על פי התחזיות, כ-1 מכל 10 ישראלים ידבקו בנגיף בגל הנוכחי, וארגון הבריאות העולמי הזהיר בשבוע שעבר, כי חצי מאוכלוסיית אירופה תידבק בחודשיים הקרובים באומיקרון. אל מול המספרים הגבוהים יחד עם הקושי להמשיך ולהיזהר מהדבקה אחרי שנתיים של מגפה, עולה השאלה - אם אומיקרון הוא גרסה קלה יחסית של הנגיף, והידבקות מספקת חסינות נוספת, למה לא לסיים עם זה? אפילו אנשים שהיו זהירים לאורך השנתיים האחרונות, שואלים כעת את עצמם 'אם הם הולכים לחלות בנגיף הקורונה במוקדם או במאוחר, למה לא לחטוף אותו כבר עכשיו'.
בעבר היה נפוץ טרנד "מסיבות אבעבועות רוח", או במילים אחרות אירועי הדבקה המוניים לילדים בחסות ההורים, כדי שלא יאלצו להידבק בגיל מבוגר יותר. האם יש מקום לעדכן את הטרנד לגרסת אומיקרון 2022, והאם הדבקה המונית אכן תוביל לחסינות עדר ולחיסולה של המגפה כולה?
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
זו עדיין יכולה להיות מחלה לא נעימה
גם אם רוב הנדבקים בגל האחרון לא נאלצים להתאשפז, עדיין יש לא מעט מאומתים, בכל הגילאים, שחווים תסמינים לא קלים במשך מספר ימים, החל מגלי חום גבוהים ועד חולשה בכל הגוף. למרות "השם הטוב" שיצא לאומיקרון ביחס לדלתא, הוא עדיין נגיף שמחליש את הגוף ולא תמיד ההתאוששות ממנו מסתיימת בקלות כמו המהירות שבה הוא מדביק.
מחוסנים ומחלימים: מה הסיכוי להידבק באומיקרון?
הסיכון להדביק אנשים שפגיעים לנגיף
גם אם קיבלתם החלטה מודעת לאפשר לעצמכם להיחשף ולהידבק, יש אנשים שלא עשו את אותה בחירה, ולא מבחירה. ההחלטה לא להתייחס יותר ברצינות לנגיף יכולה לבוא על חשבון אנשים שנמצאים בקבוצות סיכון, מדוכאי חיסון, וילדים קטנים שלא חוסנו שעלולים להידבק ממכם בבית, ברחוב או בעבודה. הקלות שבה הנגיף עובר מאחד לשני, מעלה את הסיכון משמעותית לאנשים ש"צריכים" להיזהר מהמחלה כדי לא להסתכן.
כמובן במקרה של הדבקה מסוכנת, המשמעות עלולה להיות רחבה יותר, עם תגובת שרשרת של הדבקות שעלולות להגדיל את העומס על בתי החולים ולפגוע באיכות הטיפול בחולים הרבים.
החסינות היא למספר חודשים. מה אחרי?
בניגוד לאבעבועות רוח, הידבקות בקורונה לא מהווה כרטיס יציאה בטוח מהכלא לאורך זמן. כבר בגל הנוכחי אפשר לראות מספרים גדולים של אנשים שחלו בגלים הקודמים ונדבקו שוב. האם ההחלטה להידבק עכשיו תמנע הדבקה חוזרת בעוד חצי שנה או שנה? מחקר שניתח נתונים ממגפות קודמות מציין כי למרות שקשה לענות על כך במדויק, אפשר להעריך שהדבקה חוזרת יכולה להתרחש איפשהו בין שלושה חודשים לחמש שנים לאחר ההדבקה, בממוצע של 16 חודשים.
מיד לאחר תקופת המחלה (או קבלת החיסון) הנוגדנים מרקיעים שחקים וסביר שלא תחלו. למרבה הצער, הרמות האלו לא נשארות גבוהות לאורך זמן. בנוסף, ככל שהנגיף מתפתח וגרסאות שונות צצות, ייתכן שהנוגדנים המתמעטים שלנו לא יוכלו להיות לנו לעזר. אומיקרון הוא דוגמה מצוינת לווירוס שעבר מוטציה כדי שיוכל להמשיך להדביק אותנו, מה שנקרא התחמקות חיסונית.
איך מתמודדים עם תופעות הלוואי אחרי הקורונה?
לונג קוביד של אומיקרון
אין כמובן עדיין מידע ספציפי על ההשפעות ארוכות הטווח על הגוף כתוצאה מהידבקות באומיקרון, אבל בהנחה שהוא דומה לזנים הקודמים, אפשר לצפות לתופעות לוואי מציקות שלא בהכרח נעלמות עם תום תקופת הבידוד. כך שלהחלטה על הידבקות עכשיו, יש משמעות אישית רחבה יותר עליכם ועל חייכם.
מרפאות המחלימים בישראל מטפלות באלפי אנשים שמדווחים על שורה ארוכה של תסמינים שהשאירו בהם חותם לתקופה ארוכה החל מעייפות מתמשכת, הפרעות שינה, אובדן חוש הטעם והריח שנמשך גם לאחר ההחלמה, בעיות בתפקוד הריאות וקשיי נשימה, כאבי שרירים ובמקרים נדירים סיבוכים לבביים ונוירולוגים.