לאחרונה דיווחנו על מקרה טרגי של אישה כבת 32 שנפטרה בעקבות סרטן צוואר הרחם, לאחר שקופת החולים לא ביצעה מעקב אחר בדיקת הפאפ שביצעה ולא וידאה כי היא תקינה. חשוב לדעת כי כיום ישנה בדיקה מדויקת יותר הזמינה בקופות החולים ומשמשת כלי יעיל במניעת סרטן זה. לפני שנדבר על הדרכים למניעת הנגיף הקטלני, הנה כמה דברים שכדאי לדעת על סרטן צוואר הרחם.

מהו סרטן צוואר הרחם?

סרטן צוואר הרחם הוא סרטן ששכיחותו יחסית נמוכה. מדי שנה מאותרות בישראל כ־250 נשים שחלו בסרטן זה. עם זאת, זהו אחד מסוגי הסרטן השכיחים בקרב נשים צעירות, לכן מומלץ לבצע בדיקת סקר למחלה זו כבר מגיל 25.  

סרטן צוואר הרחם נגרם על ידי קבוצת נגיפים שנקראים "נגיפי הפפילומה האנושית". נגיפים אלו מועברים בקלות באמצעות יחסי מין, והם מחלת המין השכיחה ביותר. שימוש בקונדום מקטין את שיעור ההידבקות אך לא מונע אותה לחלוטין. מוכרים 14 זנים שעלולים לגרום למחלה בסבירות גבוהה. נגיפים אלה גורמים לסרטן גם באיברים אחרים כמו: אברי המין הנשיים והגבריים, פי הטבעת, וגידולי ראש וצוואר – הן בקרב נשים והן בקרב גברים. 

פפילומה (צילום: gorillaimages, Shutterstock)
החיסון ניתן לבנות ולבנים ואינו כרוך בתופעות לוואי משמעותיות | צילום: gorillaimages, Shutterstock

אומנם רוב הזיהומים בנגיפים אלה חולפים מאליהם ולא יגרמו למחלה, אבל בחלק מהמקרים הם יישארו אצל הנדבקים לכל החיים, והם עלולים, בחלוף הזמן, לגרום למחלה טרום-סרטנית או סרטנית אם לא יאובחנו ויטופלו בזמן.

כיצד ניתן למנוע את סרטן צוואר הרחם?

 

בדיקת סקר צוואר הרחם - הבדיקה מבוססת על איתור נגיפי הפפילומה, והיא מאתרת את גורם הסיכון לסרטן צוואר הרחם, לעומת בדיקת הפאפ ההיסטורית שגם היא בדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם, אך היא מבוססת על איתור תאים חשודים בלבד. הבדיקה מבוצעת במסגרת הביקור אצל הגינקולוג המטפל באמצעות לקיחת משטח והיא אינה כואבת.

חיסון פפילומה - ביצוע סקר סרטן צוואר הרחם ואיתור מוקדם של נגעים טרום-סרטניים, הוא כלי חשוב במניעת מחלה זו, אך יש אמצעי שיכול למנוע מראש את ההידבקות הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מדובר בחיסון ייעודי לנגיפי הפפילומה. החיסון נקרא GARDASIL 9   והוא מעניק הגנה מהידבקות ב-9 מתוך 14 הזנים שמעמידים את הנדבקים בסיכון גבוה. אילו שיתחסנו לפני שהתחילו לקיים יחסי מין או לפני שנדבקו באחד או יותר מהזנים, יזכו להגנה כמעט מלאה מהידבקות בתשעת הזנים הללו. מסיבה זו מומלץ להתחסן בגיל צעיר, ואכן החיסון נכלל בשגרת החיסונים של ילדים וניתן בגיל 13 בבתי הספר. גם לאילו שכבר נדבקו בזן או בזנים של הווירוס, מומלץ להתחסן ולזכות בהגנה מהידבקות בזנים אחרים. החיסון ניתן כזריקה בזרוע ואינו כרוך בתופעות לוואי משמעותיות.

 

ד"ר יעל ברקן היא מומחית ליילוד וגינקולוגיה במרכז לבריאות האישה בנתניה ויועצת תחום רפואת נשים באגף הרפואה של חטיבת הקהילה בכללית