למרות עדויות ראשוניות שהצביעו על כך שנגיף הקורונה אינו משפיע באופן משמעותי על ילדים, מקרים של ילדים שנדבקו בנגיף וחלו הראו כי ייתכן שעוד יש מה לחקור לגבי ההשפעה של הנגיף על אוכלוסייה זו. כעת מחקר חדש מצביע על כך שילדים עשויים לסבול מתסמינים ראשוניים שונים מהתסמינים הידועים. במקום שיעול, עשויים להופיע שלשולים ובחילות.
המחקר נעשה על ידי חוקרים מסין ופורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Frontiers in Pediatrics. לפי מסקנות החוקרים, נראה שילדים שנדבקו בנגיף הקורונה עלולים לסבול מבחילות, שלשולים וחום גבוה. בהתאם לכך, המדענים ממליצים שילד שנחשף לנגיף הקורונה וסובל מתסמינים אלו צריך להיחשד כנשא של הנגיף. בנוסף לכך, סבורים החוקרים כי תסמינים שקשורים במערכת העיכול שנצפו בקרב ילדים מסוימים, עשויים להצביע על דרך נוספת להידבקות בנגיף – מערכת העיכול. שכן סוג הקולטנים שהנגיף נקשר אליהם בתאי הגוף מצויים גם במעיים.
ילדים שסובלים מתסמינים במערכת העיכול עשויים להיות נשאים של הנגיף
"מרבית הילדים מושפעים באופן קל למדי מנגיף הקורונה והמקרים החמורים המעטים שהיו, קרו אצל ילדים עם מחלות רקע. זה קל לפספס מבחינת אבחון המחלה בשלב ראשוני, כאשר לילד יש תסמינים שהם לא נשימתיים, או כאשר הילד סובל ממחלה אחרת", מסביר ד"ר וונבין לי, מחבר המחקר, שגם עובד במחלקה הפדיאטרית בבית חולים בווהאן. "בהתאם לניסיון שלנו בהתמודדות עם נגיף הקורונה, ילדים שסובלים מתסמינים במערכת העיכול, במיוחד אלו שסובלים גם מחום גבוה ו/או נחשפו לקורונה, צריכים להיות חשודים כנשאי הנגיף", הוסיף.
במהלך המחקר, חקרו ד"ר לי וצוותו ילדים שהתאשפזו בבית החולים לאחר שסבלו מתסמינים לא-נשימתיים ושלאחר מכן אובחנו כחולים בדלקת ריאות וכנשאי נגיף הקורונה. לפי המתואר במחקרם, רבים מהילדים הגיעו לבית החולים כיוון שסבלו מתסמינים אחרים ובתחילה לא חשדו כי הם נשאים של וירוס הקורונה. אחד הילדים הגיע בשל אבנים בכליות, אחר הגיע בשל מכה בראש. אך בבית החולים התגלה, לאחר בדיקות סי.טי, כי חלקם חולים בדלקת ריאות. לאחר מכן הם נבדקו ונמצאו כי הם אכן נדבקו בנגיף הקורונה. לפי החוקרים, 4 מתוך 5 ילדים שהגיעו לבית החולים ולאחר מכן אובחנו בקורונה – התסמינים הראשונים שלהם היו קשורים למערכת העיכול.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש בחן את הקשר בין הקורונה לטמפרטורה
>> שינוי מדהים: כך תעשו את הדיאטה של אדל
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
כאמור, החוקרים חושדים כי אותם תסמינים במערכת העיכול עשויים להוות אינדיקציה לדרך הידבקות נוספת, שלאו דווקא קשורה לריאות. "הווירוס מדביק אנשים דרך קולטן ACE2, שמצוי בתאים מסוימים בריאות וגם במעיים. זה מצביע על כך שנגיף הקורונה מדביק מטופלים, לא רק באמצעות דרכי הנשימה ובאופן טיפתי, אלא גם דרך מערכת העיכול או דרך צואה". אם לא מקפידים לרחוץ ידיים היטב במים וסבון, חיידקי צואה יכולים לחדור לגוף וזו עשויה להיות דרך הדבקה נוספת.
זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא כי תסמינים שקשורים במערכת העיכול עשויים להיות סימנים ראשוניים לנגיף הקורונה. מחקר שנעשה בהולנד ופורסם בשבוע שעבר הראה כי הנגיף אכן מסוגל לתקוף את המעיים, בדומה לאופן שבו תוקף את הריאות. אמנם נראה שמדובר בסימפטומים פחות נפוצים מתסמינים נשימתיים, אך יותר עדויות מצביעות על כך שאין להתעלם גם מתסמינים שקשורים למערכת העיכול. עם זאת, יש להדגיש כי מדובר במחקר קטן ונדרשים מחקרים נרחבים יותר כדי להבין את הקשר בין מערכת העיכול לנגיף הקורונה יותר לעומק.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (12.05.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.