איך מתמודדים עם אירוע מוחי? לאחר שהנשיא לשעבר שמעון פרס לקה באירוע מוחי ואושפז במצב קשה, מסביר פרופ' ישראל שטיינר, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים בילינסון, מהו אירוע מוחי, ממה הוא נגרם? איך עלינו לפעול אם מישהו בסביבתנו מגלה תסמינים לאירוע מוחי - וגם מה משמעות גילו המבוגר של פרס מבחינת סיכויי ההחלמה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שטיינר מסביר כי אירוע מוחי אומר שיש הפרעה באספקת הדם לרקמת מוח. מצב זה יכול להגרם משלוש סיבות: הסיבה הראשונה היא שבכל דם נוצר קריש, בדרך כלל על רקע של טרשת עורקים. כשאותו קריש מגיע למימדים שהוא סותם את כלי הדם יש הפרעה באספקת הדם לרקמה - ואם לא מתערבים ולא פותחים את הצינור שמספק דם וחמצן למוח, הרקמה הזאת מתה.
אפשרות שנייה היא שמגיע תסחיף וגורם לאותו מצב של חסימה. בדרך כלל זה מגיע מהלב - ואופייני לאנשים עם בעיות לב והפרעות קצב הלב. אותו קריש מגע עם זרם הדם וסותם את אותו כלי דם שיכול היה להיסתם גם ממחלה מקומית. האפשרות האחרונה היא כאשר מסיבות כלשהן כמו יתר לחץ דם, נטייה לדימומים או הפרעות הנגרמות מתרופות יש דימום מוחי. גם מצב זה נחשב לאירוע מוחי, אלא שהפגיעה במקרה זה היא משום שמסה של דם מצטברת בתוך הרקמה.
טווח השעות הקריטי: לא יותר מ-8 שעות
בכל המקרים הללו יש חלון זמנים קצר אבל חשוב שבו ניתן לפתוח את הסתימה בכלי הדם או לנקז את הדימום ולחדש את זרימת הדם התקינה למוח. מדובר בכמה שעות קריטיות, בדרך כלל בין 4 ל-5 שעות, ותמיד לא יותר מ-8 שעות.
אך גם הגיל הוא פקטור. ככל שהמוח זקן יותר, ככל שהחולה מבוגר יותר, ככה חלון הזמנים קטן יותר. לרוב נהוג להבדיל מבוגרים מעל גיל 80 ולהגדיר כי במקרה שלהם חלון הזמנים לא יעלה על 4 שעות.
בשל כך, הזמן במקרה של אירוע מוחי הא חשוב ביותר. אירוע מוחי, או שבץ, מכונה באנגלית "Stroke", מלשון מכה. לכן, מי ששם לב לעצמו או לאדם בסביבתו שמפתח סימנים נוירולוגים תוך זמן קצר, בבת אחת, כ"מכה" חיב להזדרז להגיע לבית החולים. כך יוכלו הרופאים להתערב ולנסות לשחרר את החסימה ולחדש את אספקת הדם למוח.