לפני מספר ימים, השחקן וחתן פרס ישראל עודד קוטלר בן ה-85, חשף בפודקאסט "אמא, אבא ואני" עם רינה מצליח כי נאלץ לעבור כריתת שד עקב גוש סרטני. עוד ציין כי איבד את אימו מסרטן השד כשהייתה בת 62. בראיון ל-mako בריאות הוא מספר על הבעיה הרפואית שהובילה אותו לאבחון המפתיע ועל התחושה שלאחר הכריתה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"לא הפסקתי להשתעל במשך 4 חודשים, אז ניגשתי לרופא המשפחה שהחליט לשלוח אותי לסריקת CT חזה. משם, ניגשתי לרופא ריאות שאמר לי שאני סובל מ''ריפלוקס' – החזר מהקיבה אל הגרון והלוע, שלדבריו היה הגורם לשיעול הבלתי פוסק".

אולם, קוטלר לא הסתפק בכך. "לא הייתי שקט וניגשתי שוב לרופא המשפחה, שהמליץ לבחון את העניין עם מומחה לאונקולוגיה. ניגשתי לפרופ' תמר פרץ מ'הדסה', ששלחה אותי מיד לבצע ממוגרפיה, שם גילו גוש סרטני קטן. גם בדיקת הביופסיה שהגיעה לאחר מכן איששה את החשד".

בשלב זה, ניגש קוטלר לכירורג שהמליץ על הסרה מלאה של השד. במהלך הניתוח, הוצא מחזהו של גידול בגודל 7 מ"מ. "כרתו לי את כל השד – כולל את הפטמה", הוא מפרט.

"איפה האומץ פה? חליתי בסרטן שד, אני אמור להתבייש בזה?"

אתה מדבר על הסרטן בפתיחות
"האמת היא שהתגובות מסביבי קצת מפתיעות אותי. מדברים על זה שאני אמיץ שנחשפתי, אבל אני לא כל כך מבין את זה – איפה האומץ פה? חליתי בסרטן השד, אני אמור להתבייש בזה? יכול להיות שזה קשור לעובדה שסרטן השד נתפס כמחלה נשית. אפילו כשביצעתי ממוגרפיה ההנחיות בשילוט היו בלשון נקבה. שאלתי את המומחה שבדק אותי מדוע זה כך, והוא אמר שזה בהחלט משהו שדורש תיקון".

אז מה עכשיו?
"עכשיו מחכים לתוצאות של הבדיקות הגנטיות, כדי לדעת מה קורה עם שאר בני המשפחה והאם הם צריכים להיות במעקב מסוים".

ואיך אתה מרגיש?
"אני מרגיש מצוין. לשמחתי, הניתוח עבר בהצלחה ושוחררתי גם מהקרנות וגם מכימותרפיה".

עודד קוטלר במסיבת העיתונאים של תיאטרון החאן (צילום: טלי מאייר,  יחסי ציבור )
"הרופא אמר לי שבגלל סוג הסרטן צריך לכרות את השד" | צילום: טלי מאייר, יחסי ציבור

אחוז מכל חולי סרטן השד הם גברים

המקרה של קוטלר מזכיר לכולנו שסרטן השד הוא אינו נחלתן הבלעדית של ציבור הנשים. בישראל מאובחנות כל שנה כ-5050 חולי סרטן השד, שמתוכם אחוז אחד הם גברים. ד"ר אילנה האס, מנהלת השירות האמבולטורי של מחלקת כירורגיית השד במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, עונה על כל השאלות החשובות בנושא.

הגורמים לסרטן השד בגברים - 

"בדומה לסוגי סרטן אחרים, הסיבה להתפרצות אינה תמיד ידועה. עם זאת, ידוע כי גברים שבמשפחתם חולי סרטן השד בעלי גן BRCA נמצאים בסיכון מוגבר לחלות באותו סוג סרטן. גורם סיכון נוסף הוא חשיפה לטיפולי קרינה".

התסמינים המחשידים - "למרבה הצער, כיום לא קיימות הנחיות לבדיקות סקר המיועדות לאיתור סרטן השד בגברים. לכן, תסמין של גוש בשד הוא האינדיקציה היחידה שמאפשרת לגשת לאבחון".

סיכויי הריפוי - "למרבה הצער, בד"כ כשמצליחים למשש גוש באזור השד והוא אכן מאובחן כסרטני, מדובר בשלב יחסית מתקדם. עדיין, במרבית המקרים אחוזי הריפוי גבוהים".

הטיפולים המקובלים - "הגישה הטיפולית הנוכחית מתבססת על טיפול מותאם אישית לכל מטופל בהתאם למצבו, להיסטוריה המשפחתית שלו ולסוג מחלתו. ארסנל הטיפולים מגוון והוא כולל בין היתר: טיפולי כימותרפיה, הקרנות, טיפולים ביולוגיים, אימונותרפיה (טיפול המגייס את מערכת החיסון כדי להילחם בגידול) ובעת הצורך גם ניתוח. לעיתים יומלץ על שילוב בין סוגי טיפול שונים".

"אף שכיום אין בדיקת סקר המסייעת באבחון מוקדם של המחלה אצל גברים, עדיין יש מה לעשות כדי לצמצם את הסיכוי לחלות. חשוב שחולים ממין זכר שחלו בסרטן השד יבצעו בדיקות גנטיות לאיתור גן ה-BRCA בזכותו ניתן לגלות אנשים במשפחתם שנמצאים בסיכון גבוה. כמו כן, חשוב שכל גבר החושד בגוש באזור השד ייגש לבדיקה אצל כירורג ללא דיחוי".