כשאתם שומעים את צמד המילים וירוס הפפילומה, סביר להניח שאתם מיד חושבים על נשים. בכל זאת, במשך שנים אנחנו שומעים כי הן אלה שצריכות לעבור בדיקות פאפ כל שלוש שנים על מנת לאתר את הוירוס, והן אלה שמתמקדים בהן רוב המאמצים בהעלאת המודעות לחיסון. אז נכון, וירוס הפפילומה פוגע בנשים ועלול להוביל לסרטן צוואר הרחם ולבעיות בפוריות, אבל נשים הן ממש לא הנפגעות היחידות ממנו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

למעשה, כמעט כל מי שפעיל מינית – גברים ונשים, נחשף במהלך חייו לוירוס הפפילומה, שיש לו זנים סרטניים וזנים שאינם סרטניים. הזנים הסרטניים לא מבחינים בין גברים לנשים, ולכן חשיבות החיסון עבור גברים גבוהה לא רק כדי למנוע הידבקות של נשים אחרות, אלא כי גם אצל גברים, וירוס הפפילומה יכול להוביל לסוגי סרטן שונים - סרטן בפי הטבעת, סרטן באיבר המין וסרטן הפה והלוע.

כיום, בארה"ב, סרטן הפה והלוע הנגרם מוירוס הפפילומה אצל גברים שכיח יותר מסרטן צוואר הרחם אצל נשים. הדרך הנפוצה ביותר להידבק בוירוס באופן שיתפתח לסרטן הפה והלוע היא דרך קיום מין אוראלי, וגברים נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבק בוירוס באופן הזה מאשר נשים.

שינויים בהרגלי המין

"רק בשנות השמונים גילינו שיש קשר בין וירוס הפפילומה לסרטן הפה והלוע", אומר פרופ' יצחק סרוגו, מומחה למחלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות. "לפני כן עישון וגנטיקה היו ידועים כגורמים העיקריים. היום, השכיחות של הסרטן שנגרם עקב הוירוס הולכת ועולה, בעיקר בקרב גברים."  מדוע זה קורה? פרופ' סרוגו מסביר כי ישנן כמה השערות בנושא – "ישנו שינוי בהרגלי המין, אנשים נוטים יותר לקיים מין אוראלי. בנוסף לכך, החיסון הראשון נגד וירוס הפפילומה כוון בעיקר לנשים ופחות לגברים. לכן, נשים נהנו מהירידה המשמעותית במקרי הסרטן הקשורים לוירוס, ורק בשנים האחרונות חלה התעוררות בנושא ואנחנו מעלים את המודעות עבור חשיבות החיסון גם לגברים".

למרות שמדובר בנושא רציני ואפילו מפחיד, חשוב לציין שאין סיבה להילחץ. יש סיבה להיות מודעים, להשתמש באמצעי הגנה ולהתחסן כנגד הוירוס, אבל חשוב לזכור שבמרבית המקרים המערכת החיסונית שלנו יודעת לסלק בעצמה את וירוס הפפילומה. למעשה, רובנו נדבקנו בנגיף, הגוף שלנו סילק אותו, ואנחנו אפילו לא מודעים לכך.

גבר עצוב (צילום: file404, Shutterstock)
גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבק בווירוס באופן הזה מאשר נשים | צילום: file404, Shutterstock
 מהם הסימפטומים ואיך נמנעים?

אז מה הם אותם הסימפטומים? אם יש לכם גושים בחלל הפה, על הלשון או הלוע, לכו מיד לבדוק את הנושא. לעתים הם כואבים ומדממים, אבל יכול להיות גם שלא. בארץ ישנם כ-300 מקרים בשנה של סרטן הפה והלוע, וכמאה מהם נגרמים כתוצאה מוירוס הפפילומה.

יש גם חדשות מעודדות, אבל הן תלויות בכל אחד ואחת מאיתנו. באוסטרליה, המדינה הראשונה שאישרה את החיסון נגד וירוס הפפילומה, חוזים שמקרי הסרטן שנגרמים בעקבותיו ייעלמו לחלוטין בעתיד הלא רחוק. התהליך הזה יכול לקרות בכל העולם המערבי, אבל רק בתנאי שגברים ונשים פעילים מינית יקפידו להתחסן. ההמלצה היא להתחסן בגיל צעיר, לפני תחילת הפעילות המינית, אבל מובן שאם אתם כבר פעילים מינית וטרם התחסנתם - זה בהחלט הזמן.

 

למידע נוסף יש לפנות לרופא/ה שלך >> 

הכתבה נכתבה על ידי פרופ' יצחק סרוגו, מומחה למחלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות.

 

שירות לציבור. מוגש בחסות MSD (ללא מעורבות בתכנים).