אימפטיגו (גלדת) היא מחלת עור מידבקת הנגרמת מחיידק מסוג סטרפטוקוקוס פיוגנס או סטפילוקוקוס זהוב. היא שכיחה מאוד בתינוקות וילדים אבל יכולה להתפתח גם במבוגרים, ותסמיניה הם יבלות בחלקים שונים בגוף, בייחוד סביב האף והפה, על הידיים ועל הצוואר, שעלולות לגרום לאי נוחות ולגירודים.  ההדבקה באימפטיגו מתבצעת באמצעות מגע ישיר או מגע עם חפצים נגועים כמו מגבות, כלי מיטה ועוד. עם זאת, במרבית המקרים המחלה קלה יחסית וחולפת בתוך זמן לא רב בעזרת טיפול מתאים.

איך מאבחנים אימפטיגו?

אבחון של אימפטיגו לרוב מהיר לזיהוי על ידי הרופא המטפל. סימני השלפוחיות והפצעים יופיעו באזורים די קבועים, כמו האף, הפה, הידיים והירכיים. כיוון שהמחלה בעלת אופי מידבק מאוד, מומלץ לסובבים את החולה לבצע בדיקה במקביל.

מה הגורמים למחלת אימפטיגו?

ישנם כמה מצבים המעלים את הסיכון להידבקות:

  • גיל - המחלה שכיחה בתינוקות ובילדים עד גיל 6 בערך
  • מזג אוויר לח וחם
  • צפיפות (בסיסי חיילים, אוניברסיטאות, פנימיות, מעונות וכו')
  • מחלות עור קיימות (כדוגמת דלקות עור, אטופית, גרדת, סקביאס וכו')
  • פגיעה בשלמות העור (עקיצת חרקים, אבעבועות רוח, מולוסקום ועוד)

על ידי טיפול נכון, אימפטיגו אינו מידבק יום עד יומיים לאחר ההתפרצות. עם זאת, ללא טיפול נכון, הוא יחלוף מעצמו רק לאחר כשבועיים עד ארבעה שבועות. במהלך תקופה זו, קיים סיכון גבוה יותר לפתח שלפוחיות נוספות או סיבוכים כמו אקטימה.

כדי למזער את הסיכון להידבקות, ההמלצה היא לא לחלוק חפצים כמו מצעים ומגבות עם אחרים, ולשטוף ידיים לעיתים קרובות, בייחוד לאחר מגע עם פצע פתוח. כדי למנוע התפשטות המחלה בגוף או לאחרים, חשוב להימנע מגירוד הנגעים והשלפוחיות, יש להשתמש בכפפות בזמן הטיפול בהם ובמריחת המשחה האנטיביוטית. יש להישאר בבית עד תום תקופת ההחלמה, 48 שעות מתחילת נטילת האנטיביוטיקה או עד התייבשות הנגעים לחלוטין.

פעוטות בגן ילדים (צילום: משה שי , פלאש 90)
שכיחה מאוד בתינוקות וילדים | צילום: משה שי , פלאש 90

איך נמנעים מהדבקה באימפטיגו?

להימנע ממגע של עור בעור בין החולה לבין אחרים

להימנע מגירוד של הפצעים או השלפוחיות

להימנע מכניסה לבריכה או לג'קוזי במקומות ציבוריים בזמן שקיימים קיימים נגעים פעילים

להימנע משימוש בחפצים אישיים של החולה העלולים לדבק

להקפיד על כביסה של כלל חפציו של החולה בהם: בגדים, מגבות, סדינים ומוצרי טקסטיל

שטיפת ידיים, שוטפת ידיים (צילום: Nazario, shutterstock)
שטפו את העור הנגוע במים חמים וסבון | צילום: Nazario, shutterstock

מהם הסיבוכים?

ברוב המקרים המחלה קלה וחולפת לאחר טיפול באנטיביוטי מתאים. יש להקפיד שלא לגרד את הנגעים כדי להימנע מצלקות מיותרות. ישנם מקרים נדירים שבהם עלולים להופיע סיבוכים - סיבוכים בכליות כתוצאה מתגובה נדירה לזיהום הסטרפטוקוק; דלקת כליות בשם דלקת פקעיות הכליה, הגורמת לשתן להיות בצבע כהה ומלווה בכאבי ראש ובעלייה בלחץ הדם; והתפתחות אימפטיגו בהיריון - במידה שעולה חשד בזמן היריון יש לפנות לרופא מטפל בהקדם.

איך מטפלים במחלת האימפטיגו?

הטיפול המומלץ הוא שימוש באנטיביוטיקה (משחה או כדורים), בהתאם למחלה והתפתחותה, והוא יכול למנוע את התפשטות המחלה בגוף ולאחרים. אימפטיגו מפושטת וחוזרת לרוב תטופל באנטיביוטיקה מערכתית. בדרך כלל הטיפול ניתן למשך כשבוע ימים, בהתאם להתפתחות המחלה ולשיקול הדעת של הרופא. גם להיגיינה של העור יש תפקיד חשוב בתהליך ההחלמה.

  • שטיפת העור הנגוע במים חמים וסבון, ושפשוף עדין של שאריות העור שהצטברו
  • מריחת משחה אנטיביוטית בתדירות הנכונה
  • חבישת העור המעורב

אם הפצעים אינם משתפרים, יש לפנות לרופא מטפל בהקדם.

* ד"ר מוחמד סח הוא מומחה לעור ומין, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון