החולים מציפים בימים אלו שאלות רבות המטרידות אותם ורלוונטיות למצוקות הייחודיות שלהם כצעירים - כיצד עליהם לנהוג במגוון רב של נושאים החל משאלות בתחום הבריאות הפיזית, הבריאות הנפשית בעיקר במצבי חרדה וכן בנושא זכויות מול ביטוח לאומי. המצב החדש מצריך מהם לנקוט משנה זהירות ומונע מהם לקיים דברים שגרתיים. כל אלו יוצרים לחץ שמכביד על המצב שהינו מורכב מלכתחילה.
לאור כל זאת, מארחים חברי הקהילה מדי ערב מומחה בכיר לטובת שאלות ותשובות בקבוצות הפייסבוק של חלאסרטן - ״חוזרים לעבודה״, ״קבוצת הבוגרים (מחלימים)״, ״קבוצת החולים״ וכן ב״קבוצת בני משפחה וחברים״. השיח יתנהל עם מנהל המכון האונקולוגי בשיבא, מנהלת מח׳ זכויות ונכות בביטוח לאומי ופסיכואונקולוגים.
השאלות והתשובות הבאות נלקחו מתוך ערב שבו התארח פרופ׳ רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים שיבא תל השומר, וענה על שאלותיהם של החולים והמחלימים הצעירים:
אם יהיה עוצר מלא לא נוכל לצאת לטיפולים בכלל?
״לא ימנעו טיפולים מצילי חיים בכל מצב. יהיה נוהל מסודר כיצד להגיע לטיפולים תחת עוצר״
האם יש מחשבה להעביר את הטיפולים לקהילה?
״כן, מדברים על זה הרבה. לחלק מהטיפולים זה מאוד מורכב.״
האם מי שנדבק בקורונה יכול להמשיך את הטיפולים?
"תלוי איזה טיפולים אבל בכל מקרה מי שנדבק צריך קודם להמתין לפני שיחזור לטיפולים״.
אני מטופלת בסרטן שד ואמורה לעשות בדיקות דם, זריקות במרפאה ומעקבים של הרופאה המטפלת. יש לי גם תופעות לוואי שדורשות מדי פעם הגעה לאשפוז יום ושינוי טיפול. אני מבינה את החשש של לצאת מהבית, אבל יש לי שגרת טיפולים שדרושת חשיפה. אני מניחה שזה בסדר?
"אנחנו עושים מאמצים גדולים כיום כדי למנוע מהמטופלים להגיע ככל שניתן. האופציה הטובה ביותר זה ביקור דרך הווידאו, הנייד בטלה-מדיסין. מבחינת הצורך להגיע לאשפוז יום את חייבת לנסות ולצמצמם כמה שניתן.״
סיימתי טיפולים לאחרונה אבל עדיין צריכה להגיע לביה״ח פעם בשבוע למעקב ושיטת פיקליין עד ה-PET האחרון. יש לך טיפים כיצד להתנהג גם כשאני נמצאת בביה״ח? כי אני כן צריכה לצאת מהבית למרות הקורונה.
״להערכתי את עדיין בסיכון וחייבת להשתדל שלא לצאת מהבית. קיים סיכוי גבוה שהמדינה תיכנס לעוצר ואז כבר לא תוכלי לצאת. הייתי משתדל להתנהג כאילו שמדובר בעוצר. כמו כן, כדאי להתייעץ עם הרופא שלך בעניין הצורך להגיע לביה״ח וכיצד לצמצמם את הטיפולים ככל שניתן״.
מה המשמעות של אולכסיית סיכון גבוה? האם זה בעיקר מתייחס לסיכויי הדבקה גבוהים או גם היכולת להתגבר על מחלה במידה ויש התפרצות?
"אוכלוסייה בסיכון זה גם בשיעור ההדבקה אבל בעיקר בעיקר בסיכון ללקות במחלה קשה שיכולה גם לסכן חיים. כדאי לנסות להימנע ככל שניתן.״
האם התרופות הרצפטין ופרג׳טה ידועות כתרופות שמחלישות את המערכת החיסונית?
״הרצפטין ופרג׳טה לא מחלישות מערכת חיסונית.
