ישנם שמונה סוגי דם שונים שמחולקים לשתי קבוצות של פלוס או מינוס. O הוא סוג הדם הנפוץ בעולם. סוג דם A נפוץ יותר מ-B, ואילו סוג הדם AB הוא הנדיר ביותר. בישראל, סוג הדם הנפוץ ביותר הוא +A וסוג הדם הנדיר ביותר הוא AB. החשיבות של סוג הדם רלוונטית מאוד בטיפולים רפואים ובכל מה שקשור לתרומות ועירויים שמעביירם דם מגוף אחד לשני.
בתחילת המגפה התפרסמו מחקרים שהצביעו על קשרים אפשריים בין סוגי הדם השונים לסיכון לחלות בנגיף הקורונה. היו שטענו שסוג דם ספציפי נוטה יותר להדבקה, בעוד שחוקרים אחרים הגיעו למסקנה שאין בכלל אפשרות לקשר בין סוג הדם להידבקות בזיהומים ונגיפים. מאז ועד היום התפרסמו מחקרים נוספים שעסקו בקשרים שבין סוג הדם לסיכוי להידבק, לסיכון לחלות במחלה קשה וליעילות של החיסונים. ריכזנו שורה של מחקרים שעסקו בקשר הזה (מדובר במחקרים תצפיתיים שמצביעים על קשר בלבד ללא ניבוי של סיבה ותוצאה).
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
השפעת סוג הדם על הסיכוי להידבק בקורונה
- מחקר קנדי שבדק מעל 200,000 אנשים מצא שאלו שיש להם דם מסוג O ודם שלילי Rh היו בסיכון מעט נמוך יותר להידבק, ואם הם נדבקו, היה להם סיכון נמוך יותר לחלות במחלה קשה.
- מחקר סיני שבדק 2,173 אנשים מצא שלאנשים עם דם מסוג A היה סיכון מוגבר להידבק בקורונה, ואלה עם סוג O היו בסיכון נמוך יותר.
- מחקר דני שלמעל 650,000 אנשים מצא כי לאנשים עם סוג O היה סיכון נמוך יותר להידבק, אבל לא היה קשר בין סוג הדם לאשפוז.
השפעת סוג הדם על מחלה קשה מקורונה
- מחקר אמריקאי של כ-2,000 נחקרים מצא שאנשים לבנים עם סוג דם A עשויים להיות בעלי סיכון מוגבר למחלות קשות אם הם נדבקו, בעוד שלאנשים עם סוג O היה סיכון מופחת למחלה קשה.
- מחקר אמריקאי שככל 1,289 נחקרים לא מצא קשר בין סוג דם לסיכון למחלה חמורה או סיכון גבוה יותר למוות מקורונה
- מחקר אמריקאי של כ-15,000 אנשים מצא סיכון מעט גבוה יותר להידבק בכל סוגי הדם, למעט אנשים עם סוג O. לאנשים עם סוג A היה סיכון נמוך יותר להזדקק להנשמה, ולאנשים עם סוג AB ו-B היה סיכון מוגבר. הסיכון למוות גדל עבור אנשים עם סוג AB וירד עבור אנשים עם סוג דם A ו-B. לאנשים עם סוג דם Rh שלילי היה סיכון מופחת להדבקה, הנשמה ומוות.
- מחקר קנדי שעקב אחרי 400,000 חולים קשים בקורונה מצא כי לאלו עם סוג A או AB היה סיכון מוגבר להזדקק להנשמה, בהשוואה לאלו עם סוגמחקריםאנשים לא מצא קשר בין סוג דם לחומרת המחלה.
השפעת סוג הדם על החיסון לקורונה
אין קשר ידוע בין סוגי דם ותופעות לוואי מחיסונים לקורונה. מחקר אחד של למעלה מ-3,000 אנשים שקיבלו חיסון נגד COVID-19 לא מצא תופעות לוואי מוגברות או בעיות אחרות בקרב אנשים עם סוגי דם שונים.
לסיכום, הקשר בין הקורונה לסוגי הדם שונים עדיין אינו ברור. מחקרים מסוימים מראים כי דם מסוג A עשוי להגביר את הסיכון לחלות בו, בעוד שדם מסוג O עשוי להפחית את הסיכון. המחקרים לא מצאו קשר בין סוג הדם לתופעות לוואי מהחיסונים.