סרטן ריאה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בישראל. היות והריאה היא איבר פנימי, הסרטן מתגלה לרוב בשלב מאוחר וכאשר המחלה מפושטת. גילוי מוקדם באמצעות בדיקת סקר יכול להעניק למטופלים הזדמנות לריפוי מלא.
בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן ריאה
"האבחון המוקדם בסרטן ריאה מבוצע באמצעות סיטי חזה במינון קרינה נמוך". אומרת ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת השירות לגידולי ריאה במרכז הסרטן דוידוף, המרכז הרפואי רבין. "סיטי חזה במינון קרינה נמוך אחת לשנה יכול להפחית את התמותה מסרטן ריאות במעל ל 20 אחוזים. כלומר, אחד מכל חמישה חולים פוטנציאלים יכול להינצל בזכות הבדיקה הזאת לגילוי מוקדם".
"יש תוכנית סקר שנקראת תוכנית תיג"ר, המבוססת על בדיקת סיטי חזה במינון קרינה נמוך אחת לשנה. מי שמתאים לתוכנית הזאת הם מטופלים מגיל 50 עד 79 עם רקע של עישון, לפחות 20 שנות חפיסה וללא סימפטומים של סרטן ריאות, מוסיפה ד"ר מושקוביץ". החל מהשנה, מטופלים אלה יכולים לקבל הפנייה לבדיקה זו באמצעות רופא המשפחה שלהם.
אנחנו שומעים על טיפול מותאם אישית בסרטן ריאה, במה בדיוק מדובר ומתי נותנים אותו?
"הטיפול מותאם אישית בסרטן ריאה נמצא למעשה בכל שלבי הטיפול. כדי לאבחן אנחנו עושים בדיקה שנקראת בדיקה גנומית או בדיקה מולקולרית. הבדיקה הזאת היא בדיקה שמגיעה לכל מטופל עם סרטן ריאות מתקדם. היא כוללת 500 גנים והיא נעשית על הביופסיה שנלקחה קודם לכן או באמצעות בדיקת דם. בבדיקה הזאת אנחנו יכולים לגלות האם קיים שינוי גנומי המאפשר טיפול. יש כעשרה גנים שאנחנו יודעים לטפל בהם בצורה מכוונת בסרטן ריאה. ובכל שנה מתווסף שינוי מולקולרי ותרופות חדשות כנגדו,המחקר בתחום מאוד מתפתח ודינאמי. ברגע שאנחנו מאתרים את אחד השינויים האלה אנחנו יכולים לתת למטופל את הטיפול הספציפי שמותאם לשינוי הגנומי הספציפי שלו", מסבירה ד"ר מושקוביץ.
* יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם
בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון למרץ 2023. למידע נוסף יש לפנות לרופא המטפל.
מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.