הורים, בואו נשחק משחק: אנחנו נגיד חורף ואתם תגידו מה עולה לכם בראש. שנתחיל? ובכן, אם חשבתם על נזלת, שפעת, חום, נדודי שינה ובכי - כנראה שאתם לא לבד. אמנם כמויות הגשם עדיין לא ממש גורמות לנו להרגיש שהחורף כבר כאן בשיאו, אבל זה לא ממש מונע מהווירוסים והחיידקים המרגיזים להידבק לקטנים האומללים, שחוזרים מהגן עם אף נוטף ומצב רוח בקרשים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
ד"ר עדי קליין מנהלת מחלקת הילדים ב"מרכז הרפואי הילל יפה" בחדרה, מסבירה את כל מה שחשוב לדעת כדי להתמודד טוב יותר עם כל העסק המבאס הזה.
כשיש לו חום – שימו לב למצבו הכללי של הילד
"כשיש לילד חום, הדבר הראשון שחשוב לעשות זה להתייחס למצב הכללי של החולה. אם הוא סובל, נראה כאוב ותשוש- אפשר להיעזר בטיפול מוריד חום. אם הוא במצב כללי משביע רצון, חשוב להקפיד בעיקר על שתייה ולהקל במקלחת פושרת.
בכל מקרה, כדאי להיבדק כדי לוודא שלא מדובר במחלת חום משמעותית יותר, כדי לשלול מחלות זיהומיות הדורשות טיפול אנטיביוטי כגון דלקת ריאות, דלקת קרום המוח וכו".
בארבעת המצבים הבאים גשו מיד למיון
לא תמיד צריך למהר לטיפול דחוף, אבל יש כמה מצבים שלפי ד"ר קליין מצריכים התייחסות ללא דיחוי:
- אם מדובר בילד מתחת לגיל 3 חודשים
- בעת קושי נשימתי
- כשהילד סובל מסימני התייבשות כגון הקאות
- בכל שינוי במצב ההכרה
במצבים אלה חובה לגשת מיד להתייעצות עם רופא.
כדי למנוע הדבקות: וודאו שבני המשפחה שומרים על מרחק של כמטר מהחולה
ילד חולה בבית הוא פוטנציאל של ילד נוסף לחלות. אז מה עושים? בעזרת שלושה צעדים ניתן למזער את הסיכון של שאר בני המשפחה לחלות. השניים הראשונים קלים יותר ליישום: "חשוב להקפיד על שטיפת ידיים קפדנית, על חיסון נגד שפעת, וכן - רצוי לשמור מרחק של מטר, למניעת הדבקה על ידי עיטוש או שיעול של הילד החולה".
כשהחום עולה – אל תכסו אותו בשמיכות
"בעת עליית החום הילד חש צמרמורת וקור, כי הגוף עוד לא הגיע לטמפרטורת היעד שנקבעה באמצעות מרכזי המוח , לכן הוא זקוק לכיסוי ושמיכות. אבל כשהחום עולה, כדאי להימנע מחום סביבתי נוסף ולא לכסות או להלביש בביגוד עבה, ואפילו להסיר כמה שכבות. זאת בעיקר כשמדובר בתינוקות קטנים".
עוד ב-mako בריאות:
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי
השתמשו במשככי כאבים כשהילד סובל, ולא בהכרח כשיש לו חום
אם תהיתם מתי כדאי לשלוף את ה"נורופן" מארון התרופות, אולי ההמלצה הבאה תפתיע אתכם: "השימוש בתרופות ובמשככי כאבים, מומלץ בעיקר כאשר הילד סובל ולא בהכרח כשיש לו חום. אם הוא לא מרגיש טוב או מתלונן, בהחלט ניתן להשתמש במשככי כאבים שמורידים חום ומקלים על תחושתו הכללית.
השיעול לא מפסיק? גשו לבדוק את מצב הריאות
"שיעול אצל ילדים הוא בסה"כ דבר חיובי, המעיד על פינוי הפרשות מדרכי הנשימה. עם זאת, במקרה שמדובר בשיעול לילי, או שאינו חולף בתום שבוע, יש להיבדק כדי לשלול מצב של אסטמה, שעלת או תחלואה כרונית אחרת בריאות".
הכי חשוב: אל תוותרו על שתייה
כשהקטן שלכם סובל מחום, אל תוותרו על שתיית נוזלים. עוד הרבה לפני שאתם דוחפים לו מרק עוף ומשככי כאבים, כדאי שתשאלו את עצמכם אם דאגתם שהוא ישתה מספיק. "בעת מחלת החום קיימת נטייה להתייבשות, כיוון שחום גורם לגוף לאבד נוזלים. מדובר באחת הסיבות השכיחות ביותר לפנייה למיון ולצורך בעירוי נוזלים".
הווירוס כבר חלף אבל הצינון לא מרפה? – תוכלו להתייעץ עם רופא
הווירוס שתקף כבר התפוגג ונעלם, אבל הצינון המטריד נשאר. "מאחר שלעיתים קיים בצינון זה מרכיב אלרגי שבו ניתן לטפל ולהקל, במקרה כזה אפשר להיוועץ עם מומחה מתאים ולקבל טיפול תרופתי".
במצבים של מחלה חיידקית לרוב יש צורך בטיפול אנטיביוטי
"אנטיביוטיקה היא תרופה יעילה רק בנוכחות חיידקים. לכן רק כשמוכחת מחלה חיידקית כגון דלקת ראות ממוקמת או דלקת אוזניים ברורה, יש מקום לטיפול אנטיביוטי. לעומת אלה, דלקת גרון בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים היא לרוב וירלית ואינה מחייבת טיפול אנטיביוטי".