נשים המתמודדות עם סרטן השד נמצאות במסע מתמשך אשר במהלכו הן מלוות ברופאים אונקולוגיים, אחיות מנוסות וצוותים תומכים נוספים, הנעזרים בכל חידוש ואמצעי על מנת לתת להן את הטיפול היעיל ביותר תוך שמירה על איכות ושגרת חייהן. בנוסף, הצוות דואג להעניק להן סביבה תומכת ומרגיעה במטרה להקל עליהן את התמודדות עם המחלה.
בתוך כל המעטפת הזאת לאחיות האונקולוגיות יש תפקיד חשוב המסייע למטופלות להתמודד בצורה הטובה ביותר עם המסע שהן עוברות.
"חזקו את הקשרים שלכן עם האחיות במכון לאשפוז יום"
"המטופלות שמגיעות לאשפוז יום נמצאות בסערת רגשות ופחד. כשהן מגיעות אלינו הן לא תמיד מספיקות לעכל את מצבן", אומרת מיכל גולפור, אחות אחראית באשפוז יום אונקולוגי בשיבא, תל השומר. "לאחר המפגש עם הרופא האונקולוג וההדרכה מאחות מתאמת שד, האחות באשפוז היום היא הדמות הראשונה שמקבלת את המטופלת ותלווה אותה בטיפולים הבאים. במסגרת מתן הטיפול הרפואי, נוצר קשר אישי ואמון בין האחות למטופלת התורם להפחתת החששות ומקל על המטופלות במהלך הטיפול", היא אומרת.
גולפור היא אחות אחראית מנוסה מאד במכון לאשפוז יום אונקולוגי ובוגרת קורס יעוץ לפעילות גופנית, שנותנת יעוץ פרטני לפעילות גופנית למטופלים במרפאה יעודית למטופלים צעירים אונקולוגיים בגילאים 18-45 בתל השומר ( (SHOSS-SHEBA ONE STOP SHOP. המרפאה נותנת מטריה של שירותים כמו דיאטנית, יעוץ תזונתי, יעוץ מיני, יעוץ סוציאלי, יעוץ פיזיותרפי, רפואה משלימה ויעוץ לפעילות גופנית ע"י צוות רב מקצועי בשעות אחר הצהריים אחת לשבועיים.
תפקידה של האחות מכריע. היא עושה הערכה ראשונית למטופלת – שואלת לשלומה, עוברת על בדיקות המעבדה, שואלת לגבי סימפטומים כמו בחילות, חולשה וכדומה, ובהתאם נותנת את הטיפול המתאים.
גולפור, מנסיונה, מציעה למטופלת להגיע לטיפול עם כל הבדיקות העדכניות, עם משהו חם ללבוש וחומר קריאה או האזנה שאיתו ניתן להעביר את הזמן. "הכי חשוב להגיע לטיפולים מצוידות בסבלנות, לדעת שאת מגיעה לטיפול מתמשך, שעשוי לקחת זמן. לטיפול הראשון כדאי לבוא עם מלווה, שישמע את ההדרכה והתשובות לשאלות שלכן. אפשר גם בטיפולים הבאים אבל זה כבר נתון להעדפה אישית. "אל תהססו לבקש תמיכה מאיתנו, האחיות , להעלות נושאים שחשובים לכם, ולבקש מידע על המחלה או הטיפול ", אומרת גולפור.
היא מדגישה שלאחיות באשפוז היום יש עניין רב להקל ולשמור על איכות חיי המטופלת. אחת הדרכים להקל היא בדרכי מתן התרופות, נושא שמתחדש כל הזמן. ישנן תרופות הניתנות במתן תוך ורידי ויש גם תרופות הניתנות דרך הפה בכדורים או בזריקות במתן תת עורי. פעמים רבות זוהי דרך אטרקטיבית מבחינת המטופלת לקבל את הטיפול. "מתן הזריקה אורך מספר דקות ובנוסף יכול להקל במטופלות עם בעיות בגישה ורידית", היא מסבירה.
עוד מציעה גולפור למטופלות, ליידע את האחות על כל תופעת לוואי העולה הן במהלך הטיפול והן בין הטיפולים מאחר שהאחיות יכולות לסייע בהתמודדות עם תופעות הלוואי. בנוסף, הן יכולות לסייע בקיצור משך ההמתנה, בגמישות בשעות ועוד, כל אלה יעזרו למטופלת בשמירה ככל האפשר על השגרה ואיכות החיים.
