אורטיקריה היא תופעה עורית במסגרתה מופיעים בפתאומיות על העור נגעים שמלווים באודם, נפיחות וגרד. נשמע לכם מוכר? מדובר בתופעה שכיחה למדי, שלרוב נעלמת תוך שעות ספורות או נודדת למקום אחר בגוף. אם התופעה ממשיכה להופיע על גבי העור במשך שבועות ארוכים, היא כבר נחשבת לכרונית. בצורתה הכרונית, היא עלולה לגרום לפגיעה קשה באיכות חייהם של החולים. איכות החיים עלולה להיפגע לא רק בשל הגרד הבלתי אפשרי אלא גם בגלל הפגיעה בביטחונם העצמי ובקשרים החברתיים של החולים המתביישים בנגעים הפרוסים על אזורים גלויים בגופם.
נפגשנו עם פרופסור אלון הרשקו, אימונולוג ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים הדסה ויושב ראש האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, כדי לקבל מענה לסוגיות החשובות ביותר בנושא אורטיקריה כרונית:
איך אורטיקריה מתבטאת בעור?
"אורטיקריה מתאפיינת בנגעים אדומים ולעיתים בצקתיים שמלווים בגרד עוצמתי ויכולים להופיע בכל אזור בגוף", אומר פרופ' הרשקו. "לאורטיקריה התנהגות משונה, היא לא קבועה והיא לא נשארת באותו מקום הרבה זמן. למעשה כל נגע לא נשאר יותר מ-24 שעות ולא מותיר אחריו כל סימן, אך הוא יכול לחזור במקום אחר בגוף. לא אחת מטופלים מתלוננים שהגרד מופיע בעיקר בלילה או מחמיר בערב".
מתי אורטיקריה נחשבת לכרונית?
"המילה 'כרוני' משמעותה 'ממושך' וכך אורטיקריה כרונית היא אורטיקריה שנמשכת לפחות שישה שבועות", מסביר פרופ' הרשקו, "הנגעים יכולים להופיע למשל ביום מסוים לכמה שעות, להיעלם ולחזור לאחר יומיים. ללא טיפול מתאים התופעה יכולה להמשך גם מספר שבועות ואפילו מספר שנים".
>> מדוע יש להמשיך את הטיפול במחלות כרוניות גם בימי הקורונה?
>> איך מטפלים באלרגיות, אסתמות ואורטיקריות?
>> רופא צמוד מציג: כל מה שצריך לדעת על אורטיקריה כרונית
מהי הסיבה להופעת המחלה?
"פריחה של אורטיקריה כרונית מבטאת פעילות פנימית של מערכת החיסון. התגובה החיסונית דומה לתגובה אלרגית, אך היא איננה מחלה אלרגית. לא אחת, אנשים שסובלים מאורטיקריה כרונית עוסקים בחיפוש אין-סופי אחר הגורם לאלרגיה, אך כיוון שזו אינה מחלה אלרגית, הם ברוב המקרים לא ימצאו גורם חיצוני, משום שהגורם הוא פנימי. למעשה, התפרצות של פריחה יכולה להתרחש באופן ספונטני, בלי גורם חיצוני שמעורר אותה, ואז היא נקראת אורטיקריה ספונטנית", מסביר פרופ' הרשקו, "בחלק מהמקרים, ישנם גם גורמים חיצוניים שיכולים להחמיר את המחלה כמו חשיפה לשמש או לקור, מקלחת, לחץ על העור שנוצר מבגדים מסוימים, שימוש במשככי כאבים (לא סטרואידים) ולחץ נפשי. כמו כן, פעמים רבות אורטיקריה מגיעה עם תופעות אוטואימוניות, כך למשל אנשים עם דלקת בבלוטת התריס יכולים בשלב כזה או אחר לחוות אורטיקריה".
בקרב אילו אוכלוסיות המחלה שכיחה?
"רוב החולים הם בני הגיל הצעיר-מבוגר, סביב 40 ו-50, אך למעשה אורטיקריה יכולה להופיע מגיל אפס עד מאה. היא יותר אופיינית בנשים מגברים - בקרב נשים בגילאי 20-40 המחלה שכיחה פי שניים מאשר בקרב גברים״, אומר פרופ הרשקו ומוסיף: "בסך הכול מדובר בתופעה די שכיחה, אשר נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה. למעשה, מומחים רואים מדי יום חולים שמגיעים עם תלונה של אורטיקריה וכך גם צוברים ניסיון רב בטיפול בתופעה זו".
