- כל ההתחלות קשות. זו לא קלישאה כאשר מדובר באבחנה חדשה של סרטן השד. צפי לתקופה עמוסה מבחינת הצורך לבצע בדיקות, טיפולים וכו'. בהמשך, יש סיכוי גבוה שתכנסי לשגרה של מעקב ותוכלי להתייחס אל התקופה הזו כעבר שלא ישוב עוד.
- כלי האבחון והטיפול האונקולוגי במדינת ישראל הם בסטנדרטים גבוהים מאוד מצפון ועד דרום. כמו כן, סל השירותים האונקולוגי במדינה נדיב במיוחד, ולכן את יכולה להיות סמוכה ובטוחה שתקבלי טיפול מיטבי.
- נושא סרטן השד נלמד ונחקר רבות. נכון לבקש תכנית מלאה לכל טיפול אותו את עומדת לקבל, אבל לא פעם הניסיון ללמוד את כל מה שתחום האונקולוגיה יכול להציע היום יהיה מבלבל ומלחיץ. נסי להתרכז במשימות לתקופה הקרובה ולהיערך אליהן.
- "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים"- דאגי לארגן את החומר הרפואי בצורה כרונולוגית וברורה, כך שכל הנתונים יהיו זמינים לצורך קבלת החלטה נכונה לגבי הטיפול בך.
- תופעות לוואי מטיפולים - חשוב לדווח לצוות הרפואי על תופעות הלוואי במהלך הטיפול. לעיתים ניתן יהיה לשנות את הטיפול או את המינון.
- המחלה והטיפול בה כרוכים לא פעם בתופעות לוואי כאלה ואחרות. אפשר וכדאי להשקיע זמן ומאמץ בניסיון למצוא פתרון לכל סימפטום ותופעה. לא תמיד הפתרון יהיה מושלם, אך כדאי לבדוק ערוצים שונים ולהיעזר לפי הצורך ביחידות הפליאטיביות והאינטגרטיביות, שנמצאות היום במרבית המכונים האונקולוגים.
- למרבה הצער "צריך להיות מאוד בריא בכדי להיות חולה" - כך הייתה נוהגת לומר בת משפחה שלי, הסופרת אסתר קל, עליה השלום. ואכן, למרות הרצון של המדינה והמבטחים הרפואיים להקל את "מסע המטופלת", עדיין נדרשים כוחות לא מבוטלים להשתלב במערכת התורים של הבדיקות השונות, קבלת תרופות ועוד. נסי לשתף בן משפחה או חבר שיסייע בכל אלו, עד שתכנסי לרוטינת המעקב. בכל מקרה, ניתן וכדאי להסתייע בעובדת סוציאלית במכון, וללמוד איך נכון עבורך להתמודד עם כל השינויים שחלים בחייך.
- האם כדאי להשתתף במחקר קליני? קיים שוני בין המחקרים השונים - יש מחקרים בפאזה ראשונה, שנייה ושלישית. למעשה, ככל שפאזת המחקר מתקדמת יותר, יש מידע רב יותר על התרופה, על הסיכוי להרוויח מהטיפול החדש וכן על תופעות הלוואי הצפויות ממנה. בררי פרט זה עם הרופא שמציע לך את המחקר. באופן כללי - פעמים רבות מחקרים קליניים הם הדרך היחידה לקבל תרופות חדשות, אשר טרם קיבלו את אישור הרשויות. בכל מקרה, קראי בעיון את הטופס למשתתפת, המפרט את מהלך המחקר ותופעות הלוואי הצפויות ובקשי הסבר על כל מה שלא ברור.
- לקיתי בסרטן שד גרורתי - האם ניתן לצפות כמה שנים אחיה? הרופא המטפל בך יכול לתת נתונים מעודכנים, אך יש לזכור שאלה מבוססים על פרקטיקה וטיפולים שניתנו בשנים האחרונות. לשמחתנו, בכל שנה נכנסות תרופות חדשות לארסנל הטיפולי בסרטן שד גרורתי עם השפעה מיטיבה על אורח ואיכות החיים.
- השתתפות בקבוצות תמיכה מעצימה ומעשירה, אך אינה מתאימה לכל אחת. לעיתים, קבוצת תמיכה חושפת אותך לתרחישים, שכלל אינם רלוונטיים אלייך ובסופו של דבר מעצימה חרדות. בחרי את קבוצת התמיכה שמתאימה למחלתך ולאופייך, בחני כל פעם מחדש האם ההשתתפות שלך בקבוצה רלוונטית ותורמת לשיפור בריאותך ומצב רוחך.
- בארצנו קיימים ארגונים שונים כגון "האגודה למלחמה בסרטן", שהינם ארגונים ללא מטרות רווח, שמקדישים את זמנם ומרצם לשפר את איכות חייך. כדאי לבדוק אילו שירותים ארגונים אלו מציעים ולבחון את התאמתם אלייך.
הכותבת הינה מנהלת יחידת אונקולוגית השד במכון דוידוף, בית החולים בלינסון, מרכז רפואי רבין.
יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לדצמבר 2020. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.