כבר לפני כחודש וחצי החלו להתגלות תסמינים נוספים לנגיף הקורונה, שאינם התסמינים "הקלאסיים" שכוללים שיעול, חום גבוה וקשיי נשימה. מחקר קטן שפורסם בסוף מרץ מצא כי ישנם מטופלים שסבלו מבעיות עיכול שלמעשה התבררו כתסמינים לקורונה. המחקר נעשה על 204 מטופלים בווהאן – ונמצא כי 99 מהם הגיעו לבית החולים בשל בעיות במערכת העיכול, אצל מרביתם לא נמצאו מחלות רקע שקשורות בעיכול. למרות שמדובר במחקר קטן, זה היווה אינדיקציה לכך שייתכן כי וירוס הקורונה תוקף לא רק את הריאות.
כעת מחקר שנעשה בהולנד ופורסם בכתב העת Science מראה כי הנגיף אכן מסוגל לתקוף תאים במעיים. מה שיכול להסביר מדוע ישנם מטופלים מסוימים שסבלו מתסמינים במערכת העיכול. החוקרים מצאו כי נגיף הקורונה יכול לחדור לתאי המעי ולהשתכפל בתוכם.
הנגיף מסוגל לפגוע בתאי המעיים
לפי החוקרים, המעיים עשויים להוות מטרה נוספת של וירוס הקורונה, מלבד הריאות. מחקרים קודמים הראו כי הנגיף חודר לתאי האפיתל (רקמת תאים המרפדת שטחים חיצוניים באיברי הגוף, מ"ג) בריאות, דרך אנזים שנקרא ACE2. כך הנגיף למעשה משתכפל וממשיך להתפשט בגוף. כתוצאה מכך, נגרם נזק למערכת הנשימה, שמוביל לתסמינים הידועים – שיעול, קוצר נשימה ובמקרים חמורים לדלקת ריאות.
אך לפי הממצאים במחקר הנוכחי, נראה שהנגיף מסוגל לתקוף גם תאים במעיים. כאמור, היו מקרים של חולי קורונה שסבלו מתסמינים במערכת העיכול, כמו שלשולים – וידוע כי גם בתאי האפיתל במעי קיים האנזים ACE2, אותו אנזים שהנגיף "מנצל" כדי לחדור לתאים. במהלך המחקר, יצרו החוקרים שלושה מבנים תלת-ממדיים שמייצגים את כל סוגי התאים באפיתל של המעי הדק. לאחר מכן, הם מיקמו את התאים הללו בארבע תרביות שונות, שמייצגות ארבע סביבות שונות.
עוד על נגיף הקורונה:
>> ה-CDC פרסמו רשימת תסמיני קורונה מעודכנת
>> הממצאים שמראים: הקורונה יכולה להיעלם בקיץ
>> רופאה בכירה שטיפלה בחולי קורונה בניו יורק התאבדה
לאחר מכן, החוקרים גידלו מהתאים הללו אורגנואידים, שהם גרסה ממוזערת של איברים, שלמעשה מיוצרים מתאים שנלקחו מהאיבר המקורי או מתאי גזע. האורגנואידים עזרו להם לראות כיצד תאי המעי מושפעים מהנגיף. האורגנואידים נחשפו לסביבות שונות, שכל אחת מהן בעלת כמויות שונות של האנזים ACE2. בעזרת מיקרוסקופ אלקטרונים גילו החוקרים שהנגיף מסוגל להדביק תאי אפיתל המצויים בשכבה הפנימית של המעיים.
בנוסף לכך, הם מצאו כי הנגיף עורר פעילות של גנים המעורבים בתגובות אנטי-ויראליות בגוף. שיעור ההידבקות היה דומה בכל דוגמיות האורגנואידים, מה שעשוי להצביע על כך שגם כמויות קטנות של ACE2 מספיקות כדי שהנגיף יחדור לתאי האפיתל במעיים. מחקר זה עשוי להצביע על כך שחשוב להיות ערניים גם לתסמינים אחרים, כמו בעיות במערכת העיכול. עם זאת, יש לציין כי מדובר במחקר ראשוני ונדרשים מחקרים נוספים כדי להבין את פעילות הנגיף במערכת העיכול.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (05.05.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.