האם התופעה עלולה להיות מסוכנת?
"אורטיקריה אינה מסכנת חיים. היא פשוט מגרדת מאוד ויכולה להוציא אנשים מדעתם", אומר פרופ' הרשקו, "לפעמים היא יכולה להראות קצת מפחידה, במיוחד כשמופיעים נפיחויות באזור הפנים, בשפה, באוזניים או בעפעף, ולא אחת חולים חוששים שהיא עלולה לגרום לחנק, אבל למעשה היא לא פוגעת כלל בדרכי הנשימה".
עוד על אורטיקריה כרונית:
>> 5 סיבות למה מגרד לכם בגוף דווקא עכשיו
>> לא מפסיקים להתגרד? אולי שווה לבדוק את זה
איך מאבחנים אורטיקריה?
"תהליך האבחון הוא פשוט למדי״, אומר פרופ' הרשקו, "הרופא מביט בפריחה ומקשיב לתלונת החולה. כשהתמונה מתאימה והתלונה אופיינת מאוד - כמו פריחה שמתמשכת כמה חודשים, באה והולכת ומגרדת במיוחד בלילה, או אדם שמספר שהוא בעל רקע של בעיה בבלוטת התריס שהחל לסבול מהפריחה - אין צורך באבחון נוסף. לא אחת המטופל יגיע לרופא בזמן שהפריחה נעלמת, אז מומלץ לצלם את הפריחה מראש ולהציג אותה לרופא בעת הביקור, והרופא ידע לזהות את הפריחה על פי המראה החד משמעי שלה".
האם יש טיפול לתופעה המטרידה הזו?
"בהחלט. ויותר מכך, אדם שחולה באורטיקריה היום הוא הרבה יותר בר מזל ממי שחלה לפני 20 שנה, שכן הטיפול עבר בשנים האחרונות מהפכה של ממש. אם בעבר חולים טופלו בסטרואידים, טיפול מרובה בתופעות לוואי, היום נרשום לחולה סטרואידים רק במקרים דחופים לטיפול SOS. כך למשל נוכל לרשום לכלה בערב חתונתה סטרואידים רק כדי שתוכל לעבור את החתונה בשלום", אומר פרופ' הרשקו ומוסיף:
"אם ידוע על גורם חיצוני שמחמיר את המחלה ננסה למנוע אותו, אם זה קור – ננחה את החולה להימנע מקור, אם זה לחץ על העור - ננחה את החולה ללבוש בגדים משוחררים יותר. כמו כן, כאשר אין גורם חיצוני שאפשר להתייחס אליו כמו באורטיקריה ספונטנית, לרוב כדור אחד של אנטי-היסטמין יפתור את הבעיה. אם אין שינוי, אפשר לנסות לקחת עד ארבעה כדורים ביום. אפשר גם לנסות טיפול מסוג מעכבי לוקוטריאן שהוא מתווך אלרגי בגוף, או תרופה מדכאת חיסון במינון נמוך".
יש עוד אפשרויות?
"כאשר החולים לא מגיבים לטיפולים באנטי היסטמינים, כדאי להתייעץ עם רופא מומחה לגבי טיפול ביולוגי. טיפול זה מכיל נוגדנים שחוסמים את תהליך הדלקת שגורם לאורטיקריה. הוא ניתן בזריקה אחת לחודש ומתווה בסל הבריאות עבור החולים הקשים בהתאם לקריטריונים מסוימים. לטיפול זה פרופיל בטיחותי טוב מאוד ויעילות גבוהה. נדיר שהוא גורם לתגובה אלרגית", אומר פרופ' הרשקו.
"לפיכך, אורטיקריה כרונית לא חייבת להיות בלתי נסבלת. עד היום מגיעים אליי חולים שסוחבים את המחלה במשך שנים בלי לדעת שיש טיפול, וחשוב לי שהחולים ידעו שקיימים היום טיפולים טובים מאוד, ולכן אין כל סיבה לסחוב את הסבל הקשה הזה", מסכם פרופ' הרשקו.
למידע נוסף על אורטיקריה כרונית היכנסו למתחם>
מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס