השחקנית והזמרת אוליביה ניוטון-ג'ון נפטרה אמש (יום ב'), בגיל 73, כך אישר בעלה ג'ון איסטרלינג בפוסט באינסטגרם. "אוליביה הייתה סמל של ניצחונות ותקווה במשך למעלה מ-30 שנה כשחלקה את המסע שעברה וההתמודדות עם סרטן השד", כתב אסטרלינג.
כוכבת הקלאסיקה הקולנועית "גריז" אובחנה כחולה בסרטן השד שלוש פעמים בחייה, ונהגה להתראיין בכל הנוגע לטיפולים שעברה לאורך השנים. הפעם הראשונה היתה עוד ב-1992, כשגוש סרטני אותר בשדה הימני. והיא החלה מיד בטיפול שכלל כימותרפיה, כריתת שד חלקית והקטנת חזה.
בשנת 2013 חזרה המחלה שוב, הפעם התפשט הגידול גם לכתפה. היא לא שיתפה באבחנה השנייה האבחנה השלישית שלה ב-2017. במאי 2017 חשפה ניוטון-ג'ון שהמחלה חזרה בפעם השלישית וכתוצאה מכך סבלה מגרורות בגב התחתון. לאחר האבחנה ב-2017, ניוטון-ג'ון תיארה שעברה הקרנות, אימצה תזונה בריאה יותר ועשתה שימוש בשמן קנאביס כחלק מהטיפול המתמשך בגידול.
בינואר 2020 סיפרה ניוטון-ג'ון שהיא סובלת מסרטן גרורתי דרגה 4 שהתפשט לעצמות ולאזורים נוספים בגופה., אך היא לא תאפשר לפרוגנוזה להפריע לחייה. שנה לאחר מכן, בפברואר 2021, היא השתתפה בחתונת בתה. את היכולת שלה להתמודד עם נזקי המחלה ועם הכאבים הנלווים לה היא מייחסת לשימוש רפואי בקנאביס. בנוסף, הובילה ביחד עם בעלה קרן מחקר שכל מטרתה היא קידום חקר הקנאביס לטיפול בסרטן.
סרטן השד הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בעולם ובישראל בקרב נשים. בכל שנה מאובחנות בישראל למעלה מ-5,000 חולות ומרביתן מאובחנות בשלבים מוקדמים.
מהו סרטן השד?
סרטן השד הוא גידול ממאיר אשר מקורו ברקמת השד, כלומר צינוריות החלב או הבלוטות המייצרות את החלב. קיימים מספר סוגים של סרטן שד והוא נחשב לסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים: כאחת מ-8 נשים עלולות לחלות בו במהלך חייהן. יתרה מזאת, סרטן השד הוא הגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים.
מהו הסיכון לחלות במחלה?
הסיכון לחלות בסרטן השד עולה עם הגיל, כאשר עיקר התחלואה היא מגיל 50 ומעלה. גורמי סיכון נוספים כוללים בין השאר הסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן שד מקרבה ראשונה (אמא, אחות ובת) ואצל כ-10% מהנשים, מוטציות גנטיות המעלות סיכון לחלות בסרטן השד (והשחלות).
בהקשר הזה חשוב להדגיש, לרוב החולות בסרטן השד אין נשאות גנטית או הסטוריה במשפחה ועל כן חשוב מאוד לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם, כאשר ככל שהגילוי מוקדם יותר, סיכוי ההחלמה עולים בהתאם למעל 90%.
הסימן הכי מובהק למחלה
הסימן השכיח ביותר לסרטן שד הוא גוש בשד. תסמינים נוספים היכולים להעיד על סרטן שד כוללים דימום מהפטמה, שקיעת הפטמה בהדרגה, ושינויים בעור השד והפטמה. מאידך חשוב להבין שלא כל גוש בשד או דימום מהפטמה מעידים בהכרח על סרטן, אך הם בהחלט דורשים המשך בירור ע״י רופא.
לעיתים אין כל תסמין והגוש מתגלה בבדיקת ממוגרפיה או אולטרסאונד שדיים.
הטיפול בסרטן שד מחולק ל-3 קטגוריות עיקריות הכוללות ניתוח, הקרנות וטיפול אונקולוגי (תרופתי). סוג הטיפול ואופן הטיפול תלוי במספר גורמים הכוללים את סוג הגידול (כאמור קיימים מספר סוגים של סרטן שד), גודל הגידול, שלב המחלה (כמה המחלה מתקדמת) ומאפייני האישה.
*ד״ר אודית גיבור, כירורגית כללית ושד במכבי שירותי בריאות: