מערכת החיסון היא "המאבטח האישי" שלנו. היא מגנה עלינו מפני חיידקים, נגיפים וזיהומים אחרים. אבל במצבים רפואיים מסוימים, במקום להגן על גופנו, המערכת דווקא תוקפת מערכות חיוניות בו. טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis - MS) היא דוגמה למחלה אוטואימונית כזאת, שבה תוקפת המערכת החיסונית את חלבון המיאלין הממלא תפקיד חשוב במערכת העצבים המרכזית. ללא טיפול, מצב זה עלול לגרום לפגיעה תפקודית ושיתוק עד כדי נכות. אולם ככל שעובר הזמן ומתפתח הידע המדעי והרפואי, טרשת נפוצה הופכת למחלה שניתן לחיות איתה, תוך שמירה על תפקוד גופני ומוחי לאורך שנים ארוכות. עבור כ-2.8 מיליון חולים בעולם, ולמעלה מ-6,000 בישראל, מדובר בבשורה רבת משמעות.
אבל נתחיל בהתחלה. לרוב מתפרצת המחלה בקרב צעירים בני 40-20, כאשר שכיחותה בקרב נשים גבוהה פי שניים ביחס לגברים. הסיבות לפרוץ הטרשת הנפוצה אינן ברורות במלואן. מניחים כי מדובר בשילוב של תורשה וסביבה, למשל חשיפה לזיהומים בילדות, לצד שיבוש במערכת החיסון. נראה כי עישון וחוסר בוויטמין D מגבירים את הסיכון ללקות במחלה. התסמינים משתנים מאדם לאדם ויכולים לכלול עייפות, חולשה ונימול בגפיים, חוסר יציבות, קשיים בתפקוד המיני ופגיעה פתאומית בדיבור ובראייה. בכ-85 אחוז מהמקרים המחלה מאופיינת במהלך של התקפים כאלה עם הפוגות ביניהם.
מאחר שמחלות רבות עשויות להתבטא בסימפטומים הנוירולוגים שתוארו, תהליך הבירור הרפואי, במקרה של חשד לטרשת נפוצה, הינו מורכב ודורש בדיקות גופניות, בדיקות דם, בדיקות של נוזל השדרה והדמיות כולל MRI מוח ועמוד שדרה. רופא המשפחה מפנה את המטופלים לנוירולוג מומחה שיקבע את האבחנה הסופית.
משנקבעה האבחנה, חשוב במיוחד להתחיל בטיפול יעיל בהקדם האפשרי, גם אם בינתיים ההתקף חלף והתסמינים שככו. זאת משום שבכל התקף חלה פגיעה באזור אחד או יותר במוח או בחוט השידרה שלא תמיד חולפת, ועם הזמן, הנזק עלול להצטבר לפגיעה קבועה בתפקודים הגופניים והמוחיים.
ממתן יום יומי למתן פעמיים בשנה
בשני העשורים האחרונים התקדמה מאוד הבנת המחלה ובעקבותיה פותחו פתרונות וטיפולים יעילים הזמינים לחולים, שמטרתם לדכא עד כמה שניתן את פעילות המחלה, ולמנוע או לעכב את הדרדרות התפקוד למשך שנים.
מגוון התרופות הקיימות כיום לטרשת נפוצה הוא גדול והן נבדלות זו מזו ביעילותן, בתופעות הלוואי שלהן ובצורות ותדירויות המתן. הללו כוללות זריקות אחת ליום או אחת למספר ימים, כדורים הניטלים בבליעה מדי יום או מספר פעמים בשנה, ועירויים לוריד בתדירויות שונות, למשל אחת בחודש או רק פעמיים בשנה. הנוירולוג, יחד עם המטופל, בוחר את הטיפול המתאים ביותר תוך התחשבות במצבו הרפואי ובהעדפתו האישית של המטופל.
להתחלת טיפול יעיל בשלב מוקדם חשיבות רבה כאמור, על מנת לדכא באופן מקסימלי את פעילות המחלה ולשמר ככל האפשר את היכולות התפקודיות. מעקב רפואי מסודר וטיפולים נוספים כמו: ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, הקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית – מסייעים למטופל להתמודד טוב יותר עם המחלה ולנהל את שגרת חייו לצדה.
טרשת נפוצה אינה ניתנת עדיין לריפוי מלא, והיא תלווה את החולים בה לכל אורך חייהם. אך בעזרת הטיפולים המתקדמים, ניתן בהחלט להגיע לחיים מלאים וארוכים במחיצתה. ההמלצה לחולים היא לנסות ולשמור על שגרת חייהם ככל שרק ניתן - עבודה, תחביבים, בילויים משפחתיים וקשרים חברתיים. יחד עם זאת, מומלץ להפחית לחץ, להרבות מנוחה ולהשתדל לחיות חיים רגועים ומאוזנים יותר. אבל זה נכון כנראה לכולנו.
יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לספטמבר 2022. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.