נגיפים שונים מועברים בין אדם לאדם בדרכים שונות, בהתאם לאופי הנגיף. עד כה, סברו מרבית המומחים כי וירוס הקורונה עובר בהדבקה טיפתית, כלומר טיפות שנפלטות ממערכת הנשימה של נשאי הנגיף. זוהי הסיבה העיקרית לכך שאנו מתבקשים לעטות מסכות, שיכולות להגן מפני אותן טיפות שעלולות לשאת עמן את הנגיף. זוהי גם הסיבה להנחיה לשמור על מרחק של שני מטרים – טיפות הנפלטות בשיעול, דיבור או נשימה לרוב לא יכולות להגיע מעבר לשני מטרים. עם זאת, לאחרונה התחילו לצוץ עדויות לכך שווירוס הקורונה לא רק עובר בהדבקה טיפתית, אלא שהוא נישא גם באוויר. מה שעלול להפוך אותו למסוכן אף יותר, כיוון שזה אומר שהוא יכול לנוע רחוק הרבה יותר משני מטרים.
כעת מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים באוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה חושף ממצאים שעשויים להוות אינדיקציה נוספת לכך שהנגיף נישא באוויר. החוקרים ניתחו תוצאות של סקר שנעשה באנגליה, נורבגיה וארה"ב, שבדק את הקשר שבין תעסוקה והסיכון להידבק בנגיף הקורונה. בסקר השתתפו כאלפיים אנשים, שנשאלו על הסטטוס התעסוקתי שלהם, כיצד הם מגיעים למקום העבודה שלהם, אם הם גרים עם אנשים נוספים ואם הם מעורבים בפעילויות חברתיות רבות, בין גורמים נוספים שנבדקו.
מתוך משתתפי הסקר, 339 היו בגובה של 1.83 מטר ומעלה. הם גילו כי אנשים גבוהים נמצאים בסבירות גבוהה יותר להידבק בנגיף הקורונה. באנגליה נמצא הקשר החזק ביותר בין גובה לסיכוי להידבק בקורונה – אלו שמעל 1.83 מטר נמצאו בסיכון גבוה פי 2 להידבק בנגיף, הן גברים והן נשים. עם זאת, כיוון שהיו יותר גברים מעל 1.80 מטר בסקר לעומת נשים, קשה להגיד שהממצאים קונקרטיים מספיק לנשים. הגובה הממוצע לגברים באנגליה עומד על 1.75 מטר ולנשים 1.61 מטר. בישראל, הגובה הממוצע דומה לזה באנגליה; לגברים 1.77 מטר ולנשים 1.62 מטר. עם זאת, יש לציין כי הקשר שבין גובה לסיכון להידבק בקורונה נמצא רק באנגליה ולא במדינות אחרות שהשתתפו בסקר. נתון שהחוקרים התקשו להסביר.
ממצא נוסף שהתגלה במחקר הראה כי ישנה סבירות גבוהה יותר להידבק בקורונה בקרב אנשים שנוסעים לעבודה בתחבורה ציבורית. גם בארץ נמצאו יותר נדבקים בתחבורה ציבורית, לפי בדיקה של N12. חשוב להדגיש כי המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים והחוקרים למעשה פרסמו אותו אונליין לפני בעיקר בשל תרומתו הפוטנציאלית של המחקר לדיון הגובר על סוגיית אופן ההדבקה בנגיף הקורונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו
החוקרים סבורים כי הסיבה לכך שגבוהים היו חשופים יותר לנגיף היא לא בשל סיבה גנטית, אלא ככל הנראה בגלל שהנגיף נישא באוויר. לטענתם אם הנגיף לא היה נישא באוויר (והיה רק מועבר בהדבקה טיפתית) – הגובה לא היה משפיע על הסיכון להדבקה. כאשר נגיף נישא באוויר, הוא יכול להישאר שם במשך דקות ואף שעות. ואילו בהדבקה טיפתית, הטיפות מהר מאוד נופלות לרצפה. לכן הם מאמינים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שווירוס הקורונה עשוי להימצא באוויר.
בתחילת החודש ארגון הבריאות העולמי הודה כי לאחרונה צצות יותר עדויות לכך שנגיף הקורונה עשוי להימצא באוויר, מה שעלול להוביל לפוטנציאל הדבקה גבוה יותר, לא רק עבור גבוהים, אלא עבור כולם. עם זאת, עדיין מרבית המומחים וגם ארגון הבריאות העולמי מדגישים כי אופן ההדבקה העיקרי הוא טיפתי ולכן בכל העולם מקפידים על עטיית מסכות וריחוק פיזי. לא מעט מחקרים שנעשו בחודשים האחרונים הראו כי מסכות (מסוגים מסוימים) בהחלט יכולות להפחית את הסיכון להידבק בנגיף הקורונה.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ד' (29.07.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.