ביום שישי האחרון דיווח בית החולים הציבורי אסותא אשדוד על ילדה בת 4 שנפטרה, ככל הנראה, בעקבות זיהום חיידקי אלים. הילדה, שלא סבלה ממחלות רקע, פונתה לחדר המיון עם מחלת חום שהחלה שעות לפני כן. "עדיין נערך בירור מעבדתי לסיבת הפטירה, חשד הרופאים כי מדובר בזיהום חיידקי אלים", נמסר מבית החולים.

מהו חיידק טורף?

מדובר במחלה הנגרמת על ידי חיידקים הפולשים לרקמות רכות (עור, תת-עור, ריריות ושרירים). שם הם מתרבים, מייצרים רעלנים הרסניים ומשחררים אותם לרקמות. זיהום פולשני, המתקדם מהר והורס רקמות בדרכו, הוביל לשימוש במונח "חיידק טורף". יש כמה חיידקים העלולים לגרום למחלה קשה מעין זו, המוכר שבהם הוא סטרפטוקוק מקבוצה A.

כמה חיידק טורף מסוכן?

ללא זיהוי מהיר וטיפול יעיל המחייב אנטיבוטיקה (ולעיתים ניתוחים) - המחלה קטלנית.

כמה זה נדיר?

מדובר במקרים ספורים בשנה, אולם האירועים מעוררים תהודה בשל מהירות ואלימות המחלה, וכן מכיוון שחלק מהם מתרחשים בקרב אנשים צעירים ובריאים שנפטרים או נותרים עם נכות.

מהם התסמינים המוכרים?

המחלה מתאפיינת בהידרדרות מהירה, כאב עוצמתי, חד ולא מוסבר, בהמשך מחלת חום, חולשה ושינויים במצב ההכרה. לעיתים אזור הרקמות החולות נהיה אדום, נפוח וחם למגע. ההידרדרות עד לקריסת מערכות מהירה, מתרחשת תוך שעות.

אישה מאושפזת (צילום: Stokkete, shutterstock)
המחלה יכולה לסכן גם אנשים בריאים לחלוטין | צילום: Stokkete, shutterstock

מי נמצא בסיכון לחלות בחיידק טורף?

אנשים עם דיכוי של מערכת החיסון, חולי כליה וכבד, חולי סוכרת לא מאוזנת. עם זאת, מתועדים גם חולים שהיו אנשים בריאים לחלוטין.

מה סיכויי החלמה מחיידק טורף?

כאמור - ללא טיפול, המחלה קטלנית. בשנים האחרונות, ניכרת ירידה בשיעורי התמותה בעולם, בזכות איתור וטיפול מוקדמים. מבין המקרים המגיעים לטיפול, שיעורי התמותה המדווחים נעים בין 10% ל-30%. בשל הניתוחים הנדרשים להסרת רקמות חולות, מטופלים השורדים נותרים עם צלקות נרחבות.

 

פרופ' מתן כהן, הוא מומחה ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות של הכללית במרפאת בית שמש – מחוז ירושלים