בתקופה הזו בשנה שעברה הייתה רק עיר אחת שכיכבה בכל הכותרות בעולם - ווהאן. מי שהייתה מוקד המגפה כשהקורונה פרצה בסין היום כבר בקושי מדוברת. עכשיו, כשווהאן מחוץ לסכנה, יש זמן למדענים לבחון לעומק את הנתונים מאותה התקופה ולהפיק לקחים, כמו גם ללמוד יותר על נגיף הקורונה, שאמנם כבר פחות מעסיק את סין שנראה שהצליחה להתגבר עליו - אבל בהחלט ממשיך להדאיג את שאר אוכלוסיית העולם.
לאחרונה יוצאים יותר מחקרים שמתבססים על נתונים שנאספו בשיא המגפה בווהאן. במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הנודע The Lancet, מדענים סינים ניסו להתחקות אחר התפשטות הנגיף בתוך הבית. ממצאיהם חושפים מידע חדש על ילדים ועד כמה הם עשויים לתרום להתפשטות הנגיף בבית.
המחקר כלל רק משקי בית שבהם שהו אנשים שנמצאו חיוביים לנגיף הקורונה, הן סימפטומטיים והן א-סימפטומטיים (שנמצאו חיוביים בבדיקות מעבדה) - שאושרו על ידי המרכז לבקרות מחלות ומניעתן בווהאן, בין החודשים דצמבר 2019 ועד לאפריל 2020.
החוקרים הגדירו "משק בית" כקבוצות של בני משפחה וקרובים שלא בהכרח גרו באותה כתובת, אך הם היו במגע אחד עם השני, ישיר או עקיף (כלומר היה קשר אפידמיולוגי ביניהם). הם השתמשו במודל סטטיסטי כדי לשער הדבקות משניות במשקי הבית וכדי לכמת גורמי סיכון להדבקה. נוסף לכך, הם בדקו כיצד אמצעים שונים להפחתת ההדבקה תרמו לכמות האנשים שכל אדם הדביק בבית.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"
ילדים ובני נוער מדבקים יותר מבני 60 ומעלה
החוקרים בחנו מידע שנלקח מכ-27 אלף משקי בית בווהאן. לפי החוקרים, אנשים בני 60 ומעלה נמצאו בסיכון גבוה יותר להידבק בנגיף הקורונה בהשוואה לכל שאר קבוצות הגילים. תינוקות עד גיל שנה היו בסיכון גבוה יותר להידבק בהשוואה לילדים בטווח הגילים 2-5 וילדים בני 6 עד 12.
אחד הנתונים המפתיעים שנחשפו, הצביע על כך שילדים ובני נוער מתחת לגיל 20 היו בסבירות גבוהה יותר להדביק אחרים, בהשוואה למבוגרים בני 60 ומעלה. זאת למרות שנמצא שילדים ובני נוער מתחת לגיל 20 הם פחות רגישים לנגיף. נוסף לכך, נמצא כי א-סימפטומטיים מדבקים פחות מסימפטומטיים, אך שחולים פרה-סימפטומטיים (כלומר נשאים שנמצאים בשלב של לפני הופעת תסמין ראשון) הדביקו יותר.
כאשר המדענים בדקו כיצד נקיטת אמצעים להפחתת הדבקה השפיעו, הם מצאו כי בידוד נרחב של חולי קורונה והגבלות תנועה הפחיתו את ההדבקות בתוך הבית ב-52 אחוזים במקרים ראשוניים (כלומר מקרה שאדם נדבק כשנחשף ישירות לנגיף) וב-63 אחוזים במקרים משניים (כלומר מקרה שאדם נדבק מאדם אחר).
בהתאם לממצאיהם, המומחים טענו במאמרם כי מסקנות אלו יכולות להשפיע על נקיטת אמצעים עתידיים שונים לבלימת התפשטות נגיף הקורונה בתוך משקי בית - כמו לחסן ילדים כשיתאפשר, שכן מבצעי החיסונים בעולם מתמקדים כרגע בעיקר באוכלוסיות הסיכון.
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (19.01.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.