גולפור מאמינה בחשיבות פעילות גופנית כחלק בלתי נפרד משגרת היומיום וגם בזמן הטיפולים. היסטורית, היא מספרת, הייתה המלצה מיושנת למטופלים אונקולוגיים לנוח במיטה לאורך היום ולא להתאמץ. "היום, ההמלצות מדברות על התאמה אישית של פעילות גופנית למטופלים אונקולוגיים. הפעילות הגופנית משמרת ומשפרת את הכשירות, מפעילה שרירים שנחלשו בתקופת הטיפולים כתוצאה מהטיפול הכימי והסטרואידים. שומרת על טווחי תנועה, ומסייעת בשמירה על משקל ובהתאם לצורך גם לירידה במשקל. כיום מחקרים מראים שפעילות גופנית משפרת את סיכויי ההחלמה ותוחלת החיים. הפעילות גם עוזרת בשיפור מצב רוח, הרגשה כללית ודימוי גוף ומפיגה מתחים", היא אומרת, אך מסייגת: "אם לא חשים בטוב או יש הגבלות רפואיות כמובן שאין לבצע פעילות ובכל מקרה, תכנית האימון צריכה להיות מותאמת באופן אישי ליכולת המטופלת".
"אנחנו רוצים לתת את הטיפול הטוב ביותר עם כמה שפחות פגיעה באיכות חייה של המטופלת"
"כשאישה מאובחנת עם סרטן השד חשוב לברר את סוג סרטן השד והשלב בו נמצאת המחלה. על בסיס נתונים אלה יקבע הטיפול הכירורגי והאונקולוגי", מסביר ד"ר אמיר זוננבליק, מומחה באונקולוגיה, מנהל יחידת סרטן השד במערך האונקולוגי של בית החולים איכילוב. שלב המחלה נקבע לפי גודל הגידול, האם יש מעורבות של בלוטות לימפה והאם הגידול התפשט לאיברים מרוחקים. בנוסף חשוב לאפיין את סוג סרטן השד לפי המאפיינים הביולוגיים של הגידול, האם יש ביטוי יתר של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון וביטוי יתר של חלבון הנקרא HER2.
ד"ר זוננבליק ממליץ למטופלות להגיע למכון ייעודי, בו יש צוות רב תחומי בטיפול בסרטן שד – החל מאונקולוג, דרך איש צוות הדמיית שד, כירורג, פתולוג, מקרין מומחה, פלסטיקאי שד במקרה הצורך וכמובן גם עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופונקציות תומכות נוספות. "בכל יחידת שד מתקדמת יש אחיות מתאמות עם ידע סיעודי ייעודי לסרטן השד, והן חלק מיחידות השד האונקולוגית והכירורגית", הוא אומר. הצוות הרב תחומי יתאים תוכנית טיפולית אישית לכל מטופלת על בסיס שלב המחלה, הביולוגיה של הגידול, המאפיינים האישיים של המטופלת והעדפותיה.
במסגרת התאמת התוכנית האישית יחליטו בין היתר על סדר מרכיבי הטיפול, האם המטופלת תעבור קודם ניתוח ואחר כך טיפול תרופתי סיסטמי משלים, או האם תעבור קודם טיפול טרום ניתוחי ולאחריו ניתוח. לאחר הניתוח, לפי הערכת התגובה לטיפול הטרום ניתוחי (במידה וניתן) נעשות בחלק מהמקרים התאמות בטיפול, למשל הוספה של טיפול כימותרפי, או שינוי של הטיפול הביולוגי.
"אנחנו רוצים לתת את הטיפול הטוב ביותר עם כמה שפחות פגיעה באיכות חייה של המטופלת", הוא מסביר, לכן מעבר ליעילות הטיפול שיקולים נוספים המשפיעים על בחירת התוכנית הטיפולית כוללים את פרופיל תופעות הלוואי של התרופות השונות וכן אופן מתן הטיפול, במטרה לאפשר שמירה על שגרה ואיכות חיים ככל שניתן.
"תחום האונקולוגיה מתפתח ומתקדם כל הזמן. תמיד כדאי לשאול את הצוות המטפל מה האפשרויות הקיימות, יתכן שיש אופציות טיפוליות חדשות, ולבחון מה האפשרות המתאימה ביותר למטופלת ולרצונותיה. צריך לזכור, שרוב הנשים עם סרטן שד מוקדם מחלימות, וזאת למרות שמדובר במחלה מסכנת חיים.
כדאי לקבל את הטיפול במרפאות ייעודיות, עם צוות רב תחומי,לשמור על תקשורת פתוחה עם הצוות ולזכור שהמטרה היא להשיג מקסימום יעילות במינימום פגיעה באיכות החיים של המטופלות", ד"ר זוננבליק מסכם.
יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לפברואר 2023. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.
Prue Cormie et al. Epidemiologic Reviews, 2017; 39, 71-92
Weronika Misiag et al, Cancers 2022; 14, 4154
Harbeck N., Gnant M. Lancet 2017; 389: 1134–50