ראיתי עכשיו בחדשות שאמרו שרוב הציבור יחטוף את זה קל, וקבוצות סיכון קשה ובכלל הקבוצות סיכון שיגיעו עם מקרים קשים לביה״ח רוצים לפנות מיטות. ומכונות הנשמה. זאת אומרת שאין מנוס? במוקדם או במאוחר כולם יידבקו? מה זה אומר עלינו המטופלים האונקולוגיים?! אני ומשפחתי בבידוד מרצון. יוצאת מהבית רק לטיול רגלי ולטיפולים כמובן. בנוסף, יש לי עוד 3 טיפולי טקסול, ניתוח והקרנות. האם המצב ישפיע על כך?
"אם כולם ינהגו על פי ההנחיות אז לא כולם יידבקו ויש סיכוי שההתפשטות של המגיפה תיעצר כמו שאנו רואים בסין ובדרום קוריאה. מבחינתך כדאי להשלים את הטיפול המלא אבל הייתי גוזר על עצמי עוצר מלא. זה לא נעים אבל זה הכי בטוח״.
עוד על נגיף הקורונה:
>> כך סינגפור התאוששה מהר ממגפת הקורונה
>> מומחה לבטיחות מזון: אל תקנו את המזונות האלה
>> רוב הנדבקים לא יודעים שהם נושאים את הנגיף
קהילת "חלאסרטן"- המונה למעלה מ-25 אלף צעירים חולים ומחלימים מסרטן. זהו מיזם חברתי המהווה רשת תמיכה לכל תחומי החיים הנפגעים מהמחלה – בדידות, זוגיות צעירה, הורות צעירה, קריירה, עצמאות כלכלית ועוד. בנוסף משמש כחממת יוזמות עבור צעירים מחלימים שיוצרים שירותים ייחודיים עבור חבריהם המחלימים.
חלאסרטן הפך למקור מידע וידע ייחודי בתחום חולי הסרטן הצעירים, ומוביל את השינוי במערכת הממשל ובבתי החולים להתאמת התמיכה והטיפול באוכלוסייה זו.
גם האגודה למלחמה בסרטן מציעה קבוצת תמיכה מקוונת לחולי סרטן ומחלימים
קבוצת התמיכה תיערך באמצעות פלטפורמת ZOOM בהנחיית עו"ס אורית שפירא, מנהלת מחלקת השיקום והרווחה של האגודה למלחמה בסרטן ודנה רכבי-הלר, עו"ס מחוז מרכז של האגודה למלחמה בסרטן, בימים ב' ו-ד' בין השעות: 11:00-12:00.
עוד סיוע במידע, ליווי או תמיכה רגשית בעקבות המצב
- מוקד 'טלתמיכה': 1-800-200-444 - שירות לתמיכה נפשית מידית בחולי סרטן ובקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית. השירות ניתן על ידי עובדות סוציאליות, כמו גם אנשי מקצוע בתחומים נוספים, כגון סיעוד, שיקום, מיניות וכו'.
- מוקד 'טלמידע': 1-800-599-995 שירות של האגודה, שמאויש גם בימים אלו למענכם החולים והמחלימים, 24 שעות ביממה, ומספק לכל פונה מידע אמין, עדכני ומקיף על מחלות הסרטן.
- 'טלמידע' בשפה הערבית: 1-800-36-36-55.
- 'טלמידע' בשפה הרוסית: 1-800-34-33-44.
- מענה לחולים ומחלימים בדף הפייסבוק של האגודה – חולים ומחלימים מעלים את שאלותיהם לגבי מחלתם והסיכון מנגיף הקורונה ומקבלים מענה פרטני מפרופ' אברהם קוטן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן
- דף מידע לחולים אונקולוגיים והמטולוגיים בנושא הקורונה – דף מידע אשר מספק תשובות לשאלות נפוצות, עלה לאתר האגודה למלחמה בסרטן מטעם האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה. המידע נכתב ע"י פרופ' עדו וולף, מנהל המערך האונקולוגי, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ויועץ האגודה למלחמה בסרטן, ותורגם לשפות ערבית ורוסית על ידי הצוות הרפואי במחלקה האונקולוגית, המרכז הרפואי לגליל בנהריה (מומלץ להתעדכן בנושא גם באתר משרד הבריאות).
- 'יד להחלמה' - תמיכה בנשים המתמודדות עם מחלת הסרטן: 1-800-36-07-07
- פורומים באתר האגודה בנושאים שונים הקשורים למחלות הסרטן, בניהול מיטב המומחים בתחום.