הקיץ הגיע ואיתו הימים הארוכים, הטמפרטורות הגבוהות, הבגדים הקלילים וגם מחלות הקיץ האופייניות. אז מה הטיפים המנצחים למניעה וטיפול בהקאות ובחילות וגם - כמה מים אנחנו צריכים לשתות ביום?

תחלואת הקיץ מורכבת ממגוון וירוסים שאוהבים לרוב את מערכת העיכול שלנו ועלולים לגרום לבחילה, הקאה ושלשול, שלעיתים ילוו גם בחום גבוה. במרבית המקרים ניתן להתגבר על המחלה באמצעות שתייה מרובה – לא רק של מים אלא גם של מרקים, מיצי פרי ומשקאות איזוטוניים המכילים מלחים, וכן צריכת מאכלים קלים לעיכול ושמירה על שטיפת ידיים לאחר כל ביקור בשירותים ולפני כל מגע במזון.

>> זינוק דרמטי בתחלואה בישראל

כאשר ההקאות או השלשולים תכופים ומרובים, או כאשר לא מצליחים להחזיר נוזלים ומלחים בשתייה – יש לפנות לבדיקה רפואית בהקדם כדי למנוע התייבשות. אם ראינו דם או ריר ביציאות – גם אז כדאי לפנות לבדיקה רפואית, כי ייתכן שמדובר בזיהום חיידקי מהסוג שכדאי לטפל בו אנטיביוטית.

אישה יושבת בשירותים (צילום:  Kittisak Jirasittichai, shutterstock)
לא לשכוח לשטוף ידיים היטב | צילום: Kittisak Jirasittichai, shutterstock

במצבי שלשול, מחלות חום ומזג אוויר חם ויבש הגוף מאבד מים בקצב מהיר. במקרים אלה חשוב להרבות בשתייה ולשתות לפחות 8 כוסות מים ליום. המים הם רכיב משמעותי וחיוני בגוף האדם ומהווים כ-60 אחוז ממשקל גופנו. לדוגמה, אם משקל ילדכם הוא 25 ק"ג, משמע כ-15 ק"ג ממשקלו הוא מים. למעשה, אפשר לחיות תקופה ארוכה ללא מזון וללא ויטמינים ומינרלים מסוימים, אך ללא שתיית מים אדם יכול להתקיים ימים ספורים בלבד.

בימי הקיץ החמים, אפשר להגיע לעיתים למצב של מחסור במים בלי לחוש בכך. אבל גופנו רגיש לירידה בכמות הנוזלים ומבטא זאת בצורות מגוונות: בזמן התייבשות נרגיש תשישות, עייפות, סחרחורת, כאב בטן, עלייה בטמפרטורת הגוף וקצב לב מוגבר. נדע כי שתינו מספיק לפי צבע השתן. השתן אמור להיות שקוף ובהיר כמים, וכדאי להתרגל להסתכל על השתן כדי להעריך את מצב הנוזלים בגוף.

>> ויש לא מעט תרופות סבתא
>
> 5 מיתוסים על שלשול שהגיע הזמן לנפץ

אז מה עושים במצבי בחילה והקאות?

כאשר מבוגרים סובלים מבחילות והקאות, ניתן להיעזר בתרופה מונעת הקאות כמו פראמין, מוטיליום או זופרן. בילדים צעירים בדרך כלל נעדיף להימנע מתרופות אלו, ובכל מקרה נתייעץ עם סמכות רפואית לפני כל שימוש בהן.

את השלשול נעדיף לעצור באמצעות כלכלה עוצרת – מאכלים קלים לעיכול ושגורמים לעצירות, כמו טוסט, קרקר, אורז לבן או בננה. כאשר המחלה מלווה בכאבי בטן, ניתן להיעזר בתרופות נוגדות כאבים או בתכשירים ייעודיים לכאבי בטן כמו פאפאורין, ספסמלגין או קלבטן.

אורז מחומם (צילום: Darr.di, ShutterStock)
ידידו היקר של הסובל | צילום: Darr.di, ShutterStock

במרבית המקרים המחלה תחלוף מעצמה תוך ימים מספר. אם זה לא קורה ואתם או יקיריכם ממשיכים לסבול גם לאחר שבוע – מומלץ לפנות לבדיקה רפואית כדי לוודא אם לא מדובר במחלה מסוג אחר.

ניתן להפחית את הסיכון להידבקות או להתפתחות מחלה על ידי הקפדה על רחיצת ידיים לאחר יציאה מהשירותים ולפני כל מגע במזון, על ידי הקפדה על שטיפת פירות וירקות והימנעות מחיתוכם על משטח שנחתכו עליו מוצרים לא מבושלים מהחי כגון בשר, דגים, גבינות או ביצים. כמו כן, יש להקפיד לקרר מזון כדי למנוע התפתחות זיהומים בו, ואם חליתם - לא לחלוק כלי אוכל או מגבות עם אחרים.

ד"ר יעל לצט בן עמי היא מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום