כשבחוץ קר, המזגנים פועלים במלוא המרץ והדלתות נסגרות. זו השעה שבה החיידקים והווירוסים חוגגים את "כנס המחזור השנתי שלהם". וכשהם חוגגים, הבוס שלכם שוב מקבל טלפון מתנצל ואתם נאלצים להישאר בבית ולהעביר את היום בין התה למדחום.
שאלנו את ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים ב"מרכז הרפואי הילל יפה" בחדרה - איך אפשר להימנע או לפחות לצמצם את כל התענוג המפוקפק הזה.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
"מרבית הזיהומים מועברים לפני הופעת הסימפטומים"
"רוב מחלות הילדים מועברות באמצעות הפרשות, כלומר באמצעות התעטשות, רוק ויציאות, וחלק קטן מהן מועבר ע"י חלקיקים קטנים יותר הנישאים באוויר. בנוסף לאלה, קיימים גם מחוללים שמסוגלים לשרוד מספר שעות גם על פני משטחים שונים.
השלשולים השכיחים שתוקפים את הקטנים למשל, לרוב מועברים באמצעות הפרשות או רוק. לכן, המניעה העיקרית היא על ידי שטיפת ידיים בכל טיפול בילד, בעיקר לאחר מגע, החלפת טיטול וכו.
הווירוס הגורם למחלת הברונכיוליטיס, המשפיע על דרכי הנשימה, מועבר במגע, ודורש הקפדה על שמירת מרחק מהחולה וכן, מניעה ממגע עם נוזלי גופו.
שפעת ושעלת מועברות באמצעות מגע עם נוזלי הפה, כגון ההתעטשות שיעול וכו. לכן, קיימת חשיבות לשמירת מרחק של למעלה ממטר מחולה כזה.
העברה באוויר מתרחשת כשמדובר במחוללים נדירים יותר כגון חצבת ואבעבועות רוח – במקרים האלה נדרש שימוש במסכה.
חשוב לדעת שבזמן מחלת החום כמות המזהמים בגוף עולה, ולכן ההדבקה מגיעה לשיאה בשיא מחלת החום וחולפת בהדרגה. ברוב מקרי המחלות החיידקיות כגון דלקת גרון ודלקת ראות חיידקית, ההדבקה מצומצמת יותר מכיוון שלאחר 24 שעות טיפול אנטיביוטי מרבית המזהמים החיידקיים השכיחים מנוטרלים", מסבירה ד"ר קליין.
עוד ב-mako בריאות:
>> "עברתי מילה בגיל מבוגר וזה לא שווה את זה"
>> השמנה, מחלות ומוות: הצד האפל של אבקות החלבון
>> נס גדול: נפל מקומה 47 ושרד כדי לספר
עד כמה אפשר למנוע את ההידבקות?
"בגני ילדים קשה מאוד למנוע את ההדבקות, מאחר שמרבית הזיהומים מועברים עוד בטרם הופעת הסימפטומים הקליניים. כלומר, הילד יכול להראות בריא לכאורה וללא חום - לכן הוא הולך לגן, בעוד שבפועל הוא כבר נושא את המחלה המדבקת, וזו למעשה הסיבה העיקרית שכל כך קל להידבק.
לכן, אוורור הגן וכן הקפדה על שטיפת ידיים של הילדים ושל הצוות, עשויה להפחית את ההידבקות במחלות.
ומה קורה כשאתם נאלצים לקחת את הקטן לרופא או חלילה לבית חולים ונזהרים מכל אפצ'י שמופנה לעברו?
ד"ר קליין מסבירה שבשני המקרים מדובר במקומות שקל להידבק בהם יחסית, ולכן מומלץ להקפיד על מרחק של מטר מהחולים שבסביבה. אל תתביישו גם לבקש מאנשי הצוות המטפל להקפיד על שטיפת ידיים לפני הטיפול –זה חלק מהנהלים.
איך קורה שילד אחד נדבק יותר מהשני?
"למרות שההדבקות מתרחשת בגלל אותו מזהם, כל אחד מפתח מחלה בצורה שונה. ישנם ילדים הנחשפים למזהמים ולא בהכרח נעשים חולים, בעוד שאחרים חולים כל הזמן. העניין קשור למערכת החיסון האישית של כל ילד", מסבירה ד"ר קליין.
עד כמה מבוגרים חשופים להדבקה?
"מבוגרים נחשפים לאותן מחלות וירליות בדומה לילדים, אך חולים בהן פחות, מאחר שכבר חלו בחלקן בעבר. עדיין, מחלות כגון שפעת ומחלות שלשולים מדביקות גם מבוגרים.
קשישים ותינוקות, רגישים במיוחד להדבקות בשל מערכת החיסון שנחלשת עם הגיל. הידבקותם במחלות וירליות מביאה עמה סיכון לזיהומים חיידקיים משניים והתפתחות דלקות ריאה.
נמצא כי חיסון אוכלוסיות אלה בשפעת מפחית סיבוכים חיידקיים שעלולים לסכן.
מה לגבי הסברה ש"מה שלא הורג מחשל"?
"לפי הרפואה המערבית, אין יתרון במחלות, ולכן מניעה היא הרפואה הטובה ביותר".
תכלס – הנה מה שצריך לעשות כדי לצמצם את ההידבקות:
- אווררו: חשוב לאוורר את מרחב הגנים והכיתות. ולמרות שקר, מומלץ לאוורר גם בבית.
- מים מים מים: הקפידו על שטיפת ידיים שלכם ושל הילדים, בעיקר לפני ארוחות ולאחר ביקור בשירותים. בקשו גם מהגננת להקפיד על כך בגן.
- ילד חולה נשאר בבית!: כן, ממש כך. למרות מינוס ימי החופש שלכם, הימנעו מלהביא ילדים חולים לגן, העלולים להדביק ילדים בריאים.
- גם גננות ומורות מצוננות יכולות להדביק: במקרה שאחד מאנשי הצוות חולה או מצונן, יש להשתמש במסכת פנים למניעת פיזור טיפתי וכן, להקפיד על כללי ההיגיינה.
- הקפידו על היגיינה ליד תינוקות: מומלץ למנוע מגע בין תינוקות עד גיל חודש לבין אחיהם המבקרים בגן, אם הילד בכל זאת יוצר מגע, רצוי לוודא שידיו נקיות.
ועדיין, למרות נקיטת אמצעי הזהירות, לעיתים קרובות ההדבקה היא בלתי נמנעת כשמדובר בגיל הזה.