הסיכויים שאדם בסיכון ל-Covid-19 חמור יצטרך להתאשפז בכמעט 90%. השימוש בפקסלוביד גדל בארצות הברית במהלך החודשיים האחרונים והמרשמים לתרופה טיפסו מכ-27,000 בשבוע ל-182,000 בשבוע. "Paxlovid ממשיכה להיות מומלצת לטיפול בשלבים מוקדמים של COVID-19 קל עד בינוני בקרב אנשים בסיכון גבוה להתקדמות למחלה חמורה", נאמר בהצהרת ארגון הבריאות.
האם הדבקה אפשרית בזמן ריבאונד?
אנשים שחווים ריבאונדים צריכים להתחיל מחדש את תקופת הבידוד שלהם ברגע שהתסמינים שלהם חוזרים על עצמם או שהם מקבלים בדיקה חיובית נוספת, על פי ה-CDC. ההנחיה מבוססת על דיווח מקרה ראשוני נוסף, שמצא כי חולה סימפטומטי אחד ומטופל אחד עם הישנות COVID-19 העבירו את הנגיף לבני משפחה.
צוות חוקרים מאוניברסיטת קולומביה מצאו לפחות שני מקרים שבהם אנשים הדביקו אחרים בזמן הריבאונד. במקרה אחד, גבר בן 67 הדביק את נכדו בן ה-6 חודשים לאחר ששהה חצי שעה לידו. ההדבקה התרחשה 12 ימים אחרי בדיקת הקורונה החיובית הראשונה. הוא נטל במשך חמישה ימים פקסלווויד והרגיש טוב יותר, לא היו לו תסמינים כלשהם כשראה את התינוק, אבל כשמונה שעות לאחר מכן, הוא התחיל להרגיש שוב ברע. התינוק נבדק חיובי כשלושה ימים לאחר מכן, וכך גם שני הוריו.
מהי שכיחות התופעה?
עדיין לא ידוע בדיוק כמה אנשים חווים הישנות של התסמינים לאחר שנטלו פקסלוביד. בניסויים קליניים, כ-1%–2% מהחולים חוו ריבאונד, אך מחקרים ראשוניים חדשים מצביעים על כך שהתופעה יכולה לקרות לאוכלוסייה גדולה יותר.
ד"ר ברוס פרבר, ראש בריאות הציבור והאפידמיולוגיה של Northwell Health העריך את שיעור מקרי הריבאונד בסביבות ה-10% - גבוה מהשיעור של 3-4% שציינה פייזר בניסויים שלה בתרופה.
אילו תסמינים יש לריבאונד?
בדו"ח שפורסם לאחרונה, חוקרים תיארו את תסמיני ההישנות של ה-COVID-19 של שמונה אנשים בני 31 - 71. ההישנות התרחשה בדרך כלל בימים תשע עד 12 של מחלתם ותוארו כתסמיני הצטננות (נזלת, כאב גרון), כמו גם עייפות וכאב ראש.
"מניסיוני במיון, החזרות הקצרות האלו של תסמינים נוטות להיות מתונות יותר כמו נזלת, כאב ראש, כאב גרון או שינויים בצואה", אמר ד"ר ארג'ון ונקטש, פרופסור חבר לרפואת חירום וראש רפואת החירום ב-Yale Medicine.