מאז התפרצה מגיפת הקורונה לפני קצת יותר משנה, והצליחה להתפשט במהירות ולשבש את החיים בכל העולם כולו, עסוקים טובי המדענים בעיקר בדבר אחד – פיתוח חיסון יעיל. ואכן, חיסון ה-RNA הראשון בעולם פותח מהר מאוד, ואחוזי ההצלחה הגבוהים שהוא מראה מעוררים תקווה גדולה גם בעוד תחומי בריאות.
האם חיסוני ה-RNA יגיעו בקרוב גם לתחום הסרטן? "עוד מוקדם לדבר על חיסון לסרטן", אומר פרופ' גיל בר סלע, מזכיר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, "אבל כן מפתחים עכשיו כל מיני תרופות חדשות מבוססות וירוסים לסרטן. מדובר על החדרה של וירוסים אונקוליטים שתפקידם להגביר את התגובה החיסונית באזור הגידול, כדי שבשילוב עם האימונותרפיה שניתנת כיום כמעט בכל טיפול לסרטן, הם ימקדו טוב יותר את הטיפול באזור הגידול".
כולנו מכירים את הכימותרפיה כטיפול לסרטן. מהי אימונותרפיה?
"אימונותרפיה היא הבחירה המובילה כיום לטיפולים בחלק ממחלות הסרטן. זוהי שיטת טיפול שמגבירה את פעילות מערכת החיסון ומסייעת לה לזהות תאים סרטניים ולתקוף אותם. התהליך הזה מתרחש גם בלי טיפול, מכיוון שמערכת החיסון שלנו מנסה להילחם בגידולים, אך בדרך כלל היעילות נמוכה עקב מנגנוני תנגודת של תאי הגידול. מערכת החיסון מזהה גידולים על ידי חלבונים ומקטעי DNA שהגידול מפריש ואז היא שולחת לימפוציטים להילחם בו, בעוד שהגידול מצדו מפריש חסמים בניסיון להתחמק מהם. הטיפולים של האימונותרפיה מבוססים על הגברת קצב ייצור הלימפוציטים, והורדת החסמים של תאי הגידול כך שיהיו חשופים לתאי מערכת החיסון".
איך הטיפול בווירוסים נכנס כאן?
"השימוש בווירוסים נעשה בנוסף לאימונותרפיה, שמשפיעה על כל הגוף, על מנת למקד את מערכת החיסון לאזור הגידול עצמו. העיקרון דומה לחיסון ה-RNA, שמוזרק לתוך תאי השריר, מתרבה שם ויוצר תגובה חיסונית. כאן, כדי לגרום לגידולים להיות יותר חשופים למערכת החיסון מלכתחילה וליצור תגובה חיסונית מוגברת, נעשה שימוש בווירוסים אונקוליטיים, שהם וירוסים שהורידו מהם את המרכיב המדבק והמסוכן בריאותית. הווירוסים מוזרקים לתוך הגידול, שם הם מתרבים בתוך תאי הגידול וגורמים להרס מקומי שלו, דבר שמגביר את היכולת של מערכת החיסון ליצור תגובה יעילה כנגד הגידול בכל הגוף, ולא רק במקום הזרקת הווירוס".
אילו עוד חידושים יש כיום בטיפולים בסרטן?
"יש מגוון רחב של תרופות ביולוגיות המכוונות לשינויים גנטיים ספציפיים בסוגי הגידול השונים. הבדיקות שמרצפות את החומר הגנטי של הגידול מאפשרות זיהוי של שינויים גנטיים, וניתן להתאים להם תרופות מכוונות מטרה. יתרה מזאת, תרופות ביולוגיות שניתנות כיום לסרטן, כאשר ניתנות בשילוב עם אימונותרפיה, יכולות לייעל את התגובה החיסונית של הגוף על ידי השפעה על הסביבה הצמודה לתאי הגידול, מה שמאפשר חדירה טובה יותר של תאי מערכת החיסון. יש גם תרופות חדשות שבהן משלבים תרופה ביולוגית של נוגדן שמכוון לחלבון ספציפי על פני שטח תאי הגידול שאליו מחברים כימותרפיה וכך נוצרות תרופות שהן 'טיל מונחה מטרה' לתאי הגידול בלבד".
"לצד כל ההתקדמות בנושא התרופתי והטכנולוגי יש מצוקה הולכת וגדלה בכוח אדם, כי הטיפול בחולים ובכל הטכנולוגיות החדשות הופך להיות מורכב יותר, והזמן שיש להקדיש לכל חולה הולך וגדל, בעוד כוח האדם באופן יחסי לכמות החולים הולך וקטן"
אז האימונותרפיה והטיפולים הביולוגיים מצטרפים לכימותרפיה, ומציעים שילובים יעילים יותר להילחם במחלת הסרטן. ומה עם הטכנולוגיה? אנחנו רואים התפתחויות גם בתחום הזה?
"בוודאי. יש למשל שינוי מגמה רציני ביותר בכל הקשור לקרינה. השכלול של מכשירי הקרינה ושל המערכות הממוחשבות של ההדמיה, הופך את הטיפול הקרינתי להיות מאוד ממוקד מטרה. כיום בהרבה טיפולים נותנים קרינה במנה גבוהה, אבל רק לשטח הגידול עצמו, וכך הקרינה הכללית פוחתת. הסנכרון והיעילות של כל המכשירים המעורבים בתהליך מאפשרים לטפל בגידולים ואפילו בגרורות בודדות בצורה מאוד יעילה. אם פעם היינו נותנים טיפול כימי או ביולוגי שבגדול היה יעיל אבל היתה גרורה אחת עיקשת שממשיכה לגדול, היינו נאלצים להכריז על הטיפול כלא יעיל ולהחליף אותו. היום ניתן להישאר עם אותו הטיפול ולטפל בגרורה הבעייתית באופן ממוקד".
עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף
ברמה המעשית, איך כל החידושים האלה משפיעים על הפרוגנוזה ועל היומיום של החולים?
"אנחנו נמצאים בעידן אחר מבחינת היכולת לטפל בסרטן, ויש לכך השפעות מכריעות על סיכויי ההחלמה ומהלך המחלה אצל חולים. כיום, למשל, בחלק ממחלות הסרטן אנחנו יכולים להבריא את החולים גם כשהמחלה כבר מפושטת, מה שלא היה אפשרי כשהיתה לנו רק הכימותרפיה.
אנשים גם חיים תקופות הרבה יותר ארוכות עם המחלה שלהם, וזה כמובן משמח מאוד. אבל ההתפתחות החיובית הזו מגיעה עם האתגרים שלה, היות שהארכת תוחלת החיים עם סרטן מעלה את הצורך בדאגה לאספקטים של איכות החיים בשנות המחלה. מה שחסר בנושא הזה הוא כוח אדם – אחיות ורופאים שיעזרו לאזן טוב יותר את האדם בתוך הרצף הטיפולי במחלה שלו. לצד כל ההתקדמות בנושא התרופתי והטכנולוגי יש מצוקה הולכת וגדלה בכוח אדם, כי הטיפול בחולים ובכל הטכנולוגיות החדשות הופך להיות מורכב יותר, והזמן שיש להקדיש לכל חולה הולך וגדל, בעוד כוח האדם באופן יחסי לכמות החולים הולך וקטן. הרפואה האונקולוגית שינתה את פניה מבחינת הטיפולים אבל התקינה עדיין עתיקה. כדי שהטיפול בחולים לא ייפגע, זה המרכיב החשוב ביותר שיש לתת עליו את הדעת ברמה הלאומית של קביעת מדיניות בריאות לטווח הקצר והארוך".