מומחים רבים כבר הגיעו למסקנה כי נגיף הקורונה מתנהג אחרת בהשוואה לנגיפים נשימתיים אחרים, כמו שפעת. הנזקים הרבים שנצפו עד כה בקרב חולי קורונה מצביעים על כך שהווירוס מסוגל להגיע לאיברים שונים בגוף והוא יכול לתקוף גם את המוח, את כלי הדם ואף את הכליות.
בנוסף לכך, מחקרים מסוימים הראו כי הנזק שנצפה בריאות של חולי קורונה עשוי להיות ממושך ולא זמני כפי שסברו בהתחלה. כבר בחודש מרץ דווח על חשש לנזקי תמידי בריאותיהם של אנשים שהחלימו מקורונה. מחקר מצא כי תפקוד הריאות עשוי להיפגע ב-20-30 אחוזים, גם לאחר החלמה מלאה. אבל מתברר שאלה לא כל הנזקים שנצפו עד כה – ישנם ראיות להשלכות בריאותיות נוספות של נגיף הקורונה, חלקן לא נפוצות, אך בהחלט מעוררות דאגה. הנה כמה מהנזקים הפחות ידועים של וירוס הקורונה:
יתר לחץ דם
דווח בעבר כי נראה שנגיף הקורונה יכול לגרום נזק בכלי הדם, דבר שבהחלט יכול להוביל להשלכות בריאותיות נוספות, כמו יתר לחץ דם ואף התקף לב ושבץ. מדיווחים ראשוניים שעלו במוקדי המגפה; ווהאן, לומברדי וניו יורק, נמצא מטופלים רבים שהיו במצב קשה סבלו מלחץ דם גבוה. מחקר גדול שנעשה בארה"ב על 5,700 מטופלים מאושפזים, הראה כי אחוז האנשים שסבלו מלחץ דם גבוה עמד על 56 אחוז מכלל המטופלים. למרות, נראה שעדיין הקשר בין יתר לחץ דם לקורונה אינו לגמרי ברור. לפי מאמר שפורסם על ידי האמריקן קולג' לקרדיולוגיה, אגודה ללא מטרות רווח שחברים בה 49 אלף אנשי מקצוע בתחום בריאות הלב וכלי הדם, טרם ידוע כי הקשר שבין לחץ דם גבוה לקורונה הוא סיבתי, או שהוא בכלל קשור למחלות רקע ולגיל של המטופלים. שכן מטופלים רבים שנאלצים להתאשפז הם מעל גיל 65 וסובלים ממחלות רקע.
אי-ספיקה ורידית ברגליים
כבר בחודש אפריל עלו דיווחים על מקרים של שבץ בקרב צעירים בארה"ב, בגילי 30-40. לפי הדיווחים, צעירים ללא מחלות רקע סבלו מקרישי דם שנוצרו ככל הנראה בשל נגיף הקורונה וגרמו לשבץ. קרישי דם לא בהכרח יגרמו לשבץ – אם מגלים אותם בזמן ניתן לטפל בהם. אך במקרים מסוימים, גם כשהם מתגלים בזמן, הנזק לכלי הדם עשוי להיות משמעותי. מטופלי קורונה שסבלו מקריש דם והחלימו עדיין עשויים להיות בסיכון לאי-ספיקה ורידית.
חום גבוה שנמשך זמן רב
חום גבוה נחשב לאחד התסמינים הנפוצים יותר של נגיף הקורונה והוא לרוב יורד וחוזר לרמות תקינות לאחר ההחלמה. עם זאת, נצפו מקרים מסוימים שבהם חולי קורונה החלימו ועדיין המשיכו לסבול מחום גבוה ללא כל סיבה נראית לעין. מטופלת שהתראיינה ל-NBC NEWS חשפה כי היא סבלה מחום גבוה במשך 47 ימים, גם לאחר ששתי בדיקות קורונה יצאו שליליות והראו כי הנגיף כבר לא מצוי בגופה.
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת לוואי יוצאת דופן בקרב חולי קורונה
>> חוקרים: זה הסדר שבו מופיעים תסמיני הקורונה
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה
דלקת לחמית העין
רופאים רבים דיווחו על הופעה של דלקת הלחמית, שמכונה בעגה הלא-רשמית "דלקת עיניים", בקרב לא מעט חולי קורונה. מה שהוביל אופטומטריסטים בעולם להזהיר מפני סיכון להדבקה דרך העיניים. מחקר קטן שפורסם בחודש מרץ בכתב העת הרפואי JAMA OPHTHALMOLOGY, מצא כי שליש מהמטופלים שהשתתפו סבלו מבעיות בעיניים, שהיו נפוצות יותר בקרב חולים במצב חמור יותר. החוקרים גם ציינו כי למרות שישנה שכיחות נמוכה יותר של הנגיף בדמעות, עדיין אפשרי להידבק בקורונה דרך העיניים.
Peer-reviewed literature answers 3 questions about COVID-19 and conjunctivitis. https://t.co/0HPHwaowTM #optometry pic.twitter.com/ZYqmYZELlJ
חוסר תחושה בגפיים
אנדו דיומונט בן ה-32 התראיין גם הוא לכתבה של NBC NEWS וסיפר כי למרות שעבר שתי בדיקות שליליות שמוכיחות שהנגיף כבר לא נמצא בגופו, הוא עדיין סובל מחוסר תחושה בגפיים. "חודשיים אחרי שחלה, דיומונט עדיין סובל מחוסר תחושה בגפיים ומקוצר נשימה – שהובילו לשני ביקורים בחדר המיון בשבוע האחרון. סריקות CT וצילומי רנטגן לא הראו כי קיימים זיהומים נוספים בגופו", נכתב בכתבה. לא ברור עד כמה תופעה זו שכיחה, אך המקרה הזה מראה שזה אכן אפשרי.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ב' (24.08